Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο πιθανό είναι ένα made in Greece εμβόλιο κατά της Covid-19

Eχουν γίνει συζητήσεις με εταιρείες για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, οι οποίες δεν έχουν τελεσφορήσει, υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων.

Πόσο πιθανό είναι ένα made in Greece εμβόλιο κατά της Covid-19
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν συνεργασίες για ένταξη και συμμετοχή τους στο παγκόσμιο «ράλι» της παραγωγής mRNA εμβολίων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων. Μάλιστα, έχουν υπάρξει συζητήσεις με εταιρείες που παράγουν mRNA εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή τους στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν τελεσφορήσει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο πάνελ για την υγεία και την πανδημία, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, που πραγματοποιείται παράλληλα με την 85η ΔΕΘ.

«Σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες, αναζητούμε συνεργασίες. Μακάρι να ερχόταν σήμερα μια εταιρεία εδώ πέρα, να μας έδινε την τεχνογνωσία να παράγουμε mRNA εμβόλια και να μπορούσαμε να προμηθεύουμε μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε την επενδυτική δυνατότητα, έχουμε την τεχνογνωσία, θέλουμε κάποια στιγμή να παίξουμε έναν πιο έντονο ρόλο και στις νέες τεχνολογίες», ανέφερε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση που δέχτηκε από το πάνελ, αν θα μπορούσαμε να δούμε και ελληνικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο κ. Τρύφων απάντησε: «Θα μπορούσαμε να το δούμε, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε μια συνεργασία -και σχετικά σύντομα- με μια από τις εταιρείες, οι οποίες θα είναι διατεθειμένες να δώσουν τα πνευματικά δικαιώματα, την πατέντα, την τεχνογνωσία όπως λέω εγώ, και να φτιάξουμε ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο, όχι μόνο για εμβόλια αλλά και για οτιδήποτε μπορεί να παραχθεί με βάση την πλατφόρμα mRNA και για άλλες παθήσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, δεν έχουν τελεσφορήσει, διότι δεν είναι εύκολο να δώσει μια εταιρεία τα πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναγκαστεί».

Α. Ξανθός: Άρση της πατέντας

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως με την τοποθέτηση του κ. Τρύφωνος «επιβεβαιώνεται ότι αυτή η άποψη που έχει διατυπωθεί εδώ και καιρό για την άρση της πατέντας, θα μπορούσε να βοηθήσει και την εγχώρια βιομηχανία να παρακολουθήσει την τεχνολογική εξέλιξη, να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές στην παραγωγική της μηχανή και με την στήριξη της πολιτείας να μπορέσει κάποια στιγμή να ακολουθήσει αυτή την κούρσα παραγωγής των νέων εμβολίων».

Θ. Πλεύρης: Δεν είναι μόνο θέμα πατέντας

Αντίθετα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνια για να γίνει, επικαλούμενος μάλιστα παλιότερες αναφορές του προέδρου της ΠΕΦ. «Τα έχει πει ο κ. Τρύφων και παλιότερα. Δεν είναι μόνο θέμα άδειας, είναι θέμα τεχνογνωσίας. Βλέπετε ότι τελικά η επάρκεια των εμβολίων αντιμετωπίστηκε. Οι ίδιες οι εταιρείες ήρθαν σε συνεννόηση για να κάνουν παραγωγή», είπε και πρόσθεσε: «Μακάρι να έχουμε συνεννοήσεις και με ελληνικές εταιρείες. Αλλά αύριο το πρωί να ερχόντουσαν και να δίνανε τον φάκελο σε μια εταιρεία η οποία δεν έχει εξειδίκευση στα εμβόλια και σε αυτή την τεχνολογία, ο ίδιος ο κύριος Τρύφων το έχει πει, θα ήθελαν τουλάχιστον δύο χρόνια περίπου, και με παροχή τεχνογνωσίας, για να μπορούν να λειτουργήσουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v