Το δύσκολο παζλ για το Πάσχα, τι εκτιμούν ειδικοί

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, τα self test και το άνοιγμα των Λυκείων τοποθετούνται καθηγητές. Ποιους κινδύνους βλέπουν από την έξοδο για το εορταστικό τραπέζι.

Το δύσκολο παζλ για το Πάσχα, τι εκτιμούν ειδικοί

Για την πορεία της πανδημίας, το άνοιγμα των σχολείων, το Πάσχα και τη χρήση των self test τοποθετούνται επιστήμονες. Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Άλκη Βατόπουλο που μίλησε στο Mega, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Φαίνεται, υποστήριξε, ότι τα κρούσματα έχουν μετατεθεί στις μικρές ηλικίες, καθώς οι μεγαλύτεροι εμβολιάζονται και πλέον προσέχουν περισσότερο. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση, τόνισε.

Για τα Λύκεια, υποστήριξε πως μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός δε θα έπρεπε να ανοίξει τίποτα, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Είπε ότι κρίθηκε σκόπιμο να ανοίξουν τα Λύκεια με τη διαδικασία των self test, το οποίο αποτελεί και πρόβα για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα.

Από την πλευρά του ο ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μίλησε για τα εμβόλια και συγκεκριμένα αυτό της AstraZeneca λέγοντας πως είναι ασφαλές και ο κόσμος πρέπει να το κάνει. Υποστήριξε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολόγησε τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων και κατέληξε στο ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση, αλλά από την άλλη έκρινε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

«Το όφελος από το εμβόλιο είναι πολύ μεγαλύτερο από το πιθανόν πρόβλημα σε όλες τις ηλικίες μέχρι τα 30», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος και δήλωσε υπέρ μιας στρατηγικής που θα χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα τεστ αντίγονου. «Όποιο άνοιγμα πρέπει να γίνει, να γίνει με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται χρήση αυτών των εξετάσεων», επεσήμανε. 

Για το Πάσχα, εκτίμησε ότι τα μέτρα για το εορταστικό τραπέζι θα είναι αντίστοιχα των Χριστουγέννων, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος υποστήριξε ότι αν επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον κ. Βατόπουλο είναι ότι η επιδημιολογία του ιού είναι απρόβλεπτη και θέλει μεγάλη προσοχή και πειθαρχία του κόσμου. 

Τέλος, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι τα self test αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιού και πως είναι καλή κίνηση που ξεκινάει η εφαρμογή του από τους μαθητές.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον Σκάι, τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα τονίζοντας ότι «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v