Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητώντας τρόπους χρηματοδότησης για τα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησής σας

Υπάρχουν εργαλεία και επιλογές που ίσως δεν γνωρίζατε και τα οποία μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην επιχείρησή σας.

Αναζητώντας τρόπους χρηματοδότησης για τα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησής σας

Η ανάπτυξη μίας επιχείρησης αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόκληση σε δύσκολες συγκυρίες και εποχές σαν τη σημερινή. Ειδικότερα οι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, χρειάζονται συνεχή στήριξη για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, αλλά, φυσικά, και κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της λειτουργίας τους.

Η επένδυση σε μία επιχείρηση, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική και όχι στάσιμη σε ταχέως μεταβαλλόμενες εποχές και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, είναι απαραίτητη και, σίγουρα, υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθεί, ακόμη και εν μέσω παγκόσμιων συγκυριών όπως η διετία που προηγήθηκε αλλά και οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναταραχές. Η εύρεση χρηματοδότησης για μία επιχείρηση - τόσο νέα όσο και υφιστάμενη - αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει τα φτερά της στην ανάπτυξη. Ποια είναι, όμως, εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να της δώσουν την ώθηση για να προχωρήσει, να κάνει πραγματικότητα τα επενδυτικά της σχέδια - ακόμη και άλματα; Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν σήμερα τρόποι χρηματοδότησης για κάθε ανάγκη, κλάδο και επιχείρηση, κάποιοι από τους οποίους ίσως να μην γνωρίζατε ότι μπορεί να είναι διαθέσιμοι για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε.

Οι πιο γνωστοί τρόποι χρηματοδότησης για την επιχείρησή σας

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρηματοδότησης είναι, φυσικά, ο τραπεζικός δανεισμός. Από μία τράπεζα μπορείτε να εξασφαλίσετε για την επιχείρησή σας το ποσό που σας είναι απαραίτητο ως κεφάλαιο κίνησης ή για την ενίσχυση της ρευστότητας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές της συναλλαγές. Ή και ακόμη και μακροπρόθεσμα δάνεια για αγορά π.χ. επαγγελματικής στέγης ή πάγιου εξοπλισμού, ώστε να αναβαθμίσει μία επιχείρηση τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις της αλλά και να επεκταθεί.

Μία χρηματοδότηση μπορεί ακόμη να επιτευχθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους φορείς της επιχείρησης ή και από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) που παρέχονται από funds τα οποία πραγματοποιούν επενδύσεις. Μία επιχείρηση μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια από angels & venture capitals, ιδιώτες δηλαδή που επιθυμούν να επενδύσουν ειδικότερα σε νέες επιχειρήσεις με αντάλλαγμα εταιρικό μερίδιο ή μετοχές.

Υπάρχουν ακόμη περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, όμως, για κάθε επιχείρηση. Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, τα νέα καθεστώτα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το πρόγραμμα Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις αποτελούν επίσης πηγές χρηματοδότησης. Επιπλέον, το πεδίο χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα χορηγήσει επενδυτικά δάνεια και επιχορηγήσεις σε σημαντικούς πυλώνες όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση και η έρευνα και καινοτομία. Πρόσφατα, υπογράφηκε σύμβαση για τη διαχείριση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να μοχλεύσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ κεφάλαια στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο, μάλιστα της σύμβασης θα υλοποιηθεί το έργο «Ταμείο Ανάκαμψης: Equity Platform Instrument (Q-Equity & InnovateNow)», για τη δημιουργία Fund of Funds (FoF) χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου (equity) ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου (quasi-equity), στοχεύοντας στις πιο δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και τομείς της χώρας μας.

Ένας σύμβουλος θα σας δώσει την κατάλληλη κατεύθυνση

Γνωρίζετε, όμως, ποια είναι όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία έχετε διαθέσιμα για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας; Πόσο καλή γνώση έχετε σε δυνατότητες που μπορεί να σας είναι διαθέσιμες ανάλογα με τον κλάδο σας, όπως τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία ή και προγράμματα από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Φορείς; Ξέρετε τα πάντα για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο; Μήπως είστε επιλέξιμοι για προγράμματα που αφορούν τον τομέα δραστηριοποίησης της επιχείρησής σας τα οποία δεν γνωρίζατε καν;
Φυσικά, χρειάζεστε κάποιον αξιόπιστο σύμβουλο, τον οποίο να μπορείτε να εμπιστευτείτε και που θα σας παρέχει τη γνώση των προγραμμάτων, αλλά και της αγοράς, ώστε να αξιοποιήσετε το maximum από τις επιδοτήσεις, αλλά και να λάβετε τις σωστές χρηματοδοτήσεις. Και όλα αυτά έχοντας καλούς όρους αποπληρωμής και εξασφαλίσεων, καθώς, δεδομένων των συνθηκών, θέλετε να είστε όσο λιγότερο γίνεται ανασφαλείς σε αυτό το θέμα.

Η τράπεζά σας μπορεί να αποτελέσει τον σύμβουλο που αναζητάτε, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας ως απαραίτητη συνθήκη για την ευημερία της. Εάν τα επιδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των επιχειρήσεών σας φαίνονται πολύπλοκα, η Eurobank υπόσχεται να σας τα κάνει απλά. Προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένο επαγγελματικό σύμβουλο στο κατάστημα, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τη γνώση για κάθε επιδοτούμενο και συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, σας ενημερώνει για όσα σχετίζονται με την επιχείρησή σας και σας εξασφαλίζει την απαραίτητη επάρκεια κεφαλαίων για να ολοκληρώσετε την επένδυσή σας στον χρόνο που έχετε υπολογίσει. Η τράπεζα είναι δίπλα σας σε όλα τα στάδια συμμετοχής στα προγράμματα, από την υποβολή του φακέλου έως την ολοκλήρωση της επένδυσης. Για την Eurobank, το προφίλ της κάθε επιχείρησης αποτελεί τον απόλυτο οδηγό στην επιλογή του κάθε προγράμματος και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης (για σήμερα και για το μέλλον).

Παρουσίαση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v