Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εννέα διευθυντές ΜΕΘ μιλούν για τη μάχη με την Covid-19

Οι επικεφαλής ΜΕΘ των νοσοκομείων Θεσσαλονίκης αφηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες του αγώνα κατά του ιού και καλούν όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα.

Εννέα διευθυντές ΜΕΘ μιλούν για τη μάχη με την Covid-19
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Ο 37χρονος που έφυγε από τη ζωή στην εντατική του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μια μέρα μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού του. Η διασωληνωμένη μητέρα που όταν συνήλθε, ρώτησε για την κόρη της, μη γνωρίζοντας πως νοσηλευόταν κι εκείνη στο απέναντι κρεβάτι. Συγγενείς που έδιναν παράλληλες μάχες, διασωληνωμένοι σε διαφορετικά νοσοκομεία.

Συγκλονιστικές ιστορίες πανδημίας, όπως τις βίωσαν και τις βιώνουν επί 1,5 χρόνο, αφηγούνται εννέα διευθυντές ΜΕΘ νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, σε μικρές συνεντεύξεις που έδωσαν στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης και παρουσιάζονται στην 85η ΔΕΘ. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, οι γιατροί της πρώτης γραμμής της μάχης στέλνουν ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού όσων δεν το έχουν πράξει ήδη. Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα και εντάσσεται στην εκστρατεία «ΕμβολιάΖω», που πραγματοποιεί από το 2017 ο Ιατρικός Σύλλογος.

Ακολουθούν οι αφηγήσεις των διευθυντών: 

Μηλίτσα Μπιτζάνη, Α' ΜΕΘ «Γ. Παπανικολάου»

Αυτό που με έχει συγκλονίσει πρώτα, είναι μια φορά που νοσηλεύαμε μητέρα με κόρη και συνήλθε πρώτη η μητέρα. Την προχωρήσαμε και το πρώτο πράγμα που είπε, ήταν ότι «είναι και το παιδί μου άρρωστο, τι κάνει;». Και το παιδί της ήταν απέναντι αλλά δεν της λέγαμε ότι είναι εκεί. Της λέγαμε ότι πάει καλά, αλλά δεν της λέγαμε ότι ήταν απέναντι, γιατί σίγουρα θα αναστατωνόταν όταν θα την έβλεπε διασωληνωμένη. Και το άλλο πράγμα που με έχει συγκλονίσει είναι ότι πολλές φορές εμείς νοσηλεύαμε το ένα μέλος της οικογένειας και το άλλο μέλος νοσηλευόταν σε κάποιο άλλο νοσοκομείο ή σε κάποιον άλλο χώρο. Και ενώ ο δικός μας πήγαινε καλά, μαθαίναμε ότι ο άλλος συγγενής είχε καταλήξει.

Γιάννης Κατσιαδράμης, 424 ΓΣΝ

Το ποσοστό θνησιμότητας στη ΜΕΘ Covid αγγίζει περίπου το 45% σε μας. Υψηλό για μας. Θα σας πω το πιο χαρακτηριστικό, αυτό που μου έχει μείνει και με συγκλονίζει. 37χρονος ασθενής, αρνητής του εμβολιασμού, γιατί ήταν περίπου στην περίοδο Απριλίου-Μαΐου, ο οποίος διακομίστηκε σε μας από άλλο δημόσιο νοσοκομείο λόγω ελλείψεως κλίνης ΜΕΘ, και ο οποίος μετά από ένα μήνα περίπου νοσηλείας -37 χρονών- απεβίωσε. Το τραγικό είναι ότι μια μέρα πριν τον θάνατό του γεννήθηκε το πρώτο του παιδί.

Νίκος Καπραβέλος, Β' ΜΕΘ «Γ. Παπανικολάου»

Δουλεύω στη ΜΕΘ σχεδόν 30-35 χρόνια. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί μια πάθηση τέτοια, λοιμώδη, μεταδοτική, που να προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στους ανθρώπους. Η μονάδα μου είναι γεμάτη από συμπολίτες μου με βαριά νόσο από κορωνοϊό, που δυστυχώς δεν έχουν εμβολιαστεί. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί σαν ανθρωπότητα που τόσο γρήγορα βγήκε ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει κατά 95% με 98% από τη θανατηφόρο επιπλοκή, αυτό δηλαδή που ενδιαφέρει όλους.

Ελένη Μουλούδη, Ιπποκράτειο

Το ποσοστό των ανεμβολίαστων που χρειάζονται να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο από τους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί. Στη δικιά μας μονάδα, από τα περίπου 250 περιστατικά, μόνο ένα ήταν εμβολιασμένο, το οποίο όμως ήταν σε φοβερή καταστολή, λόγω πολύ μεγάλης χημειοθεραπείας, λόγω καρκίνου. Το οποίο πήγε και πάρα πολύ καλά. Και φυσικά οι ηλικίες έχουν κατέβει, δεν έχουμε πλέον τις ηλικίες που είχαμε στο δεύτερο κύμα, που ήταν άνω των 80 οι περισσότεροι ασθενείς μας. Τώρα μιλάμε για ασθενείς από 25 μέχρι 50 ετών, το οποίο είναι και η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα στη ΜΕΘ.

Ελένη Γκέκα, ΑΧΕΠΑ

Στους 500 ανθρώπους που έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα, στο τελευταίο δίμηνο υπήρχαν μόνο δύο εμβολιασμένοι, στη μια περίπτωση δεν είχε περάσει ούτε το χρονικό διάστημα της ασφάλειας των 2-3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό και οι ασθενείς είχαν βαρύτατα υποκείμενα νοσήματα.

Ελένη Αντωνιάδου, «Γ. Γεννηματάς»

Ο ιός SARS-CoV-2 είναι ένας ιός πολύ μεταδοτικός, πολύ λοιμογόνος, που επίσης έχει τη δυνατότητα μεταλλαγών. Στο δεύτερο κύμα χτυπήθηκε πάρα πολύ άσχημα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά θρηνήσαμε και χάσαμε νέους ανθρώπους. Η ζωή είναι πολύτιμη για οποιαδήποτε ηλικία, αλλά όταν χάνεται νέος άνθρωπος, μετά από όλο αυτόν τον αγώνα που δίνουμε για όλους, η ψυχική καταπόνηση είναι πολύ μεγάλη, η θλίψη είναι πολύ βαθιά, δύσκολα επανέρχεται το θυμικό μας.

Γλυκερία Βλαχογιάννη, Αγιος Δημήτριος

Ο εμβολιασμός είναι δυστυχώς αυτή τη στιγμή η μοναδική μας λύση να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό. Δεν έχουμε ούτε φάρμακα ούτε κάποιον άλλον τρόπο να τον καταπολεμήσουμε. Δυστυχώς, τα ποσοστά θνητότητας είναι πάρα πολύ ψηλά. Αγγίζουν πάνω από 60% με 70% παγκόσμια, και αυτό είναι λυπηρό, διότι δεν αφορούν όπως αρχικά πιστεύαμε ευπαθείς ομάδες ή ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας. Δυστυχώς, αφορά και νέους ανθρώπους, ανθρώπους χωρίς άλλα προβλήματα υγείας.

Ευάγγελος Πέρτσας, Άγιος Παύλος

Τις μεταλλάξεις τις νικάνε τα εμβόλια. Αν αφήσουμε όμως να κυκλοφορεί ο ιός, θα δημιουργηθούν ενδεχομένως νέες μεταλλάξεις που δεν θα πιάνουν τα εμβόλια. Μετά τι γίνεται; Όσο γρηγορότερα κτιστεί αυτή η ανοσία και εξαφανιστεί ο ιός, τόσο καλύτερα είναι. Δεν θα έχουμε τον κίνδυνο μεταλλάξεων ανθεκτικών στα εμβόλια.

Σουζάνα Ανίσογλου, Θεαγένειο

Εμείς το βιώσαμε όχι σαν Covid νοσοκομείο, το βιώσαμε σαν post Covid, μετά την αρνητικοποίηση από την Covid, αυτούς τους ασθενείς. Και πιστέψτε με, υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι ακόμη ταλαιπωρούνται. Ακόμη κι από το πρώτο κύμα. Το 2020 πήραμε 128 περιστατικά, που δεν ήταν μόνο post Covid περιστατικά, ήταν πολυτραυματίες, εν μέσω κορωνοϊού κάναμε και λήψη και δωρεά οργάνων.

Η άρνηση εμβολιασμού είναι άρνηση της πραγματικότητας

Στο βίντεο στέλνουν τα δικά τους μηνύματα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

Ο Ν. Νίτσας επισημαίνει πως οι διευθυντές των ΜΕΘ της πόλης «με αυταπάρνηση έδωσαν και δίνουν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid, με κίνδυνο της ζωής τους, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι σήμερα στα νοσοκομεία». Αναφέρεται στην καμπάνια του ΕμβολιάΖω, που ξεκίνησε με στόχο την ανάδειξη της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των εμβολίων, ενώ απευθύνει κάλεσμα σε όλους, «να εμβολιαστούν, όπως έκαναν όλοι οι γιατροί της πόλης και της χώρας».

«Οι γιατροί βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της πανδημίας τέσσερις φορές περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συνάνθρωπό μας, διότι είναι ταγμένοι στο να βοηθούν και να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που πάσχουν. Γι' αυτό τον λόγο και έχουν νοσήσει πάρα πολλοί γιατροί και έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί γιατροί», επισημαίνει από την πλευρά του ο Α. Εξαδάκτυλος και προσθέτει πως «η άρνηση του εμβολιασμού αυτή τη χρονική στιγμή συνιστά μια άρνηση της πραγματικότητας».

Η διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά, τέλος, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μια ομάδα έμπειρων γιατρών του ΕΣΥ συντονίζουν την ασφαλή διακομιδή των ασθενών στα νοσοκομεία υποδοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v