Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέμπη: Αίτημα των συγγενών να αρθεί η ασυλία των Καραμανλή-Σπίρτζη

Ζητούν από το προεδρείο της Βουλής να κινηθεί. Γιατί σημειώνουν ότι το ενωσιακό δίκαιο υπερέχει του εθνικού. «Ναι» από Χρ. Σπίρτζη. Το γάντι στον Κ. Μητσοτάκη ρίχνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τέμπη: Αίτημα των συγγενών να αρθεί η ασυλία των Καραμανλή-Σπίρτζη

Με αίτημά τους που απέστειλαν στο προεδρείο της Βουλής, οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης ζητούν να αρθεί η ασυλία των πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη ώστε να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη για την τραγωδία.

Στο αίτημα γίνεται επίκληση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη επίμαχη σύμβαση 717, προκειμένου στηρίξουν το επιχείρημα πως το ενωσιακό δίκαιο υπερέχει του εθνικού. Εννοώντας και του Συντάγματος, καθώς δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 16) ώστε να αρθεί η ασυλία τους.

Στο αίτημά τους οι εκπρόσωποι των συγγενών αναφέρουν ότι αυτή η συνταγματική πρόβλεψη «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη διεξαγωγή της έρευνας, της δίωξης και της επιβολής του νόμου» για τους δύο πρώην υπουργούς.

Σημειώνουν δε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (δηλαδή η ΝΔ) δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του κ. Καραμανλή.

Το προεδρείο της Βουλής δεν έχει απαντήσει στο αίτημα, ενώ ο κ. Σπίρτζης το έκανε αμέσως αποδεκτό.

Μήνυμα Στέφανου Κασσελάκη

Με μήνυμά του ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί τον πρωθυπουργό να μην οχυρωθεί πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επιτρέψει στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων για την τραγωδία στα Τέμπη.

Το μήνυμα του κ. Κασσελάκη ανέγνωσε στην Κ.Ο. του κόμματος ο διευθυντής της Θάνος Μωραΐτης και έχει ως εξής:

«Είναι λυπηρό το γεγονός πως οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη για να βρουν το δίκιο τους. Είναι αναμενόμενο ο κύριος Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του. Έστω και την ύστατη στιγμή, τον καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του, να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι αλλων πολιτικών προσώπων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v