Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος η πανεπιστημιακή αστυνομία, δημιουργείται... έφιππο τμήμα

Το σύνολο των αστυνομικών της υπηρεσίας ενσωματώνεται στους Ειδικούς Φρουρούς. «Τελικά, το μόνο που μένει, είναι το κόστος 30 εκατ. ευρώ για ένα φιάσκο», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος η πανεπιστημιακή αστυνομία, δημιουργείται... έφιππο τμήμα

Την πλήρη ενσωμάτωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με την Ελληνική Αστυνομία, που σημαίνει κατάργηση του ειδικού Σώματος το όποιο δημιουργήθηκε με την πρόσληψη 1.060 ειδικών φρουρών, κατά την προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι μπαίνει τέλος στις προσλήψεις εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων και μελετάται σχέδιο ουσιαστικής εκπαίδευσης όσων ειδικών φρουρών έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής με άλλες διαδικασίες, ώστε να ενταχθούν στην ΕΛΑΣ., όπως προβλέπεται από το νόμο, πληρώντας στον μεγαλύτερο βαθμό τις προϋποθέσεις για την άσκηση της αποστολής τους στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθηθεί για έγκριση, για τη δημιουργία Έφιππης Αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας.

Όσον αφορά στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο κ. Μηταράκης, μιλώντας με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι εντάσσεται πλέον στην ΕΛΑΣ και οι 1.060 ειδικοί φρουροί, αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, θα ενισχύσουν την παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους, που είναι και από τις προτεραιότητες τους ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αυτό εξάλλου θα είναι και ένα από τα θέματα συζήτησης με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο θα συναντηθεί ο κ. Μηταράκης την ερχόμενη Δευτέρα.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, ο υπουργός τόνισε ότι πλέον είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν σοβαρά οι πρυτάνεις και η Αστυνομία είναι πάντα έτοιμη να επέμβει όπου χρειαστεί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τα ελληνικά πανεπιστήμια παρέχουν πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεις και επιβάλλεται να διασφαλίζουν και την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων στους φοιτητές. Ωστόσο η Αστυνομία δεν μπορεί να μπαίνει στα Πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό, αλλά όταν χρειαστεί για να επιβάλει την τάξη.

Για τις προσλήψεις στην Αστυνομία, ο κ. Μηταράκης είπε ότι οι τελευταίες θα είναι οι 150 συνοριοφύλακες που έχουν ήδη προγραμματιστεί και από εκεί και πέρα όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω των Πανελλαδικών. Ακόμα και οι πολιτικοί υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται με εξετάσεις και γίνεται προσπάθεια για τον καθορισμό των οργανικών θέσεων, που θα καλύπτονται με αυτό τον τρόπο.

Η έφιππη αστυνομία, εφόσον εγκριθεί η δημιουργία της, αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του 2024, θα αποτελείται από 6-8 έφιππους αστυνομικούς και θα έχει παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.

ΣΥΡΙΖΑ: Μένει το κόστος 30 εκατ. ευρώ και ένα φιάσκο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε σήμερα την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι "Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία". Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα "βγαίνει η Δημοκρατία" από τα πανεπιστήμια.

Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκατ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι».

ΠΑΣΟΚ: Μνημείο αναξιοπιστίας και ομολογία πελατειακής αντίληψης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος δήλωσε για το θέμα: «Μνημείο αναξιοπιστίας και ομολογία της πελατειακής αντίληψης που χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης. Η Νέα Δημοκρατία έμεινε πιστή στις παραδόσεις της παράταξής της και την αλήστου μνήμης αγροφυλακή του κ. Πολύδωρα».

«Πρωτίστως όμως απέδειξε τον τραγελαφικό και ευκαιριακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση του “πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού”. Έκανε σύμβολο της "μεταρρύθμισής" της την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Παρά τις τυμπανοκρουσίες και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, τελικά οι 1.060 αστυνομικοί, που σημειωτέον δεν επιχείρησαν ποτέ στα ΑΕΙ, θα μάθουν το μέλλον τους μόλις λήξει η διχογνωμία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό», πρόσθεσε ο κ. Μάντζος καταλήγοντας:

«Τα Πανεπιστήμια πρέπει να φυλάσσονται όπως σε όλη την Ευρώπη, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους, κάτι που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε από την πρώτη στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v