Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνεται η οικονομική ψαλίδα μεταξύ ανδρικού και γυναικείου αθλητισμού

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών FIFA του 2019 είχε περίπου 1 δισ. θεατές σε παγκόσμια κλίμακα. Κρίσιμη η στήριξη του γυναικείου αθλητισμού από χορηγούς.

Μειώνεται η οικονομική ψαλίδα μεταξύ ανδρικού και γυναικείου αθλητισμού

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής οικονομική ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού. Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται στις μεθοδευμένες προσπάθειας για ισότητα των δύο φύλων σε όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του αθλητισμού.

Έτσι, ενώ παλιότερα ο γυναικείος αθλητισμός ήταν άγνωστο τοπίο για τους πολλούς, πλέον η μεγάλη αυτή ψαλίδα μεταξύ ανδρικού και γυναικείου αθλητισμού έχει αρχίσει να κλείνει. Σε μελέτη που έγινε πρόσφατα και συμμετείχαν πολλές χώρες, το 66% του κόσμου ενδιαφερόταν για τουλάχιστον ένα γυναικείο άθλημα. Τα ποσοστά των ερωτηθέντων ήταν 49% γυναίκες και 51% άνδρες. Στην ίδια έρευνα, το αντίστοιχο ενδιαφέρον για κάποιο γυναικείο άθλημα ανάμεσα σε φίλαθλο κοινό ανερχόταν στο 84%.

Με τον κλάδο του γυναικείου αθλητισμού έχουν ασχοληθεί πρόσφατα οι ειδικοί των αναλύσεων ΤΜΤ της Deloitte. Οι αναλύσεις ΤΜΤ αφορούν στην Τεχνολογία, τα ΜΜΕ και τις Τηλεπικοινωνίες και οι προβλέψεις τους δείχνουν ότι σύντομα θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές ο γυναικείος αθλητισμός. Ο λόγος που δεν έχει συμπεριληφθεί έως σήμερα είναι ότι πρέπει ο κλάδος να έχει έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και φυσικά τα live events.

Ακόμη, όπως όλα δείχνουν και για το 2021, τα έσοδα από το γυναικείο αθλητισμό δε θα φτάσουν το ποσό της Deloitte. Όμως η δυναμική ανάπτυξης είναι ήδη εκεί, υποστηρίζουν εκπρόσωποι της εταιρίας. Με το ενδιαφέρον να αυξάνεται ολοένα για την κατηγορία γυναικών στον αθλητισμό, σύντομα φαίνεται ότι ο κλάδος ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών FIFA του 2019, το οποίο είχε περίπου 1 δισ. θεατές σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η μεγάλη θέση μεταφράστηκε σε αύξηση εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του γυναικείου αθλητισμού.

Στη χώρα μας, όπου οι κατηγορίες γυναικών στον αθλητισμό λειτουργούν σε ερασιτεχνικό επίπεδο, έγιναν κάποιες πρωτοφανείς κινήσεις προς ενίσχυση των γυναικών στον πρωταθλητισμό. Όπως η διάθεση του 50% των εσόδων από το στοίχημα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αποτελεί σπουδαία κίνηση για την ενίσχυση του γυναικείου αθλητισμού. Οι γυναικείες κατηγορίες ενδιαφέρουν τους φιλάθλους και στο στοίχημα της bwin συμπεριλαμβάνονται όλα τα μεγάλα γυναικεία τουρνουά και διοργανώσεις. Για την Ελλάδα η απόφαση αυτή είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού, αφού τα έσοδα του στοιχήματος θα αποδοθούν ισόποσα σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης του γυναικείου αθλητισμού, με πολλές δράσεις που θα βοηθήσουν στην κερδοφορία και τη διάδοση του. Όλος ο τομέας του αθλητισμού πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, καθώς το μέλλον προμηνύεται λαμπρό. Ξεκινώντας από τη επένδυση των δικτύων κάλυψης αθλητικών στις γυναικείες κατηγορίες, μέχρι την αναβάθμιση των γυναικείων ομάδων εντός των αθλητικών συλλόγων, τα βήματα που μπορούν να γίνουν είναι πολλά. Η οικονομική δυναμική που έχει αυτή τη στιγμή ο γυναικείος αθλητισμός πρέπει να στηριχθεί από χορηγούς, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν γυναικείες διοργανώσεις και τουρνουά στα μεγαλύτερα γήπεδα παγκοσμίως.

Advertorial

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v