Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υπόγεια απειλή της Long Covid: Μαρτυρίες Ελλήνων μακροχρόνια ασθενών που σοκάρουν

Νέοι άνθρωποι, δραστήριοι κι αθλητικοί, μεσήλικες χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ακόμη και παιδιά, περιγράφουν την καθημερινή μάχη με τα συμπτώματα που επιμένουν.

Η υπόγεια απειλή της Long Covid: Μαρτυρίες Ελλήνων μακροχρόνια ασθενών που σοκάρουν
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

«Στο μυαλό μου είμαι ακόμη εκείνη η πολυάσχολη, ευρηματική, αθλητική, εργαζόμενη μητέρα. Με χωρίζουν 11 μήνες από εκείνη τη γυναίκα…». Η 49χρονη παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου, δημιουργός και διαχειρίστρια της διαδικτυακής κοινότητας «Long Covid - Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης», περιγράφει με αυτή τη φράση τον αγώνα που δίνει η ίδια με τα συμπτώματα της Long Covid, που δυσκολεύουν την καθημερινότητά της μέχρι σήμερα, 11 μήνες μετά την ελαφρά νόσησή της από κορωνοϊό, τον Οκτώβριο του 2020.

Δεκάδες ασθενείς κάθε ηλικίας καταθέτουν τη δική τους εμπειρία στο πλαίσιο ενός ενημερωτικού βίντεο, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην 65η ΔΕΘ.

Ασθενείς από 11 ως 65 ετών, που ταλαιπωρούνται από έντονα συμπτώματα ως και 1,5 χρόνο μετά τη νόσηση, περιγράφουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τα πολλά πρόσωπα της Long Covid: αδυναμία, υπέρμετρη κόπωση, δυσκολία αναπνοής, μυαλγία-αρθραλγία, τριχόπτωση, ταχυκαρδίες, ανοσμία-παροσμία-υποσμία, βραχνή φωνή, πήξη, δυσκολία επανένταξης στην εργασία, γαστρεντερική διαταραχή, δυσαυτονομία, άγχος.

1. Ελένη Ιασωνίδου

Ζητούν τη συγκρότηση ιατρείων Covid, ώστε να γίνονται διαγνώσεις και να μην αντιμετωπίζονται ως «κατά φαντασίαν ασθενείς», όπως λέει χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών. Η μόλις 11 ετών Κωνσταντίνα νόσησε με δέκατα και πονόλαιμο για 5 μέρες και ακολούθησε αίσθημα κόπωσης για άλλες δύο εβδομάδες. Η ανοσμία (σχεδόν απόλυτη) παραμένει ως σήμερα, 7,5 εβδομάδες μετά.

Η Βασιλεία είναι 17 ετών, αθλήτρια και μαθήτρια της 3ης Λυκείου. Νόσησε στο τέλος Απριλίου με έντονο βήχα, χωρίς πυρετό. Δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Έκτοτε ταλαιπωρείται με έντονη κόπωση, δυσκολία αναπνοής, brain fog, πονοκεφάλους, γαστρεντερολογικά προβλήματα. «Η φετινή σχολική χρονιά για μένα θα είναι μια δοκιμασία. Θα το παλέψω», αναφέρει.

Τελειόφοιτος ΤΕΦΑΑ, ο 23χρονος Ιπποκράτης, γυμναζόταν τακτικά με βάρη πριν αρρωστήσει. Σήμερα, 13 μήνες μετά τη νόσηση, ταλαιπωρείται από σωματική και πνευματική εξάντληση. «Ακόμα και απλά καθημερινά πράγματα όπως μια συζήτηση ή ένα μπάνιο είναι εξαιρετικά δύσκολα και με καθηλώνουν στο κρεβάτι», αναφέρει.

Ο 65χρονος Νίκος έμεινε στο νοσοκομείο περίπου μια εβδομάδα. «Μετά το νοσοκομείο ήταν οι χειρότερες μέρες της ζωής μου. Ένιωθα ζωντανός νεκρός. Δεν μπορούσα να περπατήσω. Τρεις μήνες μετά έχω τριχόπτωση και αδυναμία».

Η 37χρονη Αικατερίνη νόσησε τον Μάρτιο και νοσηλεύτηκε 10 μέρες σε απλό θάλαμο Covid. Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση ως την 5η εβδομάδα, όταν άρχισαν τα συμπτώματα, που παραμένουν ως σήμερα, 6 μήνες μετά. Το πλέον ανησυχητικό για την ίδια είναι η μείωση της οξυδέρκειας, που την εμποδίζει στη δουλειά και στη συνέχιση των σπουδών της σε διδακτορικό επίπεδο.

Πάνω από 570 μέρες με Long Covid συμπλήρωσε η 59χρονη Ιουλία, που νόσησε στο πρώτο κύμα, τον Μάρτιο του 2020. Μέχρι σήμερα, έχει καθημερινή θερμοκρασία από 37,4 ως 38,2, σφίξιμο στο στήθος, κόπωση με ή χωρίς ναυτία, περιστασιακή δύσπνοια, ενοχλητικό και συνεχές μυρμήγκιασμα σε χέρια και πόδια, ανήσυχο ύπνο, συχνό πονοκέφαλο, δυσκολία συγκέντρωσης, σπασμωδική δυσφωνία.

Η Μαρία, 41 ετών, συμπλήρωσε ένα χρόνο από τη νόσηση, τον Σεπτέμβριο του 2020, και την 25 ημερών νοσηλεία της. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο γέμισε παντού εξανθήματα. «Άλλαξε όλο μου το δέρμα μέχρι τις πατούσες και αυτό κράτησε 4 μήνες», λέει. Μετά άρχισε η τριχόπτωση, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα είχε έντονες αρθραλγίες και κόπωση, καθώς και πρόβλημα στα μάτια. Ένα χρόνο μετά ξεκίνησε εισπνοές για να καθαρίσουν οι πνεύμονες.

Δεκαοκτώ μήνες μετά τη νόσηση και παρόλο που δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί, η 52χρονη Μαίρη δεν μπορεί να εργαστεί. Εκτός από τη μόνιμη ζημιά στα νεφρά και στο ένα μάτι, αντιμετωπίζει νευρολογικά προβλήματα.

Η 45χρονη Μαρία νόσησε στο τέλος Μαΐου σχετικά βαριά και νοσηλεύτηκε 14 μέρες με πνευμονία. Έχασε τη δουλειά της σε μίνι μάρκετ και δεν ξέρει αν είναι σε θέση να δουλέψει σήμερα. «Ταχυκαρδία φουλ, δυσαυτονομία, ζαλάδες, δύσπνοια και δυσκολία με τη μάσκα, κόπωση και πόνος στους μύες, τριχόπτωση πολύ ανησυχητική, πολλά βράδια έχω δέκατα», λέει.

Η 36χρονη Μάρθα νόσησε πριν από 10 μήνες και παλεύει ακόμα να βρει τον εαυτό της, καθώς ταλαιπωρείται από ορθοστατική ταχυκαρδία, ζαλάδες και κόπωση. «Όταν υποτροπιάζω, νιώθω 90 χρονών, δεν μπορώ να κάνω ούτε τα απαραίτητα και πέφτω ανήμπορη στο κρεβάτι», λέει.

Ο Γιάννης, 41 ετών, που νόσησε τον Οκτώβριο του 2020, έχει μεγάλη δυσκολία να μιλήσει και συνεννοείται ψιθυριστά. Σε περιόδους υποτροπής και έξαρσης νιώθει να τον τραβάνε όλοι οι μυς ή αδένες από τη βάση του κρανίου μέχρι την αριστερή πλευρά του στήθους. «11 μήνες μετά δεν έχω διάγνωση για το τι έχω και πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου», λέει, και ζητά τη δημιουργία δομής για long Covid ασθενείς, ώστε αυτοί να μην αντιμετωπίζονται ως κατά φαντασίαν ασθενείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v