Τέμπη: Επανεκκινεί η δίκη στη Λάρισα, αλλαγές στην αίθουσα και αυστηροί περιορισμοί

Σε αναδιαμορφωμένο χώρο 454 θέσεων συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη. Περιορισμένη πρόσβαση συγγενών προκαλεί αντιδράσεις. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός δικαστηρίου.

Τέμπη: Επανεκκινεί η δίκη στη Λάρισα, αλλαγές στην αίθουσα και αυστηροί περιορισμοί

Σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να επαναληφθεί η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών στην Λάρισα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης της δικαστικής αίθουσας.

Η διαδικασία είχε διακοπεί στις 23 Μαρτίου, λόγω των έντονων αντιδράσεων για ασφυκτικές συνθήκες και θέματα ασφάλειας που αφορούσαν στην αίθουσα. Στο διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις και τεχνικές παρεμβάσεις, με βασική αλλαγή την αφαίρεση γυψοσανίδων και την επέκταση της αίθουσας κατά 80 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα, σύμφωνα με το ertnews.

Νέα χωροταξία και κατανομή θέσεων

Στην κύρια αίθουσα θα βρίσκονται οι δικηγόροι και όσοι από τους 36 κατηγορούμενους επιλέξουν να παραστούν, ενώ ειδικά διαμορφωμένοι χώροι έχουν προβλεφθεί για δημοσιογράφους και συγγενείς θυμάτων.

Οι συνολικές θέσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • 250 θέσεις δικηγόρων
  • 138 θέσεις διαδίκων
  • 36 θέσεις κατηγορουμένων
  • 20 θέσεις δημοσιογράφων
  • 10 θέσεις δικαστών
  • Σύνολο: 454 θέσεις

Παρά την επέκταση, η πρόσβαση παραμένει περιορισμένη, με προτεραιότητα σε όσους έχουν δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Αντιδράσεις συγγενών: «Θέλουμε να ακούσουμε την αλήθεια»

Ο περιορισμένος αριθμός θέσεων έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς από τις τουλάχιστον 91 οικογένειες δεν είναι εφικτή η ταυτόχρονη παρουσία όλων στην αίθουσα.

Η μητέρα θύματος, Άλμα Λάτα, τόνισε ότι ζητούμενο είναι μια δίκαιη δίκη με ουσιαστική συμμετοχή των οικογενειών: «Θέλουμε να είμαστε μέσα, να δούμε τι έχει γίνει και να ακούσουμε την αλήθεια», ανέφερε, ζητώντας εκπροσώπηση κάθε οικογένειας εντός της αίθουσας.

Αντίστοιχα, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης υπογράμμισε ότι η σωστή χωροταξική διάταξη και η παρουσία των συγγενών είναι κρίσιμες τόσο για την ουσία όσο και για τον συμβολισμό της διαδικασίας.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ελεγχόμενη είσοδος

Ισχυρή αστυνομική παρουσία θα υπάρχει εντός και εκτός του δικαστικού χώρου, με διμοιρίες αποκατάστασης τάξης, ΟΠΚΕ, τροχαία και δυνάμεις ασφαλείας να συνδράμουν στη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής.

Η είσοδος θα γίνεται με αυστηρό έλεγχο ταυτοτήτων και καταγραφή, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για κάθε κατηγορία συμμετεχόντων (δικηγόρους, κατηγορούμενους, διαδίκους και δημοσιογράφους).

Παράλληλα, απαγορεύεται ρητά η φωτογράφηση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση κατά τη διάρκεια της δίκης.

Στόχος η ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας

Σύμφωνα με τη διάταξη της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, στόχος είναι η διεξαγωγή της δίκης σε κλίμα τάξης και σεβασμού, με ίσους όρους για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο τεστ για τη λειτουργικότητα της νέας διάταξης και την ομαλή συνέχεια μιας από τις σημαντικότερες δίκες των τελευταίων ετών.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο