Ολομέλεια ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος

Δεν παραβιάζονται οι αρχές της καθολικότητας, της ισότητας και της αναλογικότητας του φόρου. Επιπλέον, προβλέπονται εξαιρέσεις στον νόμο, καθώς και ο μαχητός χαρακτήρας του τεκμηρίου.

Ολομέλεια ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος

Συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 148/2024 απόφασή της (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευσταθία Σκούρα) έκρινε ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος δεν παραβιάζει τα άρθρα 4 παρ. 1 και 5, 17, 25 παρ. 1 και 78 του Συντάγματος, τις αρχές της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου, την αρχή της αναλογικότητας, καθώς και το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Και κρίθηκε συνταγματική η επιβολή του επίμαχου τέλους, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, λόγω του χαμηλού ύψους του (ανέρχεται στα 650 ευρώ ετησίως), της πρόβλεψης εξαιρέσεων στον νόμο και του μαχητού χαρακτήρα του τεκμηρίου, ώστε να απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους προκύπτει ότι δεν έχει πράγματι κτηθεί το αντίστοιχο εισόδημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v