Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίφθηκε το αίτημα της Ρουμανίας για έκδοση του Μπένι Στάινμετζ

«Είναι μια ηχηρή, ξεκάθαρη απάντηση της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. απέναντι στις πρακτικές των καθοδηγούμενων, πολιτικά υποκινούμενων διώξεων, στην παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο ίδιος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Απορρίφθηκε το αίτημα της Ρουμανίας για έκδοση του Μπένι Στάινμετζ

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με σημερινή του απόφαση, απέρριψε το αίτημα έκδοσης των Ρουμανικών Αρχών για τον μεγαλοεπενδυτή Beny Steinmetz, επικυρώνοντας, έτσι, το δικαίωμά του να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο τον κόσμο.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών στηρίχθηκε σε δύο λόγους:

Στο ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Beny Steinmetz σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία.

Στον υπαρκτό κίνδυνο να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδοθεί.
Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει την απόφαση της Ιντερπόλ κατά της Ρουμανίας, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν πολλές παραβιάσεις του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, καθώς και ότι η δίωξή του είχε πολιτικά κίνητρα.

Η ετυμηγορία του Συμβουλίου Εφετών, η οποία δικαιώνει πλήρως τον Beny Steinmetz, αποτελεί ταυτόχρονα μια μεγάλη νίκη του Κράτους Δικαίου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρουμανία, η οποία επιχειρεί να κρατά τη Δικαιοσύνη δέσμια πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Η νομική νίκη του Steinmetz ανέδειξε τόσο τον σεβασμό της Ελλάδας στο αξιακό και νομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το σημαντικό έλλειμμα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη Ρουμανία. Οι αρχές του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικράτησαν έναντι των παράνομων, αμφίβολων πρακτικών, τις οποίες φαίνεται πως ακολουθεί η Ρουμανία, σημειώνει σχετική ανακοίνωση.

Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποτελεί μια ακόμη νομική νίκη, στο πλαίσιο της αποκάλυψης της άδικης δίωξης που έχει υποστεί ο Beny Steinmetz, όχι μόνο στη Ρουμανία αλλά διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία VALE απέσυρε την αγωγή ύψους 1,2 δισ. δολαρίων που είχε καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου εναντίον του Beny Steinmetz, υπό τον φόβο της αποκάλυψης στοιχείων που επιβεβαιώνουν τις θέσεις του Ισραηλινού επιχειρηματία.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο Beny Steinmetz δήλωσε: «Η σημασία αυτής της απόφασης ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική μου δικαίωση. Είναι μια ηχηρή, ξεκάθαρη απάντηση της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. απέναντι στις πρακτικές των καθοδηγούμενων, πολιτικά υποκινούμενων διώξεων, στην παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον μου ξεκίνησε ήδη να καταρρέει. H αλήθεια σύντομα θα λάμψει οριστικά. Είμαι ευγνώμων για την ελληνική Δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v