Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλιατσάτος: Θα χρειαστούμε και πέμπτη δόση αρχικά για τους άνω των 60

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, αλλά να τον περιορίσουμε σαν ένα κρύωμα. Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο δόσεις ετησίως», ανέφερε ο καθηγητής του Johns Hopkins.

Γαλιατσάτος: Θα χρειαστούμε και πέμπτη δόση αρχικά για τους άνω των 60

Για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στον κόσμο και στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο MEGA για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια τόνισε:

«Σε μερικές πολιτείες που είχαν την Ομικρον στην αρχή βλέπουμε ότι κατεβαίνουν τα νούμερα, στην Ελλάδα όπως και εδώ στην Βαλτιμόρη είναι υψηλά. Η Ομικρον ήρθε και πιστεύουμε θα φύγει γρήγορα. Στη Βαλτιμόρη, η Δέλτα μέχρι αρχές Δεκεμβρίου ήταν η πιο σοβαρή παραλλαγή, τώρα το 90% είναι Ομικρον », τόνισε.

Μπορεί να νοσήσει κάποιος ξανά;

«Γενικά στη φύση, υπάρχουν και άλλοι τύποι κορωνοϊών που μοιάζουν σαν ένα απλό κρύωμα, ωστόσο καλύτερα είναι να πάρουμε από τα εμβόλια τα αντισώματα, παρά αυτά που αναπτύσσονται με την φυσική ανοσία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν έναν αδύναμο ιό», υπογράμμισε ο κ. Γαλιατσάτος.

«Αν γνωρίσουμε έναν αδύναμο ιό φτιάχνουμε αντισώματα για λίγο καιρό, γιατί ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάτι αδύναμο, μπορεί όμως αυτό να αλλάξει γιατί άνθρωποι κόλλησαν την μετάλλαξη και πρέπει εκ νέου να αναπτύξουν αντισώματα. Μετά την πανδημία, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, και τα παιδιά και οι δάσκαλοι μαθαίνουν πλέον, και πώς να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα αλλά να τηρούν και τα μέτρα. Μη ξεχνάμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε και φάρμακα για τον κορωνοϊό και αυτό είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

Η 5η δόση

«Πιστεύω ότι άλλη μία δόση θα την χρειαστούμε αρχικά για τους άνω των 60 ετών. Στο Ισραήλ έγινε μία έρευνα για την 5η δόση στους 5 μήνες. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη. Μέχρι στιγμής, δεν πιστεύω ότι θα βρούμε μία παραλλαγή του ιού που θα πρέπει να βρούμε καινούριο εμβόλιο να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins.

«Άλλοι ιοί που είχαν εμφανιστεί στον κόσμο, για παράδειγμα η ευλογιά, χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να αντιμετωπιστεί. Όσο αφορά στον κορωνοϊό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν αλλά να τον περιορίσουμε σαν ένα κρύωμα. Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο δόσεις ετησίως μέχρι να το περιορίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.

«Ο κορωνοϊός προσβάλλει περισσότερο τα νεαρά άτομα, ωστόσο σε πολλά άτομα, είναι μακράς διάρκειας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι, γιατί οι επιπτώσεις του «long covid» είναι σοβαρότερες από κάποιον που το περνάει ήπια και είναι εμβολιασμένος», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Γαλιατσάτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v