Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ματώνει" τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank

Χαμηλότερες τιμές για επτά ελληνικά ιδρύματα και νέες χαμηλότερες συστάσεις για Εθνική, Marfin, Eurobank, Alpha θέτει η Deutsche Bank σε έκθεσή της με ημερομηνία 10 Απριλίου. Διασώζεται η Πειραιώς που ξεχωρίζει ως top pick.

Ματώνει τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank
Νέες μειωμένες τιμές-στόχους για επτά ελληνικές τράπεζες αλλά και χαμηλότερες συστάσεις για τρεις από αυτές περιέχουν ξεχωριστές εκθέσεις της Deutsche Bank με ημερομηνία 9 Απριλίου, ενώ τα συμπεράσματα των αναθεωρήσεων συμπυκνώνονται σε μία έκθεση με τίτλο "Socratic Screening" (10/4).

Ο οίκος παραμένει αισιόδοξος για την πορεία της ίδιας της ελληνικής αγοράς (με γνώμονα τα spreads, τις οικονομικές προοπτικές και την αύξηση των δανείων), ενώ δηλώνει ανήσυχος για την ένταση του ανταγωνισμού στις προθεσμιακές καταθέσεις -τις οποίες χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη απειλή προς το παρόν- αλλά και για την έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, καθώς οι προοπτικές επιδεινώθηκαν στην Τουρκία και δεν βελτιώθηκαν στη ΝΑ. Ευρώπη.    

Σε «hold» από «buy» υποβάθμισε τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα η Deutsche Bank, ενώ σε περικοπή της σύστασης από "buy" σε "hold" προχώρησε και για τη Marfin. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η σύσταση άλλαξε από "hold" σε "sell", ενώ η σύσταση για τις Alpha Bank, Κύπρου και Αγροτική παραμένει "hold", "hold" και "sell" αντίστοιχα.

Η σύσταση για την Πειραιώς, την οποία η Deutsche Bank ξεχωρίζει ως το top pick της και την καλύτερα τοποθετημένη στην ελληνική αγορά, παρέμεινε "buy".

Η τιμή-στόχος για την Εθνική περικόπτεται στα 40 από 55 ευρώ, ενώ προς τα κάτω προσαρμόζεται και η τιμή-στόχος για τις Marfin Popular Bank (από τα 12 στα 6,5 ευρώ), Alpha (στα 24,5 από τα 27,5 ευρώ), Eurobank (από τα 25 στα 19 ευρώ), Κύπρου (από τα 12 στα 9,5 ευρώ), Αγροτική (από τα 3,1 στα 2,55 ευρώ) και Πειραιώς (από τα 34,5 στα 28 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις υποβαθμίσεις οι περισσότερες από τις τραπεζικές μετοχές έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, με βάση τα κλεισίματα της 9ης Απριλίου και τις νέες τιμές-στόχους που θέτει ο οίκος. Αναλυτικότερα, η μετοχή της Πειραιώς εμφανίζει περιθώριο ανόδου 39%, αυτή της MPB 20%, της Alpha Bank 15%, της Εθνικής 14% και της Κύπρου 7%.

Στη συνολική έκθεση ο οίκος συνιστά να αποφευχθούν δύο μετοχές: της Eurobank και της Αγροτικής, εξηγώντας πως προχώρησε σε υποβάθμιση της Eurobank γιατί:

1. Είναι η μόνη τράπεζα της οποίας οι εταιρικές προβλέψεις βρίσκονται στο ίδιο σημείο με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες καθοδικού ρίσκου.

2. Το επιχειρηματικό σχέδιό της είναι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ΝΑ. Ευρώπη.

3. Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, η Eurobank είναι πιθανόν να βρίσκεται σε κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τη δανειακή της ανάπτυξη.

Η υποβάθμιση της σύστασης της Εθνικής προήλθε από:

1. Τη μετακύλιση προς τις προθεσμιακές καταθέσεις.

2. Τις πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες στην Τουρκία που θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να επιδρούν αρνητικά στην τιμή της μετοχής.

Αντίστοιχα, η υποβάθμιση της Marfin Popular Bank αποδίδεται στο business plan της τράπεζας που κρίνεται επιθετικό υπό τις παρούσες περιστάσεις και στον κίνδυνο της αύξησης κεφαλαίου τον επόμενο χρόνο.

Ακόμα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "hold" για την Alpha Bank, θεωρώντας πως τα σχέδιά της είναι υπερβολικά αισιόδοξα -ειδικά σε ό,τι αφορά τη ΝΑ. Ευρώπη-, τη σύσταση "hold" για την Κύπρου, καθώς δεν πιστεύει ότι οι προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη του 2008 δεν είναι συντηρητικές, και τη σύσταση "sell" για την Αγροτική αφού διαπραγματεύεται με premium έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών, κάτι που φαίνεται αδικαιολόγητο δεδομένου του αρνητικού momentum της κερδοφορίας του ομίλου.

Για την Πειραιώς, που κατά την Deutsche Bank αποτελεί το top pick, παρατίθενται τρεις λόγοι για την προτίμηση του οίκου:

1. Ο όμιλος ωφελείται από την ισχυρότερη ανάπτυξη έναντι των άλλων εγχώριων ανταγωνιστών του, λόγω του «ανώριμου» δικτύου και της ισχυρής έκθεσης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

2. Υπάρχουν οριακές μόνο χρηματοδοτικές ανάγκες του ομίλου για το 2008 (τηςτάξης των 823 εκατ. ευρώ) και ο ανταγωνισμός για τις προθεσμιακές καταθέσεις θα έχει οριακή μόνο επίπτωση σε αυτόν.

3. Ο όμιλος σκοπεύει να έχει 30% των κερδών της ανά μετοχή το 2008 προερχόμενο από δραστηριότητες στο εξωτερικό, έναντι 41% - 61% που είναι ο αντίστοιχος στόχος των ανταγωνιστών του.

Επιπλέον, η Deutsche Bank θεωρεί ότι η Πειραιώς είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις ελληνικών τραπεζών, η κερδοφορία της οποίας έχει περιθώριο ανοδικής αναπροσαρμογής, με δεδομένο ότι οι συγκλίνουσες προβλέψεις είναι κατά 12% χαμηλότερες των εταιρικών προβλέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v