Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση αντιεξουσιαστών στον καθηγητή που είχε ζητήσει αυτοσυγκράτηση στο Ιπποκράτειο!

Μπογιές και συνθήματα στο γραφείο του Δ. Ζαφειρίου, που ζήτησε να σταματήσουν τα επεισόδια στο Ιπποκράτειο για τον 16χρονο Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό.

Επίθεση αντιεξουσιαστών στον καθηγητή που είχε ζητήσει αυτοσυγκράτηση στο Ιπποκράτειο!
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Ατομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα έξω από το γραφείο του καθηγητή του ΑΠΘ και διευθυντή της Α' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Δημήτρη Ζαφειρίου. Ο καθηγητής μπήκε στο στόχαστρο, επειδή με δηλώσεις του στα ΜΜΕ είχε απευθύνει έκκληση για να επικρατήσει ηρεμία και να σταματήσουν τα επεισόδια έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με αφορμή τον βαρύ τραυματισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, από τη σφαίρα αστυνομικού στη διάρκεια καταδίωξης στην περιοχή των Διαβατών. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου, τα επεισόδια έθεσαν σε επικινδυνότητα τη λειτουργία του νοσοκομείου σε ημέρα γενικής εφημερίας, καθώς δεν μπορούσαν να γίνουν επισκεπτήρια, ενώ μικροί ασθενείς στην παιδιατρική φοβήθηκαν με τους κρότους και τις φασαρίες.

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μπογιές και συνθήματα στο γραφείο του καθηγητή, τον κατηγόρησε ότι λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό στο κεφάλι ενός ανήλικου παιδιού από σφαίρα αστυνομικού, επέλεξε να εκφράσει τη λύπη του, όχι για το ίδιο το συμβάν, αλλά για τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συνεδρίασε εκτάκτως και με ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξή του στον κ. Ζαφειρίου, επισημαίνοντας πως η ανθρώπινη ζωή είναι υπεράνω κοινωνικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, κάτι που ισχύει και για την ιατρική επιστήμη. Ο ΙΣΘ καταδικάζει κάθε προσπάθεια εμπλοκής των γιατρών από τρίτους σε αυτές τις αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές οδηγούν σε έκνομες πράξεις αυτοδικίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή έχει ως εξής.

«Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι υπεράνω κοινωνικών και κομματικών αντιπαραθέσεων. Το ίδιο ισχύει και για την ιατρική επιστήμη. Για το λόγο αυτό κάθε προσπάθεια εμπλοκής των γιατρών από τρίτους κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους, σε αυτές τις αντιπαραθέσεις, είναι καταδικαστέα, πόσο δε μάλλον όταν αυτές οδηγούν σε έκνομες πράξεις αυτοδικίας. Ο καθηγητής παιδιατρικής του ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής κλινικής του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Ζαφειρίου υπηρετεί τον όρκο του Ιπποκράτη με συνέπεια εδώ και δεκαετίες. Προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες σε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη χωρίς διακρίσεις. Αυτή δε η προσφορά του αναγνωρίζεται από όλα τα μέλη της ιατρικής κοινότητας στην πόλη μας και όχι μόνο.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι δίπλα στον συνάδελφο και σε όλους τους συναδέλφους που καθημερινά στέκονται στο ύψος των περιστάσεων προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως στην περίθαλψη και τη ζωή. Οι απειλές σε βάρος των γιατρών δεν θα περάσουν. Ταυτόχρονα θέλουμε να ευχηθούμε περαστικά σε όλους τους ασθενείς που δίνουν τον αγώνα για τη ζωή τους στα νοσοκομεία της πόλης μας έχοντας στο πλάι τους θεράποντες γιατρούς τους, οι οποίοι αγωνίζονται και εκείνοι μαζί τους ώστε αυτή η μάχη να έχει αίσιο αποτέλεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v