Λουκέτο σε σχολή του ΑΠΘ και απειλές στους ελεγκτές για την Covid-19

Η Κοσμητεία της Σχολής καταγγέλλει πως ομάδες ατόμων παρεμποδίζουν τους υγειονομικούς ελέγχους στην είσοδο. Κάποιοι μπαίνουν ανεξέλεγκτα και ήδη υπάρχουν δύο κρούσματα κορωνοϊού.

Λουκέτο σε σχολή του ΑΠΘ και απειλές στους ελεγκτές για την Covid-19
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Σοβαρό πρόβλημα με τους υγειονομικούς ελέγχους για την Covid-19, που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε η χθεσινή εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού σε φοιτητή του Τμήματος Μαθηματικών.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης η Κοσμητεία της Σχολής κάνει λόγο για δύο συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα αποδίδει στην παρεμπόδιση των ελέγχων στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου από ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως σχήματα φοιτητών. Τα συγκεκριμένα άτομα, όπως αναφέρει, χρησιμοποιούν λεκτική βία και απειλή σωματικής βίας κατά των υγειονομικών ελεγκτών.

Μάλιστα, η Κοσμητεία αποκαλύπτει πως η παρεμπόδιση γίνεται από την πρώτη μέρα επανέναρξης της διά ζώσης διδασκαλίας στο ΑΠΘ και ανακοινώνει πως αναστέλλει για σήμερα, Πέμπτη, την εκπαιδευτική διαδικασία στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ.

Η αποκάλυψη προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, καθώς το θέμα γνωστοποιείται έπειτα από τρεις ολόκληρες μέρες, κατά τις οποίες όπως αναφέρεται στην ίδια την ανακοίνωση, ο έλεγχος των πιστοποιητικών ήταν περιορισμένος και γινόταν ανεξέλεγκτη είσοδος ατόμων στο κτίριο.

Το πρωί της Τετάρτης, όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του πρώτου κρούσματος σε ανεμβολίαστο φοιτητή που παρακολούθησε δύο μαθήματα σε συγκεκριμένη αίθουσα του Τμήματος Μαθηματικών, οι πρυτανικές αρχές καθησύχαζαν, διαβεβαιώνοντας πως τηρείται κατά γράμμα το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κοσμητείας της ΣΘΕ έχει ως εξής:

«Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές

Η Σχολή Θετικών Επιστημών με ιδιαίτερη χαρά ξεκίνησε τη δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, έχοντας προβεί σε μία σειρά ενεργειών για τη διασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων με τη συνεργασία της Πρυτανείας.

Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις ημέρες παρεμπoδίζεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου της ΣΘΕ, με φραστική βία αλλά και με απειλές σωματικής βίας προς τους υγειονομικούς ελεγκτές από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως σχήματα φοιτητών. 

Ως αποτέλεσμα, ο έλεγχος περιορίστηκε και φοιτητές-τριες εισήλθαν στο κεντρικό κτήριο της Σχολής χωρίς να επιδείξουν τα σχετικά πιστοποιητικά. Η ανεξέλεγκτη είσοδος ατόμων επιδεινώνει με βεβαιότητα την κατάσταση, με απροσδιόριστες για την ώρα συνέπειες, όταν στο κεντρικό κτήριο της ΣΘΕ έχουν ήδη εντοπιστεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Κοσμητεία της Σχολής εκφράζει την προσήλωσή της στην ιδέα του ανοικτού και ζωντανού Πανεπιστημίου και στη δια ζώσης διδασκαλία. Ωστόσο, η διασφάλιση της υγείας των συμμετεχόντων είναι απαράβατος όρος για τη διενέργεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Κοσμητεία προβαίνει σε αναστολή των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ για αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Η Κοσμητεία καλεί όλες και όλους που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε εγρήγορση και να στηρίξουν την προσπάθεια για δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της υγείας όλων των μελών της ΣΘΕ.

Η Κοσμητεία καλεί όλους τους υπεύθυνους να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν τη διαδικασία του υγειονομικού ελέγχου και του υγειονομικού πρωτοκόλλου για την προστασία από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Η Κοσμητεία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της δια ζώσης εκπαίδευσης».

Από την Κοσμητεία της ΣΘΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v