Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν υπήρξε διαρροή από τον πυρηνικό αντιδραστήρα

Δεν υπήρξε θέμα διαρροής ραδιενέργειας ή ανάφλεξης, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αντιδραστήρας φυλάσσεται σε χώρο με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό που δεν επιχειρήθηκε να παραβιαστεί.

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν υπήρξε διαρροή από τον πυρηνικό αντιδραστήρα

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας σχολίασε το περιστατικό με την απόπειρα διάρρηξης στον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου φυλάσσεται, όπως είπε, ένας μικρός υποκρίσιμος αντιδραστήρας για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πρόκειται όπως τόνισε για ένα περιστατικό που συνέβη περίπου πριν ενάμιση μήνα και για έναν αντιδραστήρα μειωμένης επικινδυνότητας.

Ο Πρύτανης του Ιδρύματος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε θέμα διαρροής ραδιενέργειας ή ανάφλεξης και ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αντιδραστήρας φυλάσσεται σε χώρο με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό.

“Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974“, τόνισε ο ίδιος. “Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση.

Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής, καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους“, υπογράμμισε ο κ. Φείδας όντας καθησυχαστικός για το συμβάν.

ΑΠΘ: Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος

Σε επίσημη ανακοίνωσή τους, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ αναφέρουν τα εξής:

«Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας.

Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης.

Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v