Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Debate Πλεύρη-Ξανθού για την πανδημία και την επόμενη μέρα

Κόντρα για τα διδάγματα της κρίσης, τις στρατηγικές αντιμετώπισης, τη συμμετοχή ιδιωτών και τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας, ανάμεσα στον νυν και τον πρώην υπ. Υγείας.

Debate Πλεύρη-Ξανθού για την πανδημία και την επόμενη μέρα
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλινίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Η απόλυτη διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και κυρίως για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας με βάση τα διδάγματα της κρίσης, αναδείχτηκε σε εκδήλωση, με τίτλο «Υγεία και οι προκλήσεις μετά την πανδημία», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, διατύπωσαν εκ διαμέτρου αντικρουόμενες απόψεις για τον προσανατολισμό της επόμενης μέρας. Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει περαιτέρω συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ και στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Θ. Πλεύρης: Οι τέσσερις άξονες για την υγεία

Ποιοτική αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης, ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με ενεργό ρόλο του ιδιωτικού τομέα, είναι οι τέσσερις άξονες της επόμενης μέρας, όπως τις ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • ΕΟΠΥΥ: Πρέπει να παρέχει υπηρεσίες και με ποιοτικά κριτήρια, ώστε ο ασθενής, ο ασφαλισμένος, να λαμβάνει την καλύτερη υπηρεσία. «Φιλοδοξούμε στις νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν να υπάρξουν και ποιοτικοί δείκτες, ώστε όσοι θέλουν να παρέχουν υπηρεσίες ιδιώτες πάροχοι να την παρέχουν με την καλύτερη δυνατή ποιότητα».
  • Φάρμακο: Συνέχιση του επενδυτικού clawback ώστε να υπάρξουν δυνατότητες επενδύσεων στις φαρμακοβιομηχανίες, με παράλληλο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, με συζήτηση και με μέτρα που κυρίως θα περιορίσουν το κομμάτι της κατανάλωσης. «Δεν είμαι ο υπουργός που χαίρομαι και θέλω να κρύβομαι πίσω από το clawback. Το clawback είναι μια στρέβλωση και μια πολιτεία μετά από δέκα χρόνια θα πρέπει να βρει τα εργαλεία ώστε εξορθολογίσει τη δαπάνη κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να λειτουργεί»
  • Πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Με ξεκάθαρο τρόπο λέμε ότι θα έχει όλες τις δομές που τώρα υπάρχουν και θα έχει και πολύ ενεργό ρόλο και ο ιδιωτικός τομέας, οι ιδιώτες γιατροί».
  • Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλη ανάπτυξη σε δύο πυλώνες: 1) Ενίσχυση του ΕΣΥ, κάτι που γίνεται ήδη πράξη με προκηρύξεις που βγαίνουν και με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που προσλαμβάνονται. Θα πρέπει παράλληλα να επανεξεταστούν οι υγειονομικοί χάρτες και τα νοσοκομεία σε όλη την περιφέρεια ώστε να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο αγαθό της υγείας. 2) Συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. «Έχουμε μια ξεκάθαρη θέση, κι αυτό είναι ένα πεδίο πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, ότι όταν αναφερόμαστε σε Εθνικό Σύστημα Υγείας και παροχή υγείας, δεν είμαστε ιδεοληπτικοί ότι αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο κρατικό. Ο δημόσιος χαρακτήρας δεν αμφισβητείται, αλλά οπουδήποτε μπορούν να υπάρχουν συνέργειες και στο ΕΣΥ μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα», είπε ο κ. Πλεύρης. Όπως ανέφερε, αυτό που κατέδειξε η πανδημία, είναι ότι στην πραγματικότητα η χώρα ήταν μια ολόκληρη Υγειονομική Περιφέρεια. «Ζήσαμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε. Δηλαδή όλο το δημόσιο σύστημα να κάνει έναν αγώνα για την πανδημία και τα κενά που δημιουργούνται να είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Υπήρξαν ιδιωτικές κλινικές που χρησιμοποιήθηκαν ως κλινικές που έκαναν εφημερίες. Υπήρξαν ιδιωτικές κλινικές που έδωσαν κλίνες, όλες οι ΜΕΘ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ελέγχονταν αποκλειστικά από το ΕΚΑΒ».

Εκδήλωση για την υγεία στο Thessaloniki Helexpo Forum1

Α.Ξανθός; Το «κρατικό» ΕΣΥ σήκωσε την κρίση

Η πανδημία ήρθε για να κατεδαφίσει το ευφυολόγημα ότι άλλο είναι το δημόσιο και άλλο το κρατικό, είπε απαντώντας ο Α. Ξανθός και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καταλάβει τα διδάγματα της κρίσης.

«Οι κρατικές δομές, οι κρατικοί γιατροί, οι κρατικοί νοσηλευτές, το κρατικό σύστημα υγείας είναι αυτό το οποίο διαχειρίστηκε και επωμίστηκε όλο το βάρος της κρίσης. Ο ιδιωτικός τομέας έμεινε με σχέδιο εκτός διαχείρισης περιστατικών COVID, έπαιξε έναν συμπληρωματικό ρόλο στις αιχμές των επιδημικών κυμάτων για μη COVID περιστατικά», είπε και πρόσθεσε πως «το ΕΣΥ με όλα τα προβλήματά του, στις στρεβλώσεις και τις παθογένειές του, με την αυτοθυσία και την υπερπροσπάθεια του προσωπικού του κατάφερε να συμβάλλει καθοριστικά στην αξιοπρεπή διαχείριση αυτής της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης».

Έκανε λόγο για ένα μεγάλο αξιακό και ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει την προσέγγιση των πολιτικών των δύο πλευρών για την υγεία. «Η κυβέρνηση μιλάει για την αναπτυξιακή διάσταση της υγείας. Για μας η υγεία είναι πρωτίστως χώρος, πεδίο πεδίο άμβλυνσης ανισοτήτων, υλοποίησης πολιτικών ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενίσχυσης της ατομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, προστασίας της δημόσιας υγείας», είπε.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα, μίλησε για ανάγκη συνολικής αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, να αποκτήσουν θεσμική υπόσταση και να ενσωματωθούν στους οργανισμούς των νοσοκομείων όλες οι λειτουργίες και τα τμήματα που αναπτύχθηκαν λόγω της πανδημίας, όπως ΤΕΠ COVID και κλινικές COVID.

«Πρέπει να παραμείνουν στο σύστημα υγείας ως κλινικές λοιμώξεων, με αυτόνομη στελέχωση και με δυνατότητα σε κρίσιμες φάσεις και σε επιδημικές εξάρσεις να μπορούν να ανταποκρίνονται και να μη γίνεται αυτή η ιστορία, όπου το σύστημα υγείας όταν ζορίζεται για να αντιμετωπίσει την πανδημία εγκαταλείπει όλη την υπόλοιπη νοσηρότητα . Και έχουμε υπερβάλλουσα αύξηση θνησιμότητας από άλλα, μη COVID νοσήματα», υποστήριξε. Επίσης, πρότεινε να παραμείνουν ως συστατικό στοιχείο του ΕΣΥ η μετανοσοκομειακή φροντίδα, καθώς και τα εμβολιαστικά κέντρα, ως δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, με μόνιμο ρόλο στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όχι μόνο για τον COVID, αλλά και για άλλα νοσήματα.

Τέλος, ανέφερε πως αν πραγματικά θέλουμε να υπάρξει μια παρακαταθήκη βιώσιμου συστήματος για την επόμενη μέρα, πρέπει να πάμε σε σύγκλιση με τους μέσους όρους της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τους δημόσιους πόρους για την υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v