Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τριπλό κτύπημα" Πιλάβιου προμηνύει εξελίξεις

Προαναγγελία κυρώσεων για τα πολυετή business plans που δεν αναθεωρούνται έγκαιρα, προειδοποιήσεις για τη "στήριξη" μέσω αγοράς ιδίων μετοχών - και σκληρή κριτική στις εισηγμένες χωρίς επαρκή διασπορά. Τι είπε για διαφάνεια.

Τριπλό κτύπημα Πιλάβιου προμηνύει εξελίξεις
Η πρακτική της αναγγελίας πολυετών business plans από τις εισηγμένες απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους των επιχειρήσεων και εάν εκείνες δεν δύνανται να ανταποκριθούν σοβαρά στις υποχρεώσεις τους, οι κυρώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Σαφής και αυστηρός ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Αλέξιος Πιλάβιος, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών το βράδυ της Τετάρτης. 

Οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν πια εύκολα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ε.Κ., τα 5ετή ακόμα και 3ετή business plans θεωρούνται ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα, ωστόσο κάποιες επιχειρήσεις επιμένουν σε αυτή την πρακτική.

Τώρα, όσες πρέπει καλούνται να προβούν στις απαραίτητες αναθεωρήσεις. Εάν δεν το πράξουν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα επιβάλει τις ανάλογες κυρώσεις.

Εξίσου αυστηρός ήταν ο πρόεδρος της Ε.Κ. όσον αφορά στην αγορά ιδίων μετοχών από εκδότες για λόγους στήριξης της τιμής της μετοχής. Κάτι τέτοιο αποτελεί ελληνική πραγματικότητα που ωστόσο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία συνιστά χειραγώγηση τιμής, τόνισε. 

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε όμως και για τα ζητήματα διασποράς των εταιριών, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, φαινόμενα επιχειρήσεων με διασπορά της τάξεως του 5% ή του 10% είναι πρωτόγνωρα και δεν έχουν νόημα για εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Οι ξένοι επενδυτές ουδόλως ενδιαφέρονται για επιχειρήσεις τόσο "μαζεμένες", πρόσθεσε, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον κ. Καπράλο σχετικά με την αύξηση του ορίου διασποράς για συγκεκριμένες κατηγορίες εταιριών.

Θετικός εμφανίστηκε ο κ. Πιλάβιος σχολιάζοντας τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιριών, λέγοντας πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχει πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον τα γνωστά προβλήματα του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος της Ε.Κ. αναφέρθηκε και στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του νόμου περί διαφάνειας, επισημαίνοντας ότι και σε τέτοια ζητήματα η πρόοδος που έχει σημειωθεί από πλευράς εισηγμένων εταιριών είναι σημαντική.


Εξωστρέφεια από το Χ.Α.

Μιλώντας επίσης στη Γ.Σ. της ΕΝΕΙΣΕΤ, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος αναφέρθηκε κατ' αρχάς στην αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία που πλήττει τις αγορές διεθνώς, πρόσθεσε όμως πως ίσως αυτή ακριβώς η περίοδος ύφεσης μπορεί να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Ανάμεσα στις βασικές κινήσεις "εξωστρέφειας" του Χ.Α. ο κ. Καπράλος ανέφερε τα roadshows που διοργανώνει η ΕΧΑΕ και στάθηκε σε αυτό που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ (στις 30/6 και την 1η/7) με τη συμμετοχή 12 ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων.

Τον προσεχή Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί για τρίτη φορά το roadshow στο Λονδίνο και έως σήμερα περισσότερες από 50 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, δήλωσε ο κ. Καπράλος.

ΕΝΕΙΣΕΤ

Η κ. Ειρήνη Αθανασιάδου, πρόεδρος της Ναυτεμπορικής, είναι από σήμερα η νέα πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών μετά την παραίτηση του κ. Ν. Ταβουλάρη για προσωπικούς λόγους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v