Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες πληγές άφησε πίσω του ο «Μπάλλος»

Κλειστό το Δημόσιο στην Αττική και σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια. Αγνοείται 70χρονου από το χωριό Τσακαίοι της Νότιας Εύβοιας. Τι προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ.

Μεγάλες πληγές άφησε πίσω του ο «Μπάλλος»

Άνοιξαν η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Ποσειδώνος, μιάμιση ώρα πριν τη λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Λίγο μετά τις 06:30 της Παρασκευής, οι λεωφόροι δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία, η οποία πλέον διεξάγεται κανονικά.

Νωρίτερα, λόγω συσσώρευσης υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς και στα δύο ρεύματα από το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη έως και το ύψος της οδού Χαμοστέρνας.

Επίσης, λόγω συσσώρευσης υδάτων διεκόπη η κυκλοφορία και στην παλαιά Λ. Ποσειδώνος από την οδό Επαμεινώνδα έως και το Παλαό Φάληρο (κατάστημα Jumbο) καθώς και στη λεωφόρο Συγγρού από το ύψος της οδού Αμβ. Φρατζή στο ρεύμα προς την Παραλιακή.

Λόγω συσσώρευσης υδάτων τη νύχτα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου στο ρεύμα από Μέγαρα προς Αλεμποχώρι στη Θέση Λούμπα.

Οκτώ κλήσεις έχει λάβει η πυροσβεστική υπηρεσία την τελευταία ώρα από την περιοχή του Βύρωνα, για άντληση υδάτων από οικίες.

Τα ξημερώματα, σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε μετά τις 04:00 στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο «Μπάλλος» χτύπησε την Αττική με πολύ έντονες καταιγίδες. Λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ξέσπασε ισχυρή βροχόπτωση στις περιοχές του Κορυδαλλού και του Ασπροπύργου, όπως και στον Πειραιά. Ισχυρά φαινόμενα εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Καλαμάτα, τη Θράκη και τη Χαλκιδική.

Το τελευταίο 24ωρο, οι κλήσεις που έχει λάβει το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο και κοπές δέντρων, εξαιτίας της κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα, ξεπερνούν τις 1.300. Περισσότερες από 700 αφορούν στην Αττική.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Θεσσαλονίκη, έντονη βροχόπτωση

Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί αυτήν την ώρα στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Αρκετά είναι τα «κόκκινα» σημεία όπου αυτήν την ώρα παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κεντρικούς άξονες όπως της Εγνατίας, της Αγίου Δημητρίου, της Τσιμισκή και των Λεωφόρων Νίκης και Βασιλίσσης Όλγας, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η υπομονή των οδηγών, εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης. Χαρακτηριστική είναι σήμερα δεύτερη ημέρα της κακοκαιρίας “Μπάλλος” η απουσία τροχονόμων αναφέρει το GRTimes.

Κλειστή είναι αυτήν την ώρα και η οδός Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά, εξαιτίας λεωφορείου που “κατάπιε” η γη νωρίς το πρωί, μετά από υποχώρηση του εδάφους. Το λεωφορείο απομακρύνθηκε και μία τεράστια τρύπα, βάθους περίπου πέντε μέτρων αποκαλύφθηκε, η οποία καλύπτει δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Μετά την απομάκρυνση του οχήματος ο δρόμος παραμένει κλειστός ενώ η τροχαία συνεχίζει την εκτροπή της κυκλοφορίας.

Στην έξοδο από τον Περιφερειακό, ο δρόμος έως τη συμβολή του με την οδό Αιγαίου, παραμένει αποκλεισμένος με τις αρχές να μην επιτρέπουν στους οδηγούς να στρίψουν δεξιά και με κατεύθυνση προς δυτικά.

Την ίδια ώρα, στην Περιφερειακή Οδό στο ρεύμα προς ανατολικά στο ύψος λίγο πριν από το τούνελ έχει ακινητοποιηθεί όχημα στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα.

Επίσης, σύγκρουση δύο οχημάτων σημειώθηκε στο ρεύμα προς δυτικά, στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί τραυματισμός.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κηφισό-Παραλιακή, κλειστό το Δημόσιο

Υπενθυμίζεται πως χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα:

1) Aπό 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως 08:00 το πρωί της Παρασκευής, απαγορεύεται η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Κηφισό και παραλιακή. Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί η κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε συνεννόηση με την Τροχαία, ενώ θα δίνονται οδηγίες σε όλους τους δρόμους εισόδου στην Αττική.

2) Kλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3) Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

4) Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.

5) Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.

6) Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, όλα τα μέτρα είναι προληπτικά καθώς «δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι θα υπάρχει επιδείνωση του επικίνδυνου καιρικού φαινομένου, ειδικά στην Αττική, από τις 03:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί. Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν την πορεία τους και θα επηρεάσουν την Εύβοια και τη Χαλκιδική σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως η Σάμος και η Ικαρία. 

Επί ποδός ο στρατός

Εξάλλου, έτοιμες να συνδράμουν με κάθε μέσο στην αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς σε ετοιμότητα έθεσε και τους τρεις κλάδους χθες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Στο πλαίσιο αυτό, τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο «Ξενοκράτης» τμήματα και μέσα. Επιπλέον, όλα τα τμήματα «Δευκαλίων», τμήματα δηλαδή σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεργοποιούνται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και έχουν ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση, στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), μετέπεσαν σε ετοιμότητα επέμβασης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου. Παράλληλα, τηρούνται σε ετοιμότητα ιπτάμενα μέσα για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, καθώς και έρευνας και διάσωσης, εφόσον απαιτηθεί.

Αγνοείται 69χρονος στην Εύβοια - Σε επιφυλακή οι αρχές

Δίπλα σε ρυάκια, χειμάρρους, ποταμούς και σε γέφυρες, ξενύχτησαν τα δεκάδες πληρώματα της πυροσβεστικής και οι χειριστές των χωματουργικών μηχανημάτων στη Βόρεια Εύβοια, που ήταν σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας να παρέμβουν, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πλημμύρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέχει ακατάπαυστα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κρίσιμα θέματα. Οι περιπολίες συνεχίζονται, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων, καθώς μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν νιώθουν ασφαλείς. Οι έντονες βροχοπτώσεις όμως δεν έχουν εγκαταλείψει την Εύβοια καθώς δοκιμάζεται το νότιο τμήμα του νησιού από χθες το βράδυ.

Η υπερχείλιση ποταμού στα Νέα Στύρα, η διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή, τα 8 πλημμυρισμένα σπίτια και ο απεγκλωβισμός των οικογενειών που είδαν τα νερά να μπαίνουν στα σπίτια τους, μαζί με τον αγνοούμενο 70χρονο βοσκό που αναζητούν ακόμη οι πυροσβέστες, είναι τα καθοριστικά σημεία που όλη τη νύχτα έκαναν έντονη την αγωνία.

Με το φως της ημέρας, πλέον, ελπίζουν οι 15 πυροσβέστες αλλά και εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του 70χρονου βοσκού στο χωριό Τσακαίοι του δήμου Καρύστου ότι θα μπορέσουν να τον βρουν. 

Από νωρίς το απόγευμα της χθεσινής μέρας ήταν συνεχείς οι συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, αλλά και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι της περιοχής και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και είχε ως αντικείμενο τον συντονισμό των δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν την πιθανή εκδήλωση του φαινομένου.

Τις τελευταίες ώρες στη Βόρεια Εύβοια εντείνονται περισσότερο οι βροχοπτώσεις και συγχρόνως η ετοιμότητα από την πλευρά των αρχών. Στη Νότια Εύβοια, όμως, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν οικογένειες και να τις μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο καθώς τα νερά πλημμύρισαν πάνω από 8 σπίτια. Την ίδια στιγμή, στην παραλιακή ζώνη του πρώην Δήμου Στυρέων εντοπίζονται αρκετές ζημιές σε υποδομές καθώς κυρίως η άσφαλτος της παραλιακής ζώνης έχει υποχωρήσει.

Τέλος, όπως αποφασίστηκε από χθες για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ σε όλη την Εύβοια.

Στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα βρέχει συνεχώς, καθώς η κακοκαιρία «Μπάλλος» έχει επισκεφθεί αρκετές από τις περιοχές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί προβλήματα.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διανύουμε κρίσιμο 48ωρο και η ετοιμότητα θα συνεχιστεί σε όλους τους νομούς μέχρι την Κυριακή. 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κέρκυρα

 
Κέρκυρα: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΑΡΑΣΥΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΣΟΓΓΗ


Εικόνες βιβλικής καταστροφής «γέννησε» χθες ο «Μπάλλος» και στην Κέρκυρα, καθώς το νησί κόπηκε στα δύο, όταν πλημμύρισε σε μεγάλο βαθμό το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, προκαλώντας τη διακοπή της οδικής κυκλοφορίας. Στο πέρασμα του «Μπάλλου» από το νησί των Φαιάκων σημειώθηκαν κατολισθήσεις, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, υλικές ζημιές σε κτίρια, αλλά και ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας», αφού 7 αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν χθες, λόγω της κακοκαιρίας.
 
Σολάρι Κέρκυρα


Συνεχίζεται η  κακοκαιρία

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί 6 με 7, στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Δυτική Μακεδονία νεφώσεις με ισχυρές βροχές κατά διαστήματα και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές, βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από ανατολικές διευθύνσεις και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες, 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στην Ήπειρο θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ. Στα βόρεια από ανατολικές στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους-βορειοδυτικούς, 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα ισχυρές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.

Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Στα βόρεια, βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Στα υπόλοιπα, από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα νότια 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, βαθμιαία 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Στα νότια, από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Στα βόρεια, βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε νοτιοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Nεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-10-2021

Στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που κατά τόπους μέχρι το απόγευμα, στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Αιγαίο έως 8 μποφόρ, γρήγορα όμως στα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς και στα νότια, τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, skai.gr, protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v