Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα δείξει 31 βαθμούς ο υδράργυρος

Νέα εισβολή αφρικανικής σκόνης. Εως και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε αέριες μάζες από την έρημο πάνω από την ανατολική Μεσόγειο.

Πού θα δείξει 31 βαθμούς ο υδράργυρος

Περισσότερο με Μάιο παρά με Απρίλιο μοιάζει ο καιρός, με τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή να επικρατούν τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες. Ο Μάρτιος που ολοκληρώνεται σήμερα, ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων 14 ετών.

Σήμερα η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στη Λιβαδειά και ήταν ίση με 28.8 βαθμούς Κελσίου. Είναι η υψηλότερη θερμοκρασία για Μάρτιο από το 2009 που λειτουργεί ο σταθμός. Στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας το θερμόμετρο έδειξε 27.8 βαθμούς, η υψηλότερη για Μάρτιο επίσης από το 2009 που λειτουργεί ο σταθμός. Στους Μεταξάδες Έβρου σημειώθηκε η υψηλότερη για Μάρτιο από το 2010 που λειτουργεί ο σταθμός.

Ήδη, κάποιοι «τολμηροί» δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν την πρώτη τους βουτιά για φέτος. Οι παραλίες γέμισαν από κόσμο που θέλησε να απολαύσει τον καλοκαιρινό καιρό και το παιχνίδι στον ήλιο.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι από τις 13 Μαρτίου 2023, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού παγκοσμίως καταρρίπτει καθημερινά ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ατμοσφαιρικής και Ωκεανών (NOAA). Στις 10 Μαρτίου 2024, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως ήταν 21,2°C, την υψηλότερη τιμή τουλάχιστον από το 1979 όταν ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις.

Το σκηνικό του καιρού ολοκληρώνεται με ξηρασία και έλευση αφρικανικής σκόνης μέχρι την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή – πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέα Καζαντζίδη, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο.

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ο ορίζοντας εξαφανίστηκε! Παρά την προειδοποίηση για την παρουσία σκόνης στον αέρα, οι λουόμενοι επέλεξαν να βουτήξουν στη θάλασσα.

Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης παρατηρούνται και στη Θεσσαλονίκη, με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και την ορατότητα περιορισμένη.

Ανεβαίνει κι άλλο ο υδράργυρος

Στην Αθήνα, ο Απρίλιος θα κάνει ποδαρικό με τον υδράργυρο να φτάνει τους 31 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Ακόμα υψηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες σε άλλες περιοχές της χώρας.

Γενικά αίθριος θα είναι τη Δευτέρα ο καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 25 με 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Από την Τετάρτη αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα από την σκόνη.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, meteo

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v