Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναίρεση της απόφασης απαλλαγής για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ο αντεισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί εάν θα αναιρέσει την απόφαση για το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ' επέκταση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αναίρεση της απόφασης απαλλαγής για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Στην άσκηση αναίρεσης της απόφασης για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την οποία έπαυσε η ποινική δίωξη όλων των κατηγορουμένων για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, προχώρησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ζαχαρίας Κοκκινάκης έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ήταν εμπρόθεσμη και συνεπώς νομότυπη, η κατάθεση από την πολιτική αγωγή (μεσούσης της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών) της δήλωσης που απαιτεί ο (τότε) νέος Ποινικός Κώδικας για τους φερομένους ως παθόντες, ώστε να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (μετά τις αλλαγές, διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα).

Έτσι, ο αντεισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί εάν θα αναιρέσει την απόφαση για το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ' επέκταση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η παρεμπίπτουσα απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2020.

Παρά την αντίθετη άποψη της προεδρεύουσας του δικαστηρίου, οι δύο σύνεδροι έκριναν ότι ο ειδικός εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH) κατέθεσε εκπρόθεσμα στο ακροατήριο τη δήλωση για να συνεχιστεί η δίκη για τα κακουργήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ετσι, η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων κηρύχθηκε απαράδεκτη και άπαντες απαλλάχθηκαν από τα 2 κακουργήματα.

Τότε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει να του αποσταλεί η δικαστική απόφαση ώστε να μελετηθεί και να κριθεί εάν το σκεπτικό απαλλαγής είναι πλήρως και νομικά ορθώς αιτιολογημένο.

Πάντως, μετά την παύση της ποινικής δίωξης για την απιστία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνεχίστηκε για την τελευταία κατηγορία που απέμεινε, αυτήν της απάτης.

Το Σεπτέμβρη του 2020 το δικαστήριο αθώωσε και τους 5 εναπομείναντες κατηγορουμένους και από αυτή την κατηγορία. Σύμφωνα με την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, δεν προέκυψε απάτη σε βάρος του Δημοσίου για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v