Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη νύχτα αγωνίας για τα Βίλια

Σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό το μεγάλο πύρινο μέτωπο που κατακαίει το όρος Πατέρας. «Τείχος» από επίγειες δυνάμεις, κατοίκους και εθελοντές για να μην καούν σπίτια. Σε ετοιμότητα λεωφορεία για ενδεχόμενη εκκένωση.

Τρίτη νύχτα αγωνίας για τα Βίλια

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει και πάλι η φωτιά στα Βίλια, καθώς οι φλόγες που καίνει για τρίτη νύχτα το όρος Πατέρας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, με τα εναέρια μέσα να εγκαταλείπουν τη μάχη λόγω της νύχτας και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις να δυσχαιρένουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Κάτοικοι και εθελοντές κάνουν τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί το χωριό, προσπαθώντας να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Κώστας Μακρυνόρης, πρόεδρος της κοινότητας στα Βίλια, μίλησε για ανικανότητα στο μεγαλείο της, καθώς επί τρεις ημέρες δεν έχει καταστεί δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα. Σημείωσε ότι ήδη έχουν καεί σπίτια που βρίσκονται εκτός του οικισμού. 

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών για τον περιορισμό του μετώπου, σημειώνοντας πως δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή για εκκένωση. «Πιθανόν γιατί δεν θεωρείται σκόπιμο, γιατί ελέγχεται η φωτιά και δεν θα δοθεί ακόμη τέτοια διαδικασία», είπε ο κ. Πατούλης. «Υπάρχουν λεωφορεία, δεν έχει δοθεί σχετική εισήγηση στον δήμαρχο για εκκένωση. Υπάρχει ισχυρή επίγεια δύναμη και από Πολωνούς συναδέλφους, που θα αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς».

Νωρίτερα η φωτιά πλησίασε και πάλι σε απόσταση αναπνοής καιαπό τον οικισμό. Ωστόσο, δεν έφτασε εκεί και δεν έγινε εκκένωσή του, καθώς όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Ανακόπηκε η πορεία του πύρινου μετώπου προς τον οικισμό Βίλια, το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι σε πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου ενώ το έργο της πυρόσβεσης δυσχαιρένει και η μορφολογία του εδάφους στην περιοχή. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v