Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα της Elbit Systems είναι το μέλλον

Η ισραηλινή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και εμπορικής φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρουσίαση.

Τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα της Elbit Systems είναι το μέλλον

Στο περίπτερό της στη φετινή Defea, η ισραηλινή εταιρεία ξεδίπλωσε την πληθωρική γκάμα οπλικών συστημάτων της.

H Elbit Systems Ltd. αποτελεί μια διεθνή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και εμπορικής φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο όμιλος, ο οποίος περιλαμβάνει την Elbit Systems και τις θυγατρικές της, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στους τομείς της αεροδιαστημικής, της ξηράς και των ναυτικών συστημάτων, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, παρακολούθησης πληροφοριών και αναγνώρισης ("C4ISR"), μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών, προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών, ηλεκτρο-οπτικών διαστημικών συστημάτων, σουίτες EW, συστήματα και πυρομαχικά που βασίζονται στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα, επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των υφιστάμενων πλατφορμών, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την άμυνα, την εγχώρια ασφάλεια και τις εμπορικές εφαρμογές και την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων εκπαίδευσης και προσομοίωσης.

Την ελίτ των συστημάτων αυτών είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, αλλά και να μάθουμε με λεπτομέρεια το πώς λειτουργούν και τι μπορούν να προσφέρουν στην άμυνα ενός κράτους, επισκεπτόμενοι το περίπτερο της Elbit στη φετινή έκθεση Defea.

Το ενδιαφέρον μας κέντρισαν αρχικά δύο επαναστατικά καθοδηγούμενα πυρομαχικά όλμου. Πρόκειται για τα Stylet και Iron Sting, 120 χιλιοστών, τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην εξελιγμένη γκάμα της ισραηλινής εταιρείας. Ιδανικό για μονάδες τακτικής μάχης, Ειδικές Δυνάμεις και άλλες μονάδες, το Stylet αποτελεί μια οικονομική και εύχρηστη λύση πυρομαχικού, με εντυπωσιακό δείκτη ακρίβειας κρούσης – κάτι λιγότερο από 10 μέτρα.

«Το εύρος του είναι από 1 μέχρι 8,5 χιλιόμετρα, ενώ δέχεται κεφαλή μάχης βάρους περίπου 2,2 κιλών. Ο όλμος μπορεί να προσεγγίσει τον στόχο σε συγκεκριμένη γωνία πρόσκρουσης, η οποία υπολογίζεται στις 50 με 75 μοίρες, έτσι ώστε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά», μας ενημερώνει σχετικά ο Danny Schirding, BD & Marketing Director των συστημάτων ξηράς. Το Stylet είναι εξοπλισμένο με κεφαλή έκρηξης και κατακερματισμού, προσφέροντας υψηλή θνησιμότητα και ακρίβεια, με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες. Το Iron Sting από την άλλη, αποτελεί ένα «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» (networked precision fire system), το οποίο καθοδηγείται με λέιζερ και GPS για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στη στόχευση.

«Πρόκειται για ένα άκρως ελκυστικό πυρομαχικό χάρη στον συνδυασμό GPS και Laser. Με το που θα αναγνωρίσει τον στόχο, ο όλμος ‘ξεχνά’ τις συντεταγμένες του GPS και οδεύει κατευθείαν στο σημείο που υποδεικνύει το laser. Το εύρος του φτάνει μέχρι τα 10 χιλιόμετρα, ενώ έχει τη δυνατότητα να διεισδύσει σε τοίχους 200 χιλιοστών, πριν εκραγεί. Το μέγεθος των εκρηκτικών του βρίσκεται σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, αυξάνοντας τη θνησιμότητα άμα την πρόσκρουση», λέει ο κ. Schirding.

Σημαντικό ατού και των δύο όλμων είναι η δυνατότητα εκτόξευσής τους σε πολλαπλούς στόχους, οι οποίοι έχουν απόσταση περίπου το 5% της συνολικού εύρους. Αν για παράδειγμα, ο στόχος βρίσκεται στα 10 χιλιόμετρα, ο όλμος μπορεί να πλήξει πολλαπλούς στόχους σε απόσταση 500 μέτρων, χωρίς να χρειαστεί μετακίνηση του οχήματος.

Από την άλλη πλευρά, το laser που ενσωματώνεται στο Iron Sting παρέχει ανατριχιαστική ακρίβεια κρούσης – 1,5 μέτρο απόκλιση, ενώ χάρη στο GPS μπορεί να φτάσει σε δυσπρόσιτους στόχους παρακάμπτοντας φυσικά αλλά και αμυντικά εμπόδια – κτίρια, λόφους κ.α. «Είναι αποτελεσματικό για κάθε σενάριο στην πολεμική ζώνη, ενώ δεν απαιτεί δοκιμαστικές βολές για υπολογισμό της απόστασης. Διορθώνεται αυτόματα και πλήττει τον στόχο, χωρίς να εκθέσει την τοποθεσία της ομάδας στον εχθρό. Πυροβολείς και αμέσως αλλάζεις τοποθεσία, πρόκειται για την επιτομή του “shoot and scoot”, τονίζει ο Schirding.

Όσον αφορά το κομμάτι του ηλεκτρονικού πολέμου (ΕW), η παρουσία της εταιρείας είναι εξίσου εντυπωσιακή. Δεδομένου ότι πλέον τα πάντα στον πόλεμο γίνονται σε μεγάλο ποσοστό ηλεκτρονικά, είναι απαραίτητο το εύρος μετάδοσης των συστημάτων να είναι πλήρως βελτιστοποιημένο, έτσι ώστε να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά έναντι οποιασδήποτε απειλής – από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Για αυτόν τον λόγο, η Elbit Systems EW σε συνεργασία με την Elisra έχει αναπτύξει έναν μοναδικό, συμπαγή και ελαφρύ πομπό στερεάς κατάστασης φάσης (SSPA) που καλύπτει όλες τις αεροπορικές, επίγειες και ναυτικές πλατφόρμες.

«Εξειδικευόμαστε από το 1967 στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Πλέον έχουμε 1.600 άτομα δυναμικό και είμαστε αποκλειστικοί συνεργάτες του ισραηλινού στρατού και αεροπορίας, που όπως γνωρίζετε πρέπει να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση», μας λέει σχετικά ο Isaak Karmona, Senior Director, Sales & Contracts των δύο εταιρειών.

Ο SSPA Transmitter που ανέπτυξαν, απαιτεί ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, έχει ελάχιστη απαγωγή θερμότητας και χαμηλό SWaP (Μέγεθος, Βάρος και Ισχύς), χαρακτηριστικά που τον καθιστούν έναν πομπό τεχνολογικά εξελιγμένο και οικονομικά αποδοτικό.

Το μήκους μόλις 27 εκατοστών «κουτί» φαίνεται μικρό, όμως οι δυνατότητές του είναι εντυπωσιακές. Αναλύει σε μερικά nanoseconds τον πιθανό κίνδυνο, εντελώς ψηφιακά και σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα συστήματα δεν παραμένει στην παθητική ανάλυση, αλλά κλιμακώνει τη λειτουργία του στην ανάληψη άμεσης δράσης με μηδενική καθυστέρηση «μπλοκάροντας» οποιαδήποτε απειλή από αέρα και θάλασσα.

«Ο ίδιος μηχανισμός που συλλέγει και αναλύει τα δεδομένα είναι αυτός που ενεργοποιεί την ‘απάντηση’. Και οι δύο λειτουργίες βρίσκονται μέσα στο ίδιο κουτί που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Όσο περισσότερα συστήματα έχεις, τόσο περισσότερο χρόνο- αλλά και χρήμα- χάνεις. Εμείς καταφέραμε να τα συμπτύξουμε όλα σε ένα επαναστατικό ‘πακέτο’», λέει χαρακτηριστικά ο Karmona.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς όσο εξελισσόμαστε να μειώνουμε το χώρο που καταλαμβάνουν τα συστήματά μας. Καταφέραμε να πάρουμε την τεχνολογία που χρησιμοποιήσαμε στα αεροπλάνα, και να την ενσωματώσουμε στο Ναυτικό. Προσαρμοστήκαμε άμεσα, και το θετικό είναι πως δεν χρειάστηκε να ανακαλύψουμε κάτι, χάνοντας χρόνο. Οτιδήποτε βρίσκουμε διαθέσιμο στην αγορά, το αξιοποιούμε πλήρως, το εξελίσσουμε και το εφαρμόζουμε», προσθέτει.

Σε ερώτησή μας για το πώς αυτά τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μπορούν να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αιγαίο, ο κ. Karmona τονίζει το πόσο σημαντικό είναι να μπορέσεις να προλάβεις οτιδήποτε πάει να εκδηλωθεί, πριν εκδηλωθεί. Να αναλύσεις οποιαδήποτε πιθανή κίνηση και να μάθεις άμεσα αν είναι απειλητική ή όχι. «Αν χτυπηθείς, τότε η κατάσταση κλιμακώνεται και θα πρέπει να απαντήσεις. Με τα συστήματά μας όμως, το Ναυτικό μπορεί να αποφύγει πιθανή εμπλοκή και κλιμάκωση», προσθέτει ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v