Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σκληρό lockdown δεν μείωσε το ιικό φορτίο, εκκλήσεις να μπει τέλος

Μετά τις 15 Μαρτίου δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown, εκτιμά η Μ. Παγώνη. Στο 93% η κάλυψη ΜΕΘ. Ελάχιστο το όφελος ενός μήνα «εγκλεισμού» στην Αττική.

Το σκληρό lockdown δεν μείωσε το ιικό φορτίο, εκκλήσεις να μπει τέλος

Καμία μείωση στο ιικό φορτίο δεν δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Ν. Θωμαΐδης. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν χθες το βράδυ και αφορούν μέχρι και την Κυριακή.

«Δυστυχώς, το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος του, είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση» είπε συγκεκριμένα.

Ο κος Θωμαΐδης εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουαρίου ήταν περί το 200% και ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του -20%, ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό. «Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα. Αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα», είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, επιπρόσθετα, αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση, θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων, διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.

Το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο, εκτίμησε από την πλευρά της η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, αναφέροντας πως μετά τις 15/3 δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.

Όσον αφορά τα καταστήματα, η κα Παγώνη έκανε λόγο για διατήρηση της μετακίνησης με αποστολή μηνύματος. Παράλληλα τόνισε πως όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες, με πολίτες να μη φορούν έστω τη μάσκα.

Σε κάθε περίπτωση, παραδέχτηκε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το εάν θα ξαναπάμε σε lockdown και επεσήμανε πως ο αριθμός νοσηλευομένων ειδικά στις ΜΕΘ θα μειωθεί σταδιακά. Όπως τόνισε η κα Παγώνη, χθες το βράδυ γύρω στις 2 είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ, ενώ πρόσθεσε πως κατά την κρίση της περάσαμε το πικ της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v