Για τέταρτη νύχτα σε πύρινο κλοιό η Δυτική Αττική

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Οινόη, Αγια-Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι και Κιάφα Μάνδρας. Κλειστή η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών. Αναζωπυρώσεις και στη Ρόδο. Τεράστια καταστροφή.

Για τέταρτη νύχτα σε πύρινο κλοιό η Δυτική Αττική

Μαίνεται για ακόμη μια νύχτα η φωτιά που κατακαίει τη Δυτική Αττική. Μεγάλη αναζωπύρωση από το μεσημέρι εξάπλωσε τα μέτωπα τόσο στη Μάνδρα όσο και στην Οινόη απειλώντας σπίτια και προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Η εικόνα είναι καλύτερη αφού έπεσε η η νύχτα, αλλά άπαντες παραμένουν σε επιφυλακή. Εξάλλου, παρόμοιο σκηνικό επικρατούσε και το βράδυ της Τετάρτης, όμως αποδείχτηκε πρόσκαιρο.

Το ενεργό μέτωπο εντοπίζεται πλησίον του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, στα όρια των νομών Αττικής-Βοιωτίας.

 

Με μήνυμά του, νωρίτερα, το 112 κάλεσε όσους βρίσκονται σε Άγια Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν τα χωριά.

Το 112 ήχησε και πάλι το απόγευμα, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν την Οινόη αλλά και τον Άγιο Παντελεήμονα προς Ερυθρές

Επίσης, δόθηκε μήνυμα εκκένωσης του Αγίου Ιωάννη Κορακά προς Μάνδρα και του οικισμού Κιάφα προς Μάνδρα-Ελευσίνα.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε και στο Μελετάκι προς Κανδήλι, μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας. Ο καπνός είναι πολύς και έντονος, ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι κάνοντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Η περιοχή είναι πευκόφυτη.

Επιχειρούν 250 πυροσβέστες, 8 πεζοπόρα τμήματα και 75 οχήματα, ενώ όσο το επέτρεπε το φως της μέρας συνέδραμαν από αέρος 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα στις διάσπαρτες εστίες. Στην Αγια-Σωτήρα απειλήθηκαν σπίτια.

Η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών, από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στη Ρόδο, όπου στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους. 

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά στη Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Στην απογευματινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς και ακραίες συνθήκες. Ειδικότερα, είπε: 

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες και δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχωμα Λακωνίας και Ρόδο. Στην ευρύτερη περιοχή Μάνδρας και Οινόης επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία. Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο. Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Από το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας δύο αεροσκάφη που αναμέναμε από το Ισραήλ».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή 

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας), Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου) και Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v