Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνητές ανακάλυψαν γιατί ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν θρομβώσεις

Η θρόμβωση είναι σημαντική αιτία θανάτου σε ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με έρευνες. Οι αλλοιώσεις που προκαλεί η νόσος και τα περιθώρια για στοχευμένες θεραπείες.

Ερευνητές ανακάλυψαν γιατί ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν θρομβώσεις

Επιστήμονες εντόπισαν πώς και γιατί ορισμένοι ασθενείς με Covid-19 μπορεί να εμφανίσουν απειλητικούς για τη ζωή θρόμβους. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στοχευμένες θεραπείες που θα εμποδίζουν να συμβεί το παραπάνω.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η θρόμβωση είναι σημαντική αιτία θανάτου σε ασθενείς με Covid-19.

Για να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει η θρόμβωση, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς με Covid-19 στο Beaumont Hospital Intensive Care Unit του Δουβλίνου.

Ανακάλυψαν ότι η ισορροπία μεταξύ μορίου που προκαλεί θρόμβωση, του παράγοντα von Willebrand (VWF), και του ρυθμιστή του, ADAMTS13, διαταράσσονται σοβαρά σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19.

Σε σύγκριση με ομάδες ελέγχου, το αίμα ασθενών με Covid-19 είχε υψηλότερα επίπεδα των μορίων VWF και χαμηλότερα του ADAMTS13.

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν άλλες αλλαγές σε πρωτεΐνες που προκάλεσαν τη μείωση του ADAMTS13.

H έρευνα επιστημόνων του RCSI University of Medicine and Health Sciences δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Thrombosis and Haemostasis.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v