Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για φωτιές και έξαρση ρατσιστικής βίας

Όσον αφορά τις πυρκαγιές, απαιτεί έρευνα για σειρά αδικημάτων όπως η τυχόν συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Τι ζητά για τα περιστατικά βίας κατά μεταναστών.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για φωτιές και έξαρση ρατσιστικής βίας

Την παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, με τον τραγικό απολογισμό των 18 νεκρών που απανθρακώθηκαν κοντά στο χωριό Άβαντας, όσο και τα περιστατικά ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός έδωσε παραγγελία προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση σε δύο πεδία και για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως είναι η συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που μπορεί να κρύβεται πίσω από τυχόν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, ενώ σε ό,τι αφορά τα περιστατικά ρατσιστικής βίας, αδικήματα όπως διέγερση σε βιαιοπραγία, έκθεση σε κίνδυνο και αρπαγή.

Αναλυτικά, η κα Αδειλίνη με την παραγγελία της ζητεί:

«1. Ως προς τις καταστροφικές για τις ανθρώπινες ζωές, τον εθνικό δασικό πλούτο, τις περιουσίες κ.λπ. πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στην περιφέρειά σας, να διερευνήσετε τα αίτια αυτών, σύμφωνα και με την με αρ. πρωτ. 5553 από 25/7/2023 παραγγελία μας, μεταξύ των οποίων και τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή διάπραξη του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1, 2 ΠΚ συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού (άρθρα 264 παρ.1 και 265 παρ.1 στοιχ. β, γ ΠΚ) και

2. Ως προς τα καταγγελλόμενα στα ανωτέρω συνημμένα δημοσιεύματα, να διερευνήσετε την τέλεση εγκλημάτων, όπως της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λπ. (άρθρο 184 παρ.2 ΠΚ), καθώς και της έκθεσης (άρθρο 306 παρ.1 ΠΚ) και αρπαγής κατά συρροή, τετελεσμένης ή και σε απόπειρα (άρθρα 94 παρ.1, 322 παρ.1α ΠΚ) σε συνδυασμό με το άρθρο 82 Α ΠΚ. Σχετικώς να μας ενημερώσετε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v