Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο φέρνει παράταση του lockdown

Στα ύψη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τα τελευταία 24ωρα, με τα αυτά της Αττικής να διαθέτουν ελάχιστες ΜΕΘ αλλά και κρεβάτια. Οι προσπάθειες μεταφοράς ασθενών στη Χαλκίδα και η εξάντληση του προσωπικού. Βασικό σενάριο, το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου, δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ.

ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο φέρνει παράταση του lockdown

Με 466 διασωληνωμένους ασθενείς και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να φτάνουν χθες Κυριακή τις 429, όταν ο μέσος όρος επταημέρου ήταν 356 ασθενείς, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική και φαίνεται να βάζει στο συρτάρι σενάρια για επανεκκίνηση τμημάτων της οικονομίας παρά τις εισηγήσεις μέρους της επιστημονικής κοινότητας.

Για το πότε ακριβώς θα αρχίσουν να ανοίγουν οι δραστηριότητες, απάντηση προσώρας δεν υπάρχει. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ιικό φορτίο και την πίεση στο ΕΣΥ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση στο lockdown και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Ηδη ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με βασικό σενάριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο και την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο. Σε αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα συμβάλει και η πρόοδος των εμβολιασμών. Σε αυτό το μέτωπο υπολογίζεται ότι τον Μάιο θα καλυφθεί το σύνολο των πολιτών άνω των 60 ετών, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες.

Η προσπάθεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης των πολιτών, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που ξεπέρασαν το 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ ειδικά η βρετανική μετάλλαξη έχει 20-30% παραπάνω πιθανότητες μετάδοσης.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής, μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός και ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο «Νίκαιας» και γραμματέας του ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, στο «Αττικόν» δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ κενή. «Το σύστημα κινδυνεύει να ηττηθεί», τόνισε. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νομού. Όπως υποστήριξε, χθες θα μεταφέρονταν ασθενείς σε ιδιωτική κλινική της Χαλκίδας, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα, καθώς οι ίδιοι οι ασθενείς αρνούνται. Στην Αθήνα δεν έχουν επιστρατευτεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία για περιστατικά κορωνοϊού, σχολίασε.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανικολάου συμφώνησε ότι τα πράγματα είναι πέραν του κόκκινου στα νοσοκομεία και οι πτέρυγες είναι υπερπλήρεις. Ούτε τα περιστατικά Covid αλλά ούτε και οι λοιπές νοσηλείες μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως πρέπει, ενώ υπάρχει και μεγάλη εξάντληση αλλά και έλλειψη σε προσωπικό.

«Πρέπει άμεσα να γίνει άνευ όρων επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών της Αττικής, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, για νοσηλεία και non Covid και Covid περιστατικών», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v