Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρυθμοί που τρομάζουν στην εξάπλωση της πανδημίας

Μέσα σε μια εβδομάδα, ο μέσος όρος των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 53%, η θετικότητα κατά 51% οι νεκροί κατά 24% φτάνοντας τους 50 ανά ημέρα και οι διασωληνωμένοι κατά 14,5%, ξεπερνώντας τους 420.

Ρυθμοί που τρομάζουν στην εξάπλωση της πανδημίας

Εξαιρετικά ανησυχητικές εμφανίζονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, κατόπιν και των αριθμών της Πέμπτης.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων, έσπασε το 5.000 (5.167), μέσα στις τέσσερις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, δημιουργώντας νέο ιστορικό ρεκόρ αλλά και καταγράφοντας μέσο όρο αύξησης της τελευταίες μέρες, σε σχέση με τις προηγούμενες επτά, που ανέρχεται σε 53%. (με περίπου τον ίδιο αριθμό τεστ, λίγο πάνω από τις 200.000 κατά μέσο όρο).

Επόμενη και η αύξηση της θετικότητας κατά 51% ενώ με ηπιότερους ρυθμούς, πλην όμως με ταχύτερο ρυθμό από την αύξηση των διασωληνωμένων, κινείται η αύξηση των νεκρών, που αν συνυπολογιστούν και οι 10 που προέκυψαν προηγούμενες μέρες και προστέθηκαν προχθές, η οποία με μέσο όρο πλέον το 50, αγγίζει το 24% σε μια μόλις εβδομάδα. Κι αυτό, προφανώς πριν αποτυπωθεί η θνησιμότητα της τελευταίας εβδομάδας κρουσμάτων, πιθανώς και της προηγούμενης.

Ανησυχητική όμως είναι η κατάσταση και για το σύστημα υγείας, ιδίως όταν είναι πρόδηλο ότι το κύριο βάρος κρουσμάτων και νοσηλειών, δεν αφορά προς το παρόν τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, αλλά τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα συγκεκριμένες επαρχιακές περιοχές.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 14% τις τελευταίες επτά μέρες, ενώ πολύ σημαντική είναι και η αύξηση στις νοσηλείες, που έφτασαν προχθές τις 363. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ήδη κάλυψη 87% πανελλαδικά στις ΜΕΘ για COVID ενώ συγκεκριμένες περιοχές έχουν «ταβανιάσει», αλλά να πλησιάζουμε και το 50% στην κάλυψη των απλών κρεβατιών για COVID.

To καυτό ερώτημα τώρα είναι αν και πόσο θα αποδώσει η ενίσχυση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους και θα εφαρμοστούν αρχής γενομένης από το Σαββατοκύριακο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v