Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπάνα» €50.000 για δρώμενο στη Νάουσα, αντιδρά ο δήμαρχος

Οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» είναι λαογραφικό δρώμενο και όχι αποκριάτικη παρέλαση, λέει ο δήμαρχος Νάουσας. Θα γίνει προσφυγή και αν το πρόστιμο παραμείνει, ο δήμος θα αναλάβει τις ευθύνες του.

«Καμπάνα» €50.000 για δρώμενο στη Νάουσα, αντιδρά ο δήμαρχος
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Δύο «μπουλούκια» χορευτών, των 30-40 ατόμων το καθένα, τέλεσαν τη Κυριακή το παραδοσιακό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» στους δρόμους της Νάουσας, με κατάληξη το δημαρχείο της πόλης. Παρά την απαγόρευση των αποκριάτικων παρελάσεων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων για την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού, οι διοργανωτές τήρησαν το έθιμο, με την επίκληση του λαογραφικού και όχι αποκριάτικου χαρακτήρα του. Ομάδες εθελοντών και σεκιούριτι ακολούθησαν τα «μπουλούκια» ως το δημαρχείο, όπου είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στο κοινό, παρόλο που αρκετοί ήταν τελικά αυτοί που βρέθηκαν εκεί για να το παρακολουθήσουν.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο πρόεδρος του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» που το διοργάνωσε, δέχτηκε τηλεφώνημα από την αστυνομία, με το οποίο ενημερώθηκε πως επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Δυο μέρες μετά, κι ενώ ο απόηχος της επιβολής προστίμου εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία , ο δήμαρχος Ηρωικής Πόλης της Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, με ανοιχτή του επιστολή προς τους δημότες παρέχει διευκρινίσεις, προαναγγέλλει νομική προσφυγή και δηλώνει πως θα αναλάβει τις ευθύνες του, αν το πρόστιμο παραμείνει.

Δεν είναι αποκριάτικη παρέλαση

Ο κ. Καρανικόλας διαχωρίζει το συγκεκριμένο δρώμενο, που έχει ιστορικό και λαογραφικό χαρακτήρα και τελείται παραδοσιακά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, από τις ψυχαγωγικού χαρακτήρα αποκριάτικες εκδηλώσεις που τελούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα, έχοντας ως στόχο τη διασκέδαση και το γλέντι.

«Το δρώμενο αυτό είναι μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ιστορίας της Νάουσας. Συμπυκνώνει και εκπροσωπεί τη λαογραφική, ιστορική, πολιτισμική και κοινωνική ταυτότητα της πόλης», σημειώνει, και αναφέρεται στο προκαθορισμένο τελετουργικό που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αρχαΐζουσα μορφή, ενώ έχει κατοχυρωθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην ΚΥΑ που καθορίζει το πλαίσιο των απαγορεύσεων για την Κυριακή της Αποκριάς, επικαλείται το σχετικό άρθρο (Παρ. 3, Αρθρο 1), όπου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η διενέργεια αποκριάτικων παρελάσεων και αντίστοιχων υπαίθριων δημοσίων ψυχαγωγικών εορταστικών εκδηλώσεων.

«Η προαναφερθείσα Κ.Υ.Α. ουδεμία απαγόρευση περιλαμβάνει για την τέλεση λαογραφικών εκδηλώσεων και δράσεων και συνεπώς δεν εμποδίζεται η διοργάνωση και διενέργεια του δρώμενου. Οι σχετικές απαγορεύσεις αφορούν μόνο σε αποκριάτικες παρελάσεις και σε υπαίθριες δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις», υποστηρίζει ο δήμαρχος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στο δρώμενο ‘Γενίτσαροι και Μπούλες’ οι θεατές είναι απλοί παρατηρητές και δεν συμμετέχουν ενεργά στο τελετουργικό».

Παράλληλα, επικαλείται άλλη διάταξη της ίδιας ΚΥΑ (άρθρο 1, σημείο 10), που επιτρέπει την διεξαγωγή άλλων εκδηλώσεων μη ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως θρησκευτικές τελετές, στοιχείο που κατά τον ίδιο καταδεικνύει ότι σκοπός της είναι η απαγόρευση μόνο των καθαρά ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και όχι των πάσης φύσης εκδηλώσεων, ασχέτως του αριθμού των συμμετεχόντων.

Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας

Ο κ. Καρανικόλας αναφέρεται στα αυστηρά μέτρα προστασίας που συνόδευσαν τη φετινή τέλεση του δρώμενου και στο γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι υπόλοιπες υπαίθριες εκδηλώσεις της Αποκριάς από τον δήμο.

Απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους νομικούς της Νάουσας να ενισχύσουν τις ενέργειες προσφυγής του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» κατά του προστίμου, ενώ δηλώνει κατηγορηματικά πως αν αυτές οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν και η Πολιτεία αποφανθεί πως υπήρξε παράβαση των υγειονομικών μέτρων, θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους με πρώτο τον ίδιο.

«Πρώτος εγώ και το Δημοτικό Συμβούλιο και θεωρώ όλοι οι δημότες της Νάουσας θα στηρίξουμε τον Όμιλο στη δίκαιη αυτή προσπάθειά του. Δεν είναι τώρα η ώρα για αποποίηση ή μεταφορά των ευθυνών. Η ευθύνη όλων μας είναι ευδιάκριτη», αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας είναι θεματοφύλακας του δρώμενου, μαζί με όλους τους Ναουσαίους.

Ο δήμαρχος Νάουσας Ν. Καρανικόλας συμμετείχε στο δρώμενο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v