Στάχτη 164.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα

Εκτός ελέγχου το μέτωπα στη Ρόδο. Μάχη με τις πύρινες γλώσσες στα Δερβενοχώρια για να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα. Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις Μέγαρα, Λουτράκι και διυλιστήρια.

Στάχτη 164.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη διαδοχική μέρα πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα μέτωπα της φωτιάς που κατακαίουν όλη τη χώρα. Μετά τη δύση του ηλίου έπαψαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σε όλα τα μέτωπα.

Οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής τη νύχτα επικεντρώνονται κυρίως σε Δυτική Αττική και Ρόδο, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στη νραδινή ενημέρωση για τις πυρκαγιές.

Ξεπέρασαν τα 160.000 τα καμένα στρέμματα από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες τρεις μέρες σε Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βοιωτία και Κορινθία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές EFFIS (European Forest Fire Information System), που βασίζεται σε διαδικτυακό σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών και παρέχει πληροφορίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Από τα επίσημα καταχωρημένα στοιχεία, στον Δήμο Καλυβίων Θορικού έχουν καεί 36.000 στρέμματα, ενώ στον Δήμο Λουτρακίου έχουν γίνει στάχτη 13.500 στρέμματα και στο μέτωπο της Μάνδρας-Δερβενοχωρίων, όπου η φωτιά δεν έχει ελεγχθεί, έχουν καεί πάνω από 114.500 στρέμματα. Συνολικά, μέσα σε τρία 24ωρα έχουν γίνει στάχτη πάνω από 164.000 στρέμματα.

Η κατάσταση στα κύρια μέτωπα όλης της χώρας έχει ως εξής:

Δερβενοχώρια: Αγώνας να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα

Η μεγαλύτερη επιχείρηση επικεντρώθηκε στο χωριό Στεφάνη και ανατολικά προς τις παρυφές της Πάρνηθας. Εκκενώθηκε ο οικισμός Λεύκα.

Ενεργά ήταν τα μέτωπα στη διάρκεια της μέρας στο Πράσινο, από Πάνακτο προς Οινόη (δυτικά-βορειοδυτικά), από Παλαιοχώρι προς Αγια Σωτήρα και, στην περιοχή του Ασπροπύργου, στο Πανόραμα (οικισμός Τιτάν).

Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο της Μάνδρας, ωστόσο άπαντες παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων βρίσκονται Κιάφα, Καντήλι και Βλυχάδα.

Εκκενώθηκαν σπίτια στη Νέα Πέραμο, ενώ στάλθηκε μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Νέα Ζωή και Καντήλι κοντά στο Μεγάλο Πεύκο

Συνολικά, μέχρι να πέσει η νύχτα επιχειρούσαν 19 εναέρια μέσα, με στόχο να περιοριστεί η επέκταση της φωτιάς στους ορεινούς όγκους

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις καθιστούν δύσκολη την κατάσταση ιδιαίτερα σε Αγια Σωτήρα, Στεφάνη και Οινόη. Ωστόσο, δεν απειλούνται οικισμοί.

Λουτράκι: Έχει οριοθετηθεί η φωτιά, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες που αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις. Το μέτωπο κινείται ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους, πολύ κοντά στα διυλιστήρια, που όμως δεν κινδυνεύουν.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Ρόδο 

Έχει ανοίξει αρκετά το μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο, από Έμπωνα προς Σάλακο και κατεβαίνει νότια, λαμβάνοντας έκταση που ξεπερνά τα 7 χιλιόμετρα. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρα συνέδραμαν, όσο το επέτρεπα το φως της μέρας, 3 τράκτορες, 1 Σινούκ, 1 Μ8, 2 Augusta bell 214 και καταφθάνουν 2 CL-415 για την ενίσχυση. Επιπρόσθετα, αποστέλλονται 2 οχήματα από Κω και 5 από Πειραιά για την υποβοήθηση του έργου της κατάσβεσης από αύριο το πρωί. 

Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για τα χωριά Ελεούσα, Σάλακος, Διμυλιά, Προφήτη Ηλία προς Κολύμπια, αλλά και για το ξενοδοχείο Έλαφος.

Η φωτιά, που ξεκίνησε από τα Απόλλωνα, κινείται με δυτική κατεύθυνση από τον Αττάβυρο στην περιοχή της Σαλάκου και καίει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο από Έμπωνα προς Άγιο Ισίδωρο και από Απόλλωνα και Σάλακο προς Έμπωνα.

Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν επισκέπτες και εργαζόμενοι από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου.

Από το Λιμενικό ανακοινώθηκε πως υπάρχουν διαθέσιμα 5 περιπολικά αλλά και ιδιωτικά σκάφη, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν στις περιοχές που απειλεί η φωτιά.

Λακωνία: Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στο Λευκόχωμα, δίπλα στο παλιό αεροδρόμιο της Σπάρτης. Η φωτιά κινήθηκε προς το χωριό Δαφνί του δήμου Ευρώτα, ωστόσο αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι είναι σε ύφεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v