Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο αντίκτυπος της χρήσης Ανοιχτού Κώδικα στην οικονομία της ΕΕ

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Shaping Europe’s digital future».

Ο αντίκτυπος της χρήσης Ανοιχτού Κώδικα στην οικονομία της ΕΕ

Σε μία εμπεριστατωμένη μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο 2021, σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (Open Source Software) στην τεχνολογική ανεξαρτησία, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία στην οικονομία της ΕΕ, προβλέπεται ότι μια ετήσια αύξηση 10% στη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) θα δημιουργούσε ετησίως αύξηση 0,4% έως 0,6% στο ΑΕΠ, καθώς και περισσότερες από 600 ICT startups στην ΕΕ.

Tο 2018 οι επιχειρήσεις της ΕΕ επένδυσαν συνολικά 1 δισ. ευρώ σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα που, κατόπιν ανάλυσης οικονομικών χρονοσειρών του ΑΕΠ των κρατών-μελών, δείχνει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του OSS ήταν μεταξύ 65 και 95 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το πιο συνηθισμένα κίνητρα ενασχόλησης με open source λογισμικό είναι: η εύρεση τεχνικών λύσεων, η αποφυγή του vendor lock-in, η περαιτέρω ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, η δημιουργία κώδικα υψηλής ποιότητας, καθώς και η αναζήτηση και δημιουργία γνώσεων. Άλλα κίνητρα αφορούσαν στη μείωση εσωτερικού κόστους στη συντήρηση, την πρόσβαση σε κώδικα χωρίς δικαιώματα και την αύξηση των εσόδων από επενδύσεις R&D.

Κατόπιν όλων αυτών, τον Δεκέμβριο του 2021 η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέους κανόνες για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, με τους οποίους κατέστη δημοσίως προσβάσιμο το λογισμικό της, οποτεδήποτε υπάρχουν δυνητικά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Λύσεις ανοιχτού κώδικα από τη Red Hat

Από το 2021 η Ιnfo Quest Technologies, με στόχο να υποστηρίξει τις Ελληνικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν λύσεις ανοιχτού κώδικα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση εφαρμογών και δεδομένων, την αξιοποίηση των τεχνολογιών cloud και τη βελτιστοποίηση των IT υποδομών τους, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική πολυεθνική Red Hat, τον κορυφαίο πάροχο προϊόντων ανοιχτού κώδικα.,

-

Το 2019 η Red Hat εξαγοράστηκε από την IBM έναντι €34 δισ., σηματοδοτώντας έτσι τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην ιστορία της τεχνολογίας!

-

Η Red Hat προσφέρει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων με το οποίο μπορεί να καλύψει τις συνολικές hybrid cloud ανάγκες των οργανισμών.

Η ναυαρχίδα της είναι το Red Hat Enterprise Linux, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σε bare metal, virtual, private Clouds ή public clouds περιβάλλοντα, και προσφέρει υποστήριξη για διάφορες αρχιτεκτονικές όπως x86,x86-64, Power PC, IBM System z, Intel και ARM.

To Red Hat Enterprise Linux παρέχει εκτεταμένες δυνατότητες ασφάλειας και διαχείρισης συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ελέγχου ταυτότητας και πρόσβασης του χρήστη, καθώς και διαχείρισης πακέτων και ενημερώσεων λογισμικού. Επιπλέον, είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη πλατφόρμα για την ανάπτυξη και εκτέλεση εφαρμογών, καθώς παρέχει ενσωματωμένες βιβλιοθήκες και εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού.

Το Red Hat Enterprise Linux χρησιμοποιείται ευρέως σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα, κυβερνητικούς οργανισμούς και άλλους οργανισμούς που απαιτούν μια σταθερή και αξιόπιστη πλατφόρμα για τις εφαρμογές τους.

-

Σήμερα περισσότερες από το 90% των εταιρειών του Fortune 500 εμπιστεύονται τις λύσεις Red Hat

-

Η λύση που προσφέρει η Red Hat στον τομέα των cloud native τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα στην ‘ενορχήστρωση’ και διαχείριση των container εφαρμογών είναι το OpenShift. Μία Kubernetes-container πλατφόρμα η οποία είναι σχεδιασμένη για open hybrid cloud στρατηγικές και καλύπτει την ασφαλή διαχείριση hybrid cloud, multi cloud και edge εφαρμογών. Με το OpenShift, οι προγραμματιστές μπορούν να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν και να κατανείμουν εφαρμογές σε ένα περιβάλλον υψηλής διαθεσιμότητας, που επιτρέπει την επέκταση και την αναβάθμιση τους με ευκολία.

Αναφορικά με λύσεις αυτοματισμού, η Red Hat προσφέρει το Ansible Automation Platform, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να αυτοματοποιήσει τις εργασίες του, όπως τη διαμόρφωση συστημάτων, τη διαχείριση δικτύων, την εκτέλεση εντολών, την εγκατάσταση λογισμικού κ.α.

Η λύσεις Red Hat® είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του Προγράμματος Ι «ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΜΕ» (Vouchers) του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, με 90% επιδότηση για τους δικαιούχους του προγράμματος

H Infο Quest Technologies αποτελεί αποκλειστικό διανομέα της Red Hat στην ελληνική αγορά και διαθέτει εξειδικευμένες ομάδες μηχανικών, καθώς και συνεργατών για τη σχεδίαση και υποστήριξη των λύσεων. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με mail στο: [email protected]

Παρουσίαση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v