Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Κρήτη στην κακοποίηση γυναικών και εφήβων

Από το 2011 έως το 2020 η Κρήτη αριθμεί 1.447 περιστατικά βίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των γυναικών στη Γραμμή SOS, ενώ από το 2018 έως και το 2020 σημειώθηκαν κατά έτος – κατά μέσο όρο - περίπου 200 με 218 περιστατικά.

Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Κρήτη στην κακοποίηση γυναικών και εφήβων

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αύριο 25 Νοεμβρίου με τα στοιχεία να προκαλούν ντροπή για τη δράση μας στην Κρήτη, καθώς το νησί κατέχει την πρωτιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στην κακοποίηση γυναικών κι εφήβων, όπως είπε η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γόρτυνας Όλγα Αμβράζη στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4.

Μίλησε για τον πόνο και τις συνέπειες της κακοποίησης στα θύματα, την έλλειψη αξιοπρέπειας κι σεβασμού στον άνθρωπο από τους δράστες απογόνους των Μινωϊτών, αλλά και τη χαραμάδα ελπίδας που υπάρχει σήμερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα μοιραστεί, συμβολικά, σε όλες τις εργαζόμενες του Δήμου Γόρτυνας η χαρακτηριστική πορτοκαλί κορδέλα (χρώμα που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση), θα πραγματοποιηθεί διανομή ενημερωτικού υλικού (φυλλάδια, φέιγ βολάν) σε δημότες κάθε ηλικίας, ενώ θα γίνουν και σχετικές ενημερώσεις από την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Γόρτυνας.

Από το 2011 έως το 2020 η Κρήτη αριθμεί 1.447 περιστατικά βίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των γυναικών στη Γραμμή SOS, ενώ από το 2018 έως και το 2020 σημειώθηκαν κατά έτος – κατά μέσο όρο - περίπου 200 με 218 περιστατικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να σημειώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου

Η έρευνα

Σύμφωνα με τα δεδομένα έρευνας που γνωστοποίησε το ΕΛΜΕΠΑ, ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών στη σεξουαλική κακοποίηση εφήβων είναι στο 32,2%, ενώ στην Κρήτη φτάνει το 45,5%. Αναφορικά με τα κορίτσια στο νησί, φαίνεται ότι έχουν «εκπαιδευτεί» εντός των οικογενειακών τους περιβαλλόντων στην εικόνα φαινομένων βίας από μικρή ηλικία.

Σε ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε πρίν από ένα χρόνο, σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου), με θέμα «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Εμπειρικά δεδομένα και πρακτικές παρέμβασης», αναδείχτηκε η σημασία του έργου που επιτελείται από τις δομές του Δικτύου της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, για την ουσιαστική υποστήριξη και προστασία των γυναικών θυμάτων βίας, αλλά και των παιδιών τους και συγκεκριμένα των Κέντρων Συμβουλευτικής Γυναικών και των Ξενώνων Φιλοξενίας Γυναικών, που έχουν συσταθεί σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και της Πανελλαδικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες 24 ώρες, 365 ημέρες το χρόνο.

Ένα περιστατικό κάθε 2,5 μέρες

Όπως επεσήμανε η Κοινωνιολόγος, Αν. Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Κρήτης Κατερίνα Βλασάκη, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί, σύμφωνα με τις καταγγελίες στη Γραμμή SOS 15900, σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα Απρίλιο, σε σχέση με το μήνα Μάρτιο. Επίσης, ένα στα δυο περιστατικά βίας κατά των γυναικών που καταγγέλθηκαν στη Γραμμή SOS κατά το χρονικό διάστημα 2011-2020 αφορούσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Από το 2011 έως το 2020 η Κρήτη αριθμεί 1.447 περιστατικά βίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των γυναικών στη Γραμμή SOS, ενώ από το 2018 έως και σήμερα σημειώθηκαν κατά έτος –κατά μέσο όρο-περίπου 200 με 218 περιστατικά. Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μόνο ένα μέρος των περιστατικών βίας που έχουν εκδηλωθεί κατά των γυναικών στην Κρήτη, καθώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο «αθέατο κομμάτι βίας κατά των γυναικών» το οποίο δεν καταγράφεται.

Επίσης, η νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ηρακλείου, Έλενα Κονιδάκη, τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών που ζητούν βοήθεια, γεγονός το οποίο, παρότι ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο, διότι υποδηλώνει ότι έχει καταστεί πλέον αντιληπτό ότι «η βία δεν πρέπει να καλύπτεται από τη σιωπή, δεν πρέπει να μένει πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά να αντιμετωπίζεται». Από τον Ιούνιο του 2020, έως το τέλος Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν 66 υποδοχές γυναικών στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στο Ηράκλειο, ενώ από τον Απρίλιο του 2012, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο, έως και σήμερα, έχουν εξυπηρετηθεί 1.478 γυναίκες. Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, η πλειοψηφία των γυναικών που αναζήτησαν βοήθεια στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου ήταν γυναίκες, έγγαμες με παιδιά, ηλικίας 40-54, με βασικό αίτημα τη λήψη ψυχο-κοινωνικής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής. Τέλος, η κ. Κονιδάκη τόνισε ότι η πολύπλευρη στήριξη των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και έστειλε το μήνυμα «Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε σιωπηλές. Μένουμε σπίτι, αλλά ασφαλείς και προστατευμένες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v