Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέμπη: Ανέβηκε στους 57 ο αριθμός των θυμάτων της τραγωδίας

Την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα στα Τέμπη. Απολογείται το Σάββατο o σταθμάρχης. «Αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί», δηλώνει ο δικηγόρος του.

Τέμπη: Ανέβηκε στους 57 ο αριθμός των θυμάτων της τραγωδίας

Στους 57 ανέρχονται μέχρι τώρα οι νεκροί από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ενώ μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι είναι 56, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής (σ.σ. όπως διευκρινίζεται οι αγνοούμενοι που είχαν δηλωθεί μετά το δυστύχημα στην Αστυνομία ήταν 56. Αυτοί «συμπεριλαμβάνονται» στους νεκρούς. Δεν υπάρχουν δηλαδή 57 νεκροί + 56 αγνοούμενοι. Είχαν δηλωθεί αρχικά 56 αγνοούμενοι και έχουν βρεθεί 57 σοροί.).

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη.

Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, κατά προτεραιότητα- προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία. Μέχρι στιγμής από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών, 20 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, 2 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και 2 μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο (Παρασκευή). Οι οικείοι και συγγενείς των θυμάτων όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση θα ενημερώνονται από τον Επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού. Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της. Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη με την ενημέρωση των πρώτων τεσσάρων οικογενειών.

Δικηγόρος σταθμάρχη: Αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί

Προθεσμία ώστε να απολογηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου πήρε ο σταθμάρχης Λάρισας, όπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος του. Ο τελευταίος έκανε γνωστό πως ο πελάτης του είναι συντετριμμένος για τις απώλειες τόσων ανθρώπινων ζωών και αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί. Ωστόσο συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να κοιτάμε το δέντρο αλλά το δάσος σε ότι αφορά τις τραγικές απώλειες.

Ο 59χρονος αντιμετωπίζει βαρύτατες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια, και επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων.

Αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκινά η ΡΑΣ

Μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην περιοχή των Τεμπών με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ξεκίνησε χθες τη διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας, γνωστοποιεί η Αρχή με ανακοίνωσή της.

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είναι ο φορέας που εποπτεύει την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφαλείας (ΣΔΑ), τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Διαχειριστής Υποδομής (ΔΥ), δηλαδή ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και οι Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις, στην προκειμένη περίπτωση η Hellenic Train Α.Ε.

Στα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι διαδικασίες οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται από τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις και τον ΟΣΕ, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σιδηροδρόμους, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση όλων των κανόνων και απαιτήσεων ασφαλείας. Τα Συστήματα αυτά αποτελούν τον οδηγό και το εργαλείο των προαναφερθέντων σιδηροδρομικών φορέων, μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων θα εξετάσει την ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας από τον ΟΣΕ και τη Σιδηροδρομική Επιχείρηση Ηellenic Train AΕ. μέσω της διαδικασίας της αυτεπάγγελτης έρευνας.

Για την άμεση ολοκλήρωση της αυτεπάγγελτης έρευνας η Αρχή έχει ζητήσει από χθες που ξεκίνησε ο έλεγχος, τόσο από τον ΟΣΕ όσο και τη Hellenic Train, όλα τα τεκμήρια και τα στοιχεία που θα βοηθήσουν την έρευνα που διεξάγει. Για το λόγο αυτό, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Μονάδας Ασφάλειας και Διαλειτουργικότητας της ΡΑΣ βρέθηκε χθες από τις πρώτες πρωινές ώρες στον τόπο του σοβαρότατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, νέων ανθρώπων στην πλειοψηφία τους, που χάθηκαν τόσο άδικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v