Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ ΔΣ: Εγκρίνεται απελευθέρωση ανοιχτών πωλήσεων

Η απελευθέρωση των ανοιχτών πωλήσεων μέσω της κατάργησης υποχρεώσεων δήλωσης και περιορισμών στις συμβάσεις repos θα απασχολήσει μεταξύ άλλων το σημερινό Δ.Σ. του Χ.Α.

ΧΑ ΔΣ: Εγκρίνεται απελευθέρωση ανοιχτών πωλήσεων
Η απελευθέρωση των ανοιχτών πωλήσεων μέσω της κατάργησης υποχρεώσεων δήλωσης και περιορισμών στις συμβάσεις repos αποτελεί τη σημαντικότερη αλλαγή που θα επιφέρουν οι τροποποίησεις του κανονισμού λειτουργίας του Χ.Α., οι οποίες ενδέχεται να επικυρωθούν από το διοικητικό του συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Η διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς για την ενσωμάτωση στον κανονισμό λειτουργίας του Χ.Α. των διατάξεων της MiFID ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα και είναι πιθανό το Δ.Σ. του χρηματιστηρίου κατά τη σημερινή του συνεδρίαση να εγκρίνει τον νέο τροποποιημένο κανονισμό.

Βάσει των προωθούμενων τροποποιήσεων καταργείται η υποχρέωση δήλωσης των ανοιχτών πωλήσεων στο σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. (short selling flag), με δεδομένα την κατάργηση των διατάξεων του νόμου για τις ανοιχτές πωλήσεις και την αναμενόμενη κατάργηση της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αντίστοιχα, καταργούνται οι διατάξεις που επεξηγούν με περιοριστικό τρόπο τους λόγους χρήσης των συμβάσεων repos του Χ.Α. ως μηχανισμού «δανεισμού τίτλων». Με τις δύο αυτές κινήσεις απελευθερώνεται σε σημαντικό βαθμό ο μηχανισμός ανοιχτών πωλήσεων καθώς διευκολύνεται ο δανεισμός τίτλων από θεματοφύλακες, χωρίς πιθανώς και τη δήλωση των όρων του δανεισμού, ενώ παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία για αγοραπωλησίες εντός της ημέρας.

Η απελευθέρωση των ανοιχτών πωλήσεων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το βάθος της αγοράς ιδιαίτερα σε πτωτικές περιόδους καθώς και τα έσοδα της ΕΧΑΕ, περιορίζοντας τακτικές άτυπου δανεισμού που αυτή τη στιγμή διενεργούνται εκτός Χ.Α. Ταυτόχρονα το Χ.Α. θα ικανοποιήσει ένα ακόμη από τα κριτήρια που έχει θέσει ο FTSE ως προαπαιτούμενα προκειμένου να εξέλθει από τη λίστα παρακολούθησης.

Τέλος με την προσαρμογή του κανονισμού σε συνθήκες… MiFID προωθείται σειρά τροποποιήσεων και προσθηκών που διευκολύνουν τις συναλλαγές και μειώνουν κόστη για χρηματιστηριακές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v