Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπρέλα ανάπτυξης πάνω από το Ιόνιο και την Ανδριατική

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EUSAIR που καλύπτει τις χώρες της περιοχής, ανεξάρτητα από το εάν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι τέσσερις πυλώνες και ποιες ευκαιρίες προσφέρει για επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και φορείς.

Ομπρέλα ανάπτυξης πάνω από το Ιόνιο και την Ανδριατική

Μια ομπρέλα που έχει ως στόχο να καλύψει το σύνολο της Αδριατικής, ξεπερνώντας σύνορα και προσφέροντας αναπτυξιακές ευκαιρίες σε όλες τις περιφέρειες της περιοχής φιλοδοξεί να αποτελέσει η πρωτοβουλία EUSAIR, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου.

Και αν η λέξη «μακροπεριφέρεια» είναι μέχρι σήμερα εν πολλοίς άγνωστη ας εξηγηθούμε: πρόκειται για μια «ενοποίηση» όλων των περιφερειών που βρέχονται από το Ιόνιο μέχρι την Αδριατική. Μια πρωτοβουλία που ενώνει χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν τέσσερις χώρες-μέλη: Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία και πέντε κράτη που δεν ανήκουν ακόμα στην Ενωση: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.

Το σύνθημα είναι «μαζί μπορούμε καλύτερα». Και μπορούμε καλύτερα σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να εξασφαλιστεί ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Η EUSAIR φιλοδοξεί να μετατρέψει το Ιόνιο και την Αδριατική σε ένα πρότυπο ανάπτυξης με οικολογικό πρόσημο, καθώς και σε ένα εργαστήριο επικοινωνίας και ανταλλαγών. Πρόκειται για μια στρατηγική που συνδιαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της μακροπεριφέρειας. Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014. Μέσα από αυτή προσφέρονται ευκαιρίες χρηματοδότησης για όλους: επιχειρήσεις, επαγγελματίες, πανεπιστήμια και φορείς.

Στόχος της είναι να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία στη μακροπεριφέρεια, μέσα από τη βελτίωση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και τη διασύνδεση των χωρών. Εμφαση δίνεται στη δημιουργία και ενίσχυση των θέσεων εργασίας στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Η στρατηγική αναπτύσσεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

Πυλώνας 1: Γαλάζια Ανάπτυξη Στόχος του πρώτου πυλώνα είναι η προώθηση των γαλάζιων τεχνολογιών, καθώς και η ενίσχυση της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, των θαλασσίων υπηρεσιών και της διακυβέρνησης.

Πυλώνας 2: Διασύνδεση της Περιοχής. Στόχος είναι η ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιφερειακού συστήματος λιμένων, η ανάπτυξη αξιόπιστων δικτύων μεταφοράς, τόσο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες όσο και για τους επιβάτες. Επίσης, ο πυλώνας φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πολυ-λειτουργική αγορά ενέργειας, σύμφωνη με τους στόχους της ΕΕ.

Πυλώνας 3: Περιβαλλοντική Ποιότητα. Στοχεύει στην εξασφάλιση βέλτιστων περιβαλλοντικών και οικολογικών προδιαγραφών στο θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πυλώνας 4: Βιώσιμος Τουρισμός. Αφορά στη διαφοροποίηση των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα των αναγκών. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της ποιότητας και της καινοτομίας στον τουρισμό, η βελτίωση της βιωσιμότητας, καθώς και η ανάδειξη και αναβάθμιση αξιόπιστων τουριστικών ικανοτήτων και ενεργειών στην μακροπεριφέρεια.

Η Ελλάδα δηλώνει παρόν στην πρωτοβουλία ξεκινώντας από το Ιόνιο και καταλήγοντας στο πέλαγος της Κρήτης. Συγκεκριμένα με πέντε ελληνικές περιφέρειες (Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v