Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Μεγάλη πίεση στα ελληνικά νοσοκομεία

Τριπλασιασμός εισαγωγών στο «Παπαγεωργίου» σε ένα μήνα. Αναβάλλονται άδειες προσωπικού, λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ, Β. Κώτσης. Πού αποδίδει τη θερινή έξαρση, το προφίλ των ασθενών.

Κορωνοϊός: Μεγάλη πίεση στα ελληνικά νοσοκομεία
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Οι 14.245 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρονται στην εβδομαδιαία έκθεση που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη, μεταφράζονται σε 2.035 κρούσματα την ημέρα, κατά μέσο όρο, και επαναφέρουν την επιδημιολογική εικόνα της πόλης στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.

Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, σε συνδυασμό με την ουσιαστική κατάργηση των μέσων ατομικής προστασίας, εξαπλασίασαν μέσα σε 1,5 μήνα τη διασπορά, καθώς τον Μάιο η Θεσσαλονίκη κατέγραφε κατά μέσο όρο 376 νέες μολύνσεις την ημέρα.

Το γεγονός έχει ανάλογη επίπτωση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες τριπλασιάστηκαν μέσα στον τελευταίο μήνα στις απλές κλίνες Covid-19. «Ανοίγουμε μια νέα κλινική κάθε μία με δύο εφημερίες. Έχουμε φτάσει στις τρεις κλινικές σήμερα, έναντι μίας που είχαμε στις αρχές Ιουνίου», λέει στο iatronet.gr o καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Βασίλης Κώτσης. Οι εισαγωγές, που είχαν υποχωρήσει ακόμα και σε μονοψήφια νούμερα τον Μάιο, κυμαίνονται πλέον σε 25 με 30 σε κάθε εφημερία.

«Η πίεση στα Επείγοντα είναι μεγάλη και έχουμε πολλές εισαγωγές σε απλές κλίνες. Πρόκειται κατά τεκμήριο για άρρωστους μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας», σημειώνει και περιγράφει την κλινική τους εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές: «Η διαφορά είναι ότι δεν κάνει πνευμονία και δεν έχει τόσο μεγάλη επίπτωση στο αναπνευστικό τους, άρα δεν χρειάζονται διασωλήνωση. Λόγω όμως της νόσησης, οι άρρωστοι αυτοί αποδιοργανώνονται και έχουν ανάγκη νοσηλείας. Πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη, η οποία σε αυτή την κατηγορία των ασθενών προκαλεί τρομερή αδυναμία και καταβολή και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσηση ή και θάνατο».

Αναβάλλονται άδειες

Ο καθηγητής περιγράφει μια κατάσταση αυξημένης πίεσης στο νοσοκομείο, που επιδεινώνεται από την κόπωση και την έλλειψη προσωπικού, ενώ αποκαλύπτει πως αυτή έχει επίπτωση και στις θερινές άδειες.

«Προσπαθούμε να δώσουμε τις άδειες, αλλά αυτό μπορεί να γίνει αν βγαίνει το πρόγραμμα. Με την αυξημένη πίεση και την ανάπτυξη νέων κλινικών Covid, αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν γίνεται αναστολή ή ανάκληση αδειών, όπως είχαμε στα προηγούμενα κύματα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχώς χρειάζεται να αναβληθεί η χορήγησή τους για αργότερα», διευκρινίζει.

Η αποσυμφόρηση των κλινικών δεν μπορεί να γίνει γρήγορα, παρά την ηπιότερη νόσο, όπως αναφέρει, καθώς τηρούνται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για συγκεκριμένες μέρες νοσηλείας, ώστε να γίνει η χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων και η πραγματοποίηση δεύτερου PCR τεστ στις επτά ημέρες. Κάποια αποσυμφόρηση θα μπορούσε να συμβεί αν άνοιγαν νοσοκομεία αποκλειστικά για Covid, όπως στο παρελθόν, ή δοθούν κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές που θα αναλάβουν την αποθεραπεία μετά την έβδομη μέρα.

Γιατί πετάξαμε τις μάσκες

Ο κ. Κώτσης αποδίδει τη θερινή έξαρση της πανδημίας στην κατάργηση της χρήσης μάσκας σε μια περίοδο διασποράς των δύο υπερμεταδοτικών παραλλαγών. «Την 1η Ιουνίου έχουμε αποφασίσει ότι βγάζουμε τις μάσκες παντού. Αυτό ήταν τεράστια αλλαγή», λέει και περιγράφει την οικογενειακή του εμπειρία με τον 8χρονο γιο του που κόλλησε Covid στο σχολείο λίγες μέρες μετά την αναστολή του μέτρου και έφερε τον ιό στο σπίτι.

«Κόλλησε και η γυναίκα μου, εγώ τη γλίτωσα. Σε ένα σπίτι όπου δεν είχε κολλήσει κανένας επί 2,5 χρόνια, όταν βγήκε η μάσκα στο σχολείο, ξαφνικά βγήκαν δύο κρούσματα. Ήταν τελείως λάθος απόφαση», υποστηρίζει, προσθέτοντας πως αντίστοιχη διασπορά υπήρξε από νεότερους προς μεγαλύτερους με το άνοιγμα της όρθιας διασκέδασης σε κλειστούς χώρους. «Θέλουμε έναν τουρισμό που θα δώσει χρήματα στη χώρα, κι αυτό οδήγησε στη θερινή έξαρση. Ευτυχώς, η νόσηση δεν είναι τόσο βαριά. Αν γινόταν αυτό με τη Δέλτα θα ήταν τραγικό», επισημαίνει.

Ο ίδιος παρατηρεί πως η αραίωση των ενημερώσεων από τον ΕΟΔΥ, που γίνονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, δεν συμβάλλει στην απαραίτητη γνώση. «Εμείς κάνουμε υπολογισμούς και διαιρέσεις, αλλά ο κόσμος δεν θα καθίσει να το κάνει. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει 2.000 κρούσματα την ημέρα, ώστε να προσέξει περισσότερο», λέει.

Ο ιός πάντα ένα βήμα μπροστά

Ο καθηγητής προβλέπει πως ο ιός SARS-CoV-2 θα βρίσκεται μαζί μας για πολύ καιρό ακόμη και θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει, υπογραμμίζοντας πως το πιο αποτελεσματικό μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για την προστασία μας είναι η μάσκα.

«Μέχρι να φύγει αυτό το πράγμα, που δεν βλέπω να φεύγει. Μαθαίνουμε τώρα πως έρχεται μια νέα μετάλλαξη από την Ινδία, η οποία διαφεύγει κι αυτή από τα εμβόλια. Αρχίζουμε και μπαίνουμε σε μια διαδικασία με καινούργιες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι ίσως λιγότερο θανατηφόρες από τις προηγούμενες, αλλά σε ορισμένους ανθρώπους θα είναι θανατηφόρες», επισημαίνει, για να συμπληρώσει πως ακόμα και με τα νέα εμβόλια, υπάρχει ο κίνδυνος να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον ιό.

«Προχωράει ο ιός, έχει φτιάξει καινούργιες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι ανθεκτικές στις προηγούμενες νοσήσεις και στα προηγούμενα εμβόλια. Με τον τρόπο αυτόν πολύς κόσμος ξανά νοσεί και ανάμεσα στους πολλούς θα είναι και άνθρωποι που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και δυστυχώς, άνθρωποι που θα πεθάνουν από τη νόσο. Είναι σημαντικό να έχουμε προφύλαξη και η σημαντικότερη προφύλαξη είναι η μάσκα», καταλήγει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v