Άλλες πέντε σεισμικές δονήσεις ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη

Νέα ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αισθητή και στην Αττική. Ακολούθησαν ακόμα τέσσερις άνω των 4 Ρίχτερ. Ειδικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης.

Άλλες πέντε σεισμικές δονήσεις ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη

Άλλες πέντε σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Η πιο «ισχυρή» από αυτές τις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο σεισμός, που είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Σαντορίνη και Αμοργό αλλά και στην Αττική.

Ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.

Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών, συνόψισε χθες ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος.

Σεισμικός «μαραθώνιος»

«Είναι μία κλασική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι γίνεται.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤNews.

«Το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και να μην υπάρξει καμιά εξέλιξη περαιτέρω. Αυτό που με ανησυχεί εμένα περισσότερο είναι αν βλέπουμε -και δεν το βλέπουμε τώρα- αν τα επίκεντρα των σεισμών εξαπλώνονται, αυτό σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη», είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης για παν ενδεχόμενο. Παράλληλα συνεχώς προστίθενται νέοι σεισμογράφοι για την πληρέστερη καταγραφή.

Ενώ από τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους που ανασύρθηκαν από την Καλντέρα θα εξαχθούν πολύτιμα δεδομένα για το ακριβές επίκεντρο των σεισμών, ώστε να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να κάνει πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.

Μέτρα στήριξης εργαζομένων

Ειδικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αφορά εργαζομένους με πρόσληψη έως και 31 Ιανουαρίου 2025.

Για όσους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας προβλέπεται αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 534 ευρώ (αντιστοιχεί σε 30 μέρες).

Διασφαλίζεται επίσης η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ενώ στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν δήλωση στο supportemployees.services.gov.gr.

Αγωνία των κατοίκων που παραμένουν στη Σαντορίνη

Το Μεγαλοχώρι έχει περισσότερους από 600 μόνιμους κατοίκους -οι περισσότεροι έχουν φύγει λόγω της δύσκολης κατάστασης, οι εναπομείναντες έχουν δώσει σε περίπτωση μεγάλου σεισμού δύο σημεία συνάντησης, ελπίζουν όμως να μη χρειαστεί.

Ο κ. Γιάννης Βαϊλάς πολύτεκνος, πατέρας 6 παιδιών, παραμένει στο Μεγαλοχώρι βιώνοντας διαρκή αγωνία για την οικογένειά του.

Μεγαλώνει η ανησυχία των κατοίκων στην Αμοργό

Στην Αρκεσίνη Αμοργού, 12 χλμ. από το επίκεντρο του σεισμού, η ανασφάλεια των κατοίκων της περιοχής εντείνεται διαρκώς.

Αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα παρατηρούν οι κτηνοτρόφοι.

Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με 5 διασώστες και 2 κοινωνικούς λειτουργούς βρίσκονται στο Δημαρχείο του νησιού, προκειμένου να στηρίξουν ψυχολογικά τους κατοίκους και να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Όπως λένε, οι κάτοικοι της Αμοργού μένουν ξάγρυπνοι, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι να μην τους βρει ένας μεγάλος σεισμός στον ύπνο.

Στο νησί έφτασαν τέσσερις γεννήτριες της ΔEΗ, ενώ χθες ξεκίνησαν και οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του δικτύου.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στο νησί για όσο χρειαστεί και θα κάνουν έλεγχο σε όλο το μήκος του δικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v