Παυλάκης: Το χειρότερο κύμα της πανδημίας, μέτρα τώρα!

Κάθε ημέρα που περνάει, καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο του τέταρτου κύματος, τονίζει. Και τώρα να εμβολιάζονταν όλοι, το υπάρχον κύμα δεν θα ανακοπτόταν.

Παυλάκης: Το χειρότερο κύμα της πανδημίας, μέτρα τώρα!

«Το τέταρτο πανδημικό κύμα που αντιμετωπίζουμε θα είναι το χειρότερο που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα. Εμφανίζεται ήδη ρεκόρ κρουσμάτων και σε λίγο θα έχουμε ίσως και ρεκόρ θανάτων, τονίζει ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο Βήμα. «Και ενώ ελπίζαμε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι καλύτερος αφού θα μπορούσαμε να είχαμε θωρακιστεί εναντίον του με τα άκρως αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια που έχουμε εδώ και τόσο καιρό στα χέρια μας, αυτό δεν συνέβη. Διότι τα εμβόλια δεν είναι "φυλαχτά". Για να δουλέψουν, πρέπει να τα κάνουμε!».

Οπως είπε, «οι εκτιμήσεις ότι θα καταφέρναμε να υψώσουμε τείχος ανοσίας μέσω των εμβολιασμών μέσα στο καλοκαίρι ήταν εξωπραγματικές. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το ότι ακόμη και τώρα ένα ποσοστό της τάξεως του 40% του πληθυσμού (συνυπολογίζοντας τα παιδιά) δεν πείθεται με τίποτα να εμβολιαστεί - υπάρχει στον πληθυσμό μια σημαντική μειονότητα που ζει στον Μεσαίωνα, δεν πιστεύει στα εμβόλια και στην επιστήμη και μάλιστα ένα μέρος της εμφανίζει παραβατικές συμπεριφορές, κάνει παράνομες συγκεντρώσεις, κορωνοπάρτι ή δείχνει αδιαφορία για τα μέτρα».

Στην Ελλάδα, κατά τον ειδικό, για να σηκώσουμε «κεφάλι» από την πανδημία είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και τα παιδιά. «Ελπίζω η κυβέρνηση να βρει το θάρρος να προχωρήσει σε γενικό εμβολιασμό στα σχολεία, από το Δημοτικό ως και το Λύκειο -και συγχρόνως να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους ενηλίκους. Οσο τα σχολεία αποτελούν πηγή μόλυνσης για τα σπίτια και τανάπαλιν, η χώρα δεν πρόκειται να απαλλαγεί από την επιδημία του νέου κορωνοϊού».

«Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν καταργεί την ανάγκη για εμβολιασμό όλων των ενηλίκων. Εδώ που φθάσαμε, πρέπει να εμβολιαστούν οι πάντες για να προλάβουμε ένα επόμενο μεγάλο επιδημικό κύμα, το οποίο υπάρχει πάντα κίνδυνος να γεννηθεί από ένα άλλο στέλεχος του ιού που θα διαφεύγει σε μεγάλο βαθμό από τα εμβόλια, κάτι που ευτυχώς δεν συμβαίνει με το στέλεχος Δέλτα.

«Κάθε ημέρα που περνάει, καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο του τέταρτου κύματος. Αν αυτά τα μέτρα είχαν ληφθεί ένα μήνα πριν, θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει τον ρου της πανδημίας τον χειμώνα. Αυτό όμως δεν έγινε. Αν περιμένουμε άλλον ένα μήνα χωρίς κατάλληλα μέτρα, θα χαθούν τα Χριστούγεννα».

Οπως εξηγεί, «ξέρουμε ότι σε λίγο οι ημερήσιοι θάνατοι θα είναι 100, όπως προκύπτει από τα μαθηματικά μοντέλα και αυτό δεν μπορεί πλέον κανένας να το πάρει πίσω. Επίσης αν δεν ληφθούν μέτρα, μπορεί η Ελλάδα να φθάσει τις 20.000 κρούσματα ημερησίως, όπως συνέβη στην Πορτογαλία τον περασμένο Ιανουάριο -αυτό είναι το ταβάνι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Και… μαγικά να γινόταν τώρα μαζικός εμβολιασμός, ώστε να πιάσουμε στόχο εμβολιαστικής κάλυψης άνω του 90%, το υπάρχον κύμα δεν θα μπορούσε να ανακοπεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v