Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες της Άννας Βλαχοπαναγιώτη, ο φάκελος με το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει η βελγική Δικαιοσύνη διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή με αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του.
Στο ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει οι βελγικές αρχές περιγράφονται, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο βασικά αδικήματα: η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η υπόθεση συνδέεται με το σκάνδαλο Qatargate, το οποίο ερευνάται από τις βελγικές αρχές ήδη από το 2022.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος φέρεται να έχει κληθεί δύο φορές στο παρελθόν από τις βελγικές αρχές προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει ανταποκριθεί.
Τα επόμενα βήματα μετά την άρση ασυλίας
Εφόσον η Βουλή αποφασίσει την άρση της ασυλίας, ο φάκελος θα επιστρέψει στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να ερωτηθεί τυπικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αν συναινεί στην παράδοσή του στις βελγικές αρχές.
Σε περίπτωση συναίνεσης, η διαδικασία επικυρώνεται από τον πρόεδρο Εφετών. Αν δεν υπάρξει συναίνεση, την τελική απόφαση θα λάβει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, δηλαδή το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.
Η στάση Αβραμόπουλου
Ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα συναινέσει στην άρση της ασυλίας του, επιδιώκοντας όπως έχει δηλώσει να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις ενώπιον των αρμόδιων αρχών.
Κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος αφορά σύμφωνα με πληροφορίες, το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο η βελγική Δικαιοσύνη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται στο παρελθόν να έχει κληθεί δύο φορές να δώσει εξηγήσεις στις βελγικές Αρχές για την υπόθεση Qatargate, χωρίς να το έχει πράξει.
Για αυθαίρετη, απαράδεκτη και ύποπτη προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός του στο συγκεκριμένο σκάνδαλο έκανε λόγο ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος.
Πιο αναλυτικά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ελέγχεται από τη βελγική Δικαιοσύνη για τη συμμετοχή του ως επίτιμου μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity. Πρόκειται για μη κερδοσκοπική οργάνωση που ενεπλάκη στο Qatargate για το οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ άλλων στον φερόμενο ως εγκέφαλο, πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον πρώην σύντροφό της και συνεργάτη του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας υποστηρίζει ότι από τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της εν λόγω οργάνωσης έλαβε συνολικά 75.000 ευρώ, τα οποία δήλωσε στο πόθεν έσχες του και υποβλήθηκε στη σχετική φορολογία.
Παράλληλα, υποστηρίζει ο κ. Αβραμόπουλος, για τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ έλαβε σχετική άδεια από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Κάθε προσπάθεια επαναφοράς του θέματος από τις βελγικές αρχές και εμπλοκής του ονόματός μου είναι αυθαίρετη, απαράδεκτη, ύποπτη και θα αντιμετωπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο. Παρότι πρόκειται για ένα απολύτως αβάσιμο ζήτημα, δηλώνω ευθέως ότι δεν πρόκειται να κάνω χρήση οποιασδήποτε βουλευτικής ασυλίας. Αντιθέτως, θα αποτανθώ ο ίδιος στην ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας να ερευνηθεί πλήρως το θέμα και να αποφανθεί», ανέφερε ο ίδιος.
Πολιτικές αντιδράσεις
«Η περιβόητη αριστεία της Νέας Δημοκρατίας έχει μόνιμη έδρα στις δικαστικές αίθουσες. Επιβεβαιώνουν και τη σχέση της κυβέρνησης με πρακτικές διαπλοκής. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια κόμμα, είναι πινάκιο δικαστηρίου με γαλάζιο λογότυπο», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Πρόκειται για άλλο ένα ράπισμα προς την κυβέρνηση για εγκληματική δράση και αναμένουμε ως προς αυτό επίσης τη θέση του κ. Μητσοτάκη και όχι άλλες υπεκφυγές», σημειώνει από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τέλος, σημειώνεται πως το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Αβραμόπουλου θα εκτελεστεί εφόσον προηγουμένως αρθεί η ασυλία του από τη Βουλή και επικυρώσει την παράδοσή του το Εφετείο Αθηνών.
Πηγή: Ertnews