Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστολή καθηκόντων για ογκολόγο που εξαπάτησε καρκινοπαθή στη Θεσσαλονίκη!

Ο γιατρός ζήτησε και πήρε 10.000 ευρώ για να φέρει ανύπαρκτο φάρμακο από την Αμερική. Παραδέχτηκε στη συνέχεια την πράξη του. Τι λέει η διοικήτρια του νοσοκομείου.

Αναστολή καθηκόντων για ογκολόγο που εξαπάτησε καρκινοπαθή στη Θεσσαλονίκη!
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Σε αναστολή καθηκόντων έχει τεθεί από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης γνωστός ογκολόγος του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελία καρκινοπαθούς ότι τον εξαπάτησε, παίρνοντας 10.000 ευρώ προκειμένου να φέρει από την Αμερική φάρμακο, το οποίο στη συνέχεια αποδείχτηκε πως δεν υπάρχει.

Παράλληλα κινήθηκαν τόσο η πειθαρχική, όσο και η δικαστική διαδικασία εναντίον του. Ο γιατρός παραδέχτηκε ότι πήρε τα χρήματα για δική του χρήση και υπέβαλε παραίτηση, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή, καθώς εκκρεμεί σε βάρος του πειθαρχική διαδικασία, όπως είπε στο iatronet.gr η διοικήτρια του Θεαγένειου, Ευαγγελία Κουρτέλη - Ξουρή. Ερωτηματικά προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι σε βάρος του ίδιου υπήρξαν καταγγελίες και από άλλους ασθενείς.

«Τα πήρα για δική μου χρήση»

Η εξαπάτηση έγινε πριν από λίγους μήνες, με αφορμή την εμφάνιση νέας μετάστασης σε ασθενή, ο οποίος παρακολουθείτο από τον συγκεκριμένο γιατρό τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 η σύζυγος του ασθενή, ο άντρας της είχε υποβληθεί σε ολική αφαίρεση αριστερού πνεύμονα και στη συνέχεια ο καρκίνος παρουσίασε κάποιες μεταστάσεις. Η τελευταία αφορούσε εμφάνιση στον οισοφάγο.

Τότε, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο ογκολόγος τους μίλησε για ένα φάρμακο που υπάρχει στην Αμερική, το οποίο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Το συγκεκριμένο φάρμακο, όπως είπε, επρόκειτο να έρθει στην Ελλάδα, αλλά θα αργήσει περίπου 3-4 μήνες και τότε μπορεί να είναι ήδη αργά. Υπό την πίεση του χρόνου και με την ελπίδα της ίασης, η οικογένεια του ασθενή κατέβαλε το ποσό των 10.000 ευρώ, που ζήτησε άμεσα ο γιατρός –μέσα σε μια μέρα για να προλάβει τις προθεσμίες, όπως τους είπε.

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ενώ ο σύζυγός της συνέχιζε τις χημειοθεραπείες και ο χρόνος περνούσε χωρίς κάποιο νέο για το φάρμακο, ο γιατρός επικαλούνταν κάποιες καθυστερήσεις λόγω φορολογικών ζητημάτων. Η οικογένεια απευθύνθηκε σε δικηγόρο, η οποία τηλεφώνησε στον γιατρό και τον άκουσε έκπληκτη να ομολογεί ότι δεν υπάρχει φάρμακο και πως εισέπραξε τα χρήματα για δική του χρήση. «Αναγνωρίζω την οφειλή μου», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε πίστωση χρόνου για την επιστροφή των χρημάτων.

Ακολούθησε επίσημη ενημέρωση της διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία φέρεται πως είχε ήδη μια καταγγελία κατά του ίδιου γιατρού πριν από τη συγκεκριμένη, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο.

Διοικήτρια: Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του

Μιλώντας στο iatronet.gr, η διοικήτρια του αντικαρκινικού νοσοκομείου, Ευαγγελία Κουρτέλη – Ξουρή, ανέφερε πως τόσο η ίδια όσο και η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια ενήργησαν άμεσα. «Από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε γνώση μας εγγράφως η καταγγελία, στις 3 Αυγούστου, τον έθεσα αμέσως εκτός κάθε δραστηριότητας, και στη συνέχεια τέθηκε αναστολή άσκησης καθηκόντων επίσημα από την ΥΠΕ. Έπρεπε πρώτα να προασπίσουμε το νοσοκομείο από οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, μέχρι να ξεκινήσουν οι άλλες διαδικασίες (πειθαρχική και δικαστική), οι οποίες προχώρησαν επίσης πολύ γρήγορα από την 4η ΥΠΕ», είπε και πρόσθεσε: «ο ίδιος προσπάθησε να παραιτηθεί, αλλά δεν γίνεται γιατί εκκρεμεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του».

Σε ερώτηση για τις άλλες κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος του ογκολόγου, η κ.Κουρτέλη απάντησε πως «όλες οι καταγγελίες έφυγαν από εμάς με ενιαία μορφή», ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των άλλων καταγγελιών.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι ο γιατρός υπέγραφε για τα χρήματα που παρέλαβε. «Δεν προσπάθησε να κρύψει κάτι, το έκανε με την υπογραφή του. Αυτό βεβαίως δεν αλλάζει την παραβατική συμπεριφορά, αλλά είναι κάτι ασυνήθιστο κάποιος να υπογράφει ότι παίρνει χρήματα», σχολίασε η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v