Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Metis: Η ελληνική start up που υπόσχεται λύσεις για την παγκόσμια ναυτιλία

Ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο δημιούργησε η εταιρεία METIS. Ο CEO, Μ. Κωνσταντινίδης, εξηγεί στο Euro2day.gr τον τρόπο λειτουργίας και τα επόμενα βήματα στο εξωτερικό.

Metis: Η ελληνική start up που υπόσχεται λύσεις για την παγκόσμια ναυτιλία

Σήμερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσφέρουν ένα νέο, σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική οικονομία, μία εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την ανάκαμψη και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Ωστόσο, η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας απαιτεί ένα πλέγμα παρεμβάσεων και κινήτρων που θα στηρίζει, θα ενθαρρύνει, θα χρηματοδοτεί και θα προσφέρει ευκαιρίες σε κάθε καινοτόμο προσπάθεια.

Το Elevate Greece αποτελεί μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ήδη το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece» περιλαμβάνει 508 εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος συμπεριλαμβάνονται και τα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» 2021, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι νικητές των βραβείων αποκόμισαν σημαντικά οφέλη, όπως χρηματικά έπαθλα, παροχές και εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά και τη δυνατότητα να δικτυωθούν με τις κορυφαίες εταιρίες του τομέα τους.

Η Εθνική Tράπεζα, επίσημος υποστηρικτής του θεσμού, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης, συμμετείχε τόσο στην αξιολόγηση των εταιριών που εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», όσο και στην επιτροπή αξιολόγησης των εταιριών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό για την απονομή των Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Tράπεζα απένειμε το χρηματικό βραβείο των 10.000 ευρώ στην εταιρία METIS Cyberspace, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία «Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια».

Η METIS CYBERSPACE TECHNOLOGY δραστηριοποιείται στους κλάδους της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, του Internet of Things, του Cloud Computing και της Τεχνητής Νοημοσύνης. με έμφαση στην εφαρμογή τους στον κλάδο της ναυτιλίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Κωνσταντινίδης εξηγεί στο Euro2day.gr πώς εξελίχθηκε η επιχείρηση και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Kύριε Κωνσταντινίδη, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα της ναυτιλίας και ειδικά με το σκέλος της συλλογής στοιχείων σε πραγματικό χρόνο;

Η ιδέα για την ίδρυση της METIS προήλθε από μια ομάδα 7 μηχανικών με σημαντικό τεχνολογικό υπόβαθρο, σπουδές και εμπειρία οι οποίοι είχαμε το ίδιο όραμα για το ψηφιακό μέλλον της ναυτιλίας, μιας παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας που έχει μείνει σχετικά πίσω όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της (smart shipping). Έχοντας σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στη συγκεκριμένη βιομηχανία γνωρίζαμε ότι έλειπε μια σύγχρονη λύση η οποία να οδηγεί στη νέα εποχή της ναυτιλίας με ολιστικό τρόπο, αντίθετα υπήρχαν κάποιες κατακερματισμένες εφαρμογές, οι οποίες όμως αντιμετώπιζαν με απαρχαιωμένο τρόπο εντελώς αποσπασματικά και πολύ περιορισμένα προβλήματα κάθε φορά. Έτσι, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα έπρεπε να αγοράσουν ένα αναποτελεσματικό συνονθύλευμα εφαρμογών, οι οποίες τις περισσότερες μάλιστα φορές δεν μπορούν ούτε καν να ανταλλάξουν δεδομένα ή να οδηγήσουν έστω σε κάποια εφαρμόσιμα συμπεράσματα.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της METIS, μίας συνολικής λύσης η οποία σχεδιάστηκε εξαρχής με βάση τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και ήρθε να δώσει λύση στην ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας. Στόχος της METIS είναι να εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πραγματικών δεδομένων και στοιχείων, προσφέροντας εξαιρετικά χρήσιμη και αξιοποιήσιμη πληροφόρηση με τον πιο πρωτοποριακό τρόπο και καλύπτοντας τις ανάγκες για όλα τα τμήματα, όλους τους ρόλους και όλα τα επίπεδα διοίκησης σε μια ναυτιλιακή εταιρεία. Συγκεκριμένα για το κομμάτι της συλλογής δεδομένων χωρίς μεσολάβηση του πληρώματος, η τοποθέτησή μας είναι ότι αποτελεί το βασικό αλλά απολύτως απαραίτητο στοιχείο πάνω στο οποίο οφείλει να βασιστεί οποιαδήποτε σοβαρή λύση. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και χωρίς την αυτοματοποιημένη συλλογή και χρήση υψηλής συχνότητας αξιόπιστων δεδομένων από τα πλοία δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό, δεν μπορούμε να μιλάμε για οποιαδήποτε ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων στα οποία μπορεί να βασιστεί μια εταιρεία για να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

Έτσι, ως μέρος της λύσης μας, δημιουργήσαμε το παγκοσμίως πιο αξιόπιστο και προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με τα παγκοσμίως πρωτοπόρα πρωτόκολλα MQTT και Protobuf, ειδικά σχεδιασμένο για το απαιτητικό περιβάλλον της ναυτιλίας, ένα σύστημα το οποίο έχει δυνατότητα να συνδεθεί με οποιοδήποτε σύστημα ή μηχάνημα οποιουδήποτε κατασκευαστή, οποιουδήποτε τύπου, που μπορεί να λειτουργεί σε οποιοδήποτε πλοίο και έχει πάρει την πιστοποίηση του διεθνώς αναγνωρισμένου και έγκυρου νηογνώμονα Lloyd’s Register τηρώντας όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που αυτό συνεπάγεται.

Ποιες είναι οι εφαρμογές που έως τώρα έχει δημιουργήσει η εταιρεία σας και ποια τα οφέλη για τις ναυτιλιακές που τις χρησιμοποιούν;

Αρχικά αναπτύξαμε το METIS Ship Connect, το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής δεδομένων και μετρήσεων από όλα τα μηχανικά και ηλεκτρονικά σημεία του πλοίου τα οποία χρειάζονται παρακολούθηση και επηρεάζουν την απόδοσή του, εφαρμόζοντας την προφανή αρχή ότι χωρίς την ύπαρξη αξιόπιστων, αδιάλειπτων και ποιοτικών δεδομένων δεν μπορεί να γίνει καμία σοβαρή περαιτέρω ανάλυση. Παράλληλα, αναπτύξαμε την πλατφόρμα METIS Space, η οποία χρησιμοποιώντας τεχνολογίες cloud αξιοποιεί πλήρως τα συλλεγόμενα δεδομένα, τα οποία εμπλουτίζει με προγνώσεις καιρού από 4 διαφορετικούς και ανεξάρτητους αξιόπιστους μετεωρολογικούς παρόχους με τους οποίους έχουμε συμβληθεί, τα επεξεργάζεται και τα μετατρέπει σε χρήσιμη και άμεσα αξιοποιήσιμη πληροφόρηση, τόσο σε τεχνικά και λειτουργικά όσο και σε στρατηγικά ζητήματα που καλούνται να λύνουν καθημερινά στη λήψη των αποφάσεων τα στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών.

Μέσω του METIS Space και πολλαπλών dashboards, χαρτών, διαγραμμάτων, πινάκων, reports και άλλων λοιπών εργαλείων, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται, να λύνει προβλήματα, να διεκπεραιώνει καθημερινές εργασίες και να παίρνει κρίσιμες ή στρατηγικές αποφάσεις έχοντας τη σιγουριά ότι βασίζεται σε αξιόπιστα δεδομένα. Επιπλέον, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η METIS για να βοηθήσει στην ταχύτερη ενσωμάτωση της λύσης της στις υφιστάμενες διαδικασίες των οργανισμών, επέλεξε να υλοποιήσει το πρώτο chatbot για τη ναυτιλία, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με την πλατφόρμα όπως ακριβώς θα επικοινωνούσε με έναν συνάδελφό του, ρωτώντας την METIS απλές ή σύνθετες και πολύπλοκες ερωτήσεις ή ζητώντας κάποια εξειδικευμένη ανάλυση ή report και λαμβάνοντας άμεσα και απολύτως αξιόπιστα τις απαντήσεις, όσο απαιτητικές και εάν είναι.

Τα πλεονεκτήματα για τις ναυτιλιακές εταιρείες έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους μέσω κυρίως της μείωσης στην κατανάλωση καυσίμου, το οποίο και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού κόστους ενός πλοίου, τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής απόδοσης του πλοίου, την αποφυγή βλαβών ή άλλων ζημιών σε μηχανολογικά μέρη με αποφυγή τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών που καλείται να διεκπεραιώσει, αλλά και με τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το κανονιστικό πλαίσιο, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει για παράδειγμα, με τα όρια για την εκπομπή καυσαερίων ή την αποτελεσματική αντίκρουση claims εκ μέρους των ναυλωτών, καθώς και μεγάλο πλήθος άλλων χρήσιμων υπηρεσιών.

Πόσο εύκολο είναι για μια ελληνική start up να δραστηριοποιηθεί σε τομείς και δραστηριότητες που εμπλέκουν «τεχνητή νοημοσύνη» και να βρει «χώρο» σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά;

Για την επιτυχία μιας startup είναι απαραίτητο να ικανοποιούνται 5 προϋποθέσεις: Η Ιδέα, η δυνατότητα υλοποίησής της από ικανή και αποτελεσματική ομάδα, το timing στην αγορά, το business model το οποίο θα μπορεί να παράξει βιώσιμη κερδοφορία και, τελευταία και απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση, η ικανή χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος. Στη METIS, είχαμε σε εξαιρετικά ικανοποιητικό βαθμό καλύψει τα πρώτα τέσσερα από τα πρώτα μας βήματα. Ήταν λοιπόν απαραίτητο να βρούμε λύση για τη χρηματοδότηση. Η προσπάθειά μας αυτή στέφθηκε από επιτυχία. Οι πρώτοι επενδυτές που μας στήριξαν μαζί με τη συνεισφορά των ιδρυτών, επιβεβαίωσε ότι η ιδέα μας είναι απόλυτα εφικτή και μας έδωσε την ευκαιρία να αποδείξουμε μετά από σκληρή δουλειά, ότι σε λιγότερο από 1 χρόνο, όλα όσα υποσχεθήκαμε και δεσμευθήκαμε, άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά. Το αρχικό κεφάλαιο απέδωσε, απέφερε εξαιρετική υπεραξία και έφερε τον επόμενο επενδυτή μέσω του οποίου μπορέσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να αρχίσουμε να διευρύνουμε τη δυναμική παρουσία μας στην παγκόσμια αγορά της ναυτιλίας.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί φυσικά ότι η ναυτιλία είναι μια δραστηριότητα χωρίς σύνορα, στην οποία ο ελληνικός παράγοντας έχει βαρύτητα και έτσι έχοντας κάνει τα πρώτα βήματα στην εγχώρια αγορά αξιοποιήσαμε αυτομάτως μια «σφραγίδα» αξιοπιστίας και ένα εφαλτήριο σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο μας. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται και το ταξίδι μας εμπεριέχει συνεχώς νέες προκλήσεις και αλλεπάλληλους φιλόδοξους στόχους που κατακτώνται με μεγάλη προσπάθεια αλλά και την γλυκιά γεύση της δικαίωσης. Η δέσμευσή μας στη δημιουργία ενός προϊόντος με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τα IoT, Cloud and Edge Computing αλλά και την ενασχόλησή μας με τις τεχνικές της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε όμως δεν έχουν να κάνουν τόσο με την εφαρμογή των τεχνολογιών, όσο κυρίως με τη αντίσταση που παρατηρείται συνήθως κατά την αλλαγή του τρόπου εργασίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τη μετάβαση από τη νοοτροπία της απλής ανταπόκρισης σε όποιες συνθήκες που θα παρουσιαστούν (reactiveness) στη νοοτροπία της πρόληψης (proactiveness) και της εκ των προτέρων δημιουργίας των συνθηκών που θα εξασφαλίσουν τη βέλτιστη δυνατή απόδοση. Σήμερα, όλο και περισσότερες παραδοσιακές ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως αντιλαμβάνονται ότι είναι εξαιρετικά επιτακτική και άμεση η ανάγκη να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Ποια είναι τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και ποια η στόχευση για τα επόμενα χρόνια;

Η METIS, από την πρώτη ακόμη χρονιά της λειτουργίας της, είχε πελάτες early adopters και έκτοτε κάθε χρόνο διπλασιάζει της πωλήσεις της! Σήμερα, πριν ακόμη κλείσουμε τα πρώτα 5 έτη από την ίδρυσή μας και με 67 άτομα προσωπικό, τρέχουμε ήδη με τζίρο που ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια και με ρυθμό ραγδαίας περαιτέρω ανάπτυξης. Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, προτεραιότητά μας για τα επόμενα χρόνια είναι, παράλληλα με την επέκταση της εγκατεστημένης βάσης στον Ελληνικό χώρο, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας ένα καλά δομημένο και τεκμηριωμένο επιχειρηματικό σχέδιο και έχοντας ήδη ανοίξει θυγατρικές εταιρίες στο Βανκούβερ και στη Σιγκαπούρη, σχεδιάζουμε τη δυναμική διείσδυσή μας και σε άλλες αγορές, ενώ έχουμε ήδη γραφεία πωλήσεων στη Νορβηγία και στη Γερμανία. Η δυναμική επέκταση της παρουσίας μας και σε άλλες σημαντικές πρωτεύουσες της ναυτιλίας είναι αναπόφευκτη. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την ανάπτυξη και συνεχή εξέλιξη σε προϊοντικό επίπεδο, τόσο σε εύρος με νέες λειτουργικότητες, όσο και σε βάθος με πιο εξειδικευμένες αναλύσεις και αξιόπιστες προβλέψεις με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και συγκεκριμένα των τεχνολογιών Machine Learning, που από τα αποτελέσματα των εφαρμογών μας αποδεικνύονται ότι αποτελούν τον απαραίτητο καταλύτη στη μετάβαση στη νέα εποχή της Ναυτιλίας, που αλλάζει ριζικά το επιχειρηματικό μοντέλο της συγκεκριμένης παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πρόσφατα βραβευτήκατε στα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» και ειδικότερα στην κατηγορία «Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια». Τι σημαίνει για εσάς η βράβευσή σας από την Εθνική Tράπεζα που επέλεξε στη συγκεκριμένη κατηγορία να χορηγήσει μέρος του χρηματικού επάθλου των 20.000 ευρώ;

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της, η METIS έχει καταφέρει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της ναυτιλιακής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει με επιτυχία την προσπάθεια καταξίωσής της σε παγκόσμιο επίπεδο με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Στη δύσκολη αυτή πορεία, είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε ότι οι προσπάθειες μας αναγνωρίζονται και πόσο μάλλον, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από έναν οργανισμό του μεγέθους και του κύρους της Εθνικής Tράπεζας. Η βράβευση αυτή ήταν σημαντική τιμή για εμάς και μας κάνει εξαιρετικά χαρούμενους. Φυσικά, το χρηματικό έπαθλο το οποίο συν-χρηματοδότησε η Εθνική Tράπεζα αποτελεί μια συμβολική βοήθεια για την εταιρεία μας, όμως ακόμη περισσότερο σημαντική είναι η ηθική ικανοποίηση η οποία μας δυναμώνει και μας κάνει να παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για τη δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων που θα πρωταγωνιστήσουν στην υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού για τη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρέπει να προσθέσω, ότι η Εθνική Tράπεζα με σημαντική δραστηριότητα μεταξύ πολλών άλλων και στη χρηματοδότηση του ναυτιλιακού τομέα, τίμησε και επέλεξε την εταιρεία μας λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη οι χρηματοδοτήσεις των ναυτιλιακών επηρεάζονται σημαντικά από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μεγάλες τράπεζες στον παγκόσμιο χάρτη, ήδη χρηματοδοτούν με πολύ προνομιακούς όρους τις ναυτιλιακές, μόνο εάν με αποδεδειγμένο τρόπο τα πλοία τους έχουν φιλικό προς το περιβάλλον λειτουργικό προφίλ και είναι συμβατά με τα νέα όρια εκπομπών CO2 που έχουν ορισθεί και διαχρονικά μειώνονται σταδιακά. Η METIS αποτελεί μέρος της λύσης του συγκεκριμένου περίπλοκου ζητήματος, αφού όχι μόνο καταγράφει αντικειμενικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία και υποβάλλει με αξιόπιστο τρόπο τις υποχρεωτικές αναφορές που είναι αποδεκτές από τις τράπεζες, αλλά και προτείνει στην πλοιοκτήτρια τα συγκεκριμένα μέτρα και τις συγκεκριμένες ενέργειες με τις οποίες αποδεδειγμένα θα βελτιωθεί το κάθε πλοίο, ώστε να χαρακτηρισθεί «πράσινο» και να μπορεί να επωφεληθεί των εξαιρετικά προνομιακών όρων δανειοδότησης.

 

Από το 2010, η Εθνική Tράπεζα, με υπευθυνότητα και συνέπεια, έχει θεσμοθετήσει το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει στη στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, μέσα από δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων.

Στα 11 χρόνια του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, η Εθνική Tράπεζα έχει υποδεχθεί σχεδόν 4.000 προτάσεις από 6.800 συμμετέχοντες και έχει απονείμει 550.000 ευρώ σε βραβεία σε 110 νικητές. Ταυτόχρονα, η Εθνική Tράπεζα χρηματοδότησε με δικά της κεφάλαια ύψους 4,65 εκατ. ευρώ, 21 εταιρίες, ενώ μέσω της συμμετοχής της στα funds έχει συμμετάσχει στην χρηματοδότηση ακόμη 140 εταιρειών.

Πρόσφατα, η Εθνική Tράπεζα, μαζί με 7 σημαντικούς φορείς, προχώρησε στη δημιουργία του Greek Fintech Hub, μιας πρωτοβουλίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην Ελλάδα μέσα από δράσεις χρηματοδότησης, δικτύωσης, ενημέρωσης, καθοδήγησης και εξωστρέφειας.

Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Καναβός, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Business Banking & Key Accounts Segments της Εθνικής Tράπεζας:

«Από το ξεκίνημα της πρωτοβουλίας Elevate Greece συμμετέχουμε ενεργά ως Official Partner. Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνει τη δημιουργία του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων και άλλες δράσεις στήριξης του οικοσυστήματος καινοτομίας. Συμμετέχουμε στην αξιολόγηση των εταιρειών που εντάσσονται στο μητρώο καθώς και στην επιτροπή αξιολόγησης των βραβείων του Elevate Greece.
Επιλέξαμε φέτος να χορηγήσουμε με €10.000 το χρηματικό βραβείο της κατηγορίας «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας». Η θεματική της συγκεκριμένης κατηγορίας συνάδει με τους στόχους του προγράμματος μας ΝΒG Business Seeds για τη στήριξη της δυναμικής και εξωστρεφούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Είμαστε διπλά χαρούμενοι καθώς ο φετινός νικητής προσφέρει λύσεις για τη Ναυτιλία που είναι ένας κλάδος που ιστορικά στηρίζει η Τράπεζά μας. Η εταιρεία ΜΕTIS που βραβεύσαμε προσφέρει λύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ναυτιλία, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση πόρων και κεφαλαίων, στη βέλτιστη διαχείριση του στόλου και στην φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v