Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Finance: Επενδυτικός οδηγός για το 2009

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις είναι η μόνη επιλογή των επενδυτών στην παρούσα φάση, σημειώνει η Alpha Finance, προτείνοντας χαρτοφυλάκιο αμυντικού χαρακτήρα στον επενδυτικό οδηγό της για το 2009. Τα top picks.

Alpha Finance: Επενδυτικός οδηγός για το 2009
Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις είναι η μόνη επιλογή των επενδυτών στην παρούσα φάση, σημειώνει η Alpha Finance, προτείνοντας χαρτοφυλάκιο αμυντικού χαρακτήρα στον επενδυτικό οδηγό της για το 2009.   

Όπως αναφέρει, διατηρεί αμυντική στάση εν όψει του νέου έτους, εμμένοντας σε μετοχές με απλά επιχειρησιακά μοντέλα και με μεγαλύτερη "ορατότητα" αναφορικά με τις ταμειακές τους ροές.

Σε κλαδική βάση, θέτει σύσταση "overweight" για αμυντικούς κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι εταιρίες κοινής ωφέλειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υγεία, ενώ δίνει "neutral" σύσταση για τον βιομηχανικό κλάδο και για τους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, real estate, αναψυχής και τυχερών παιχνιδιών.

Παράλληλα, σχολιάζει ότι οι επενδυτές θα έπρεπε να αποφύγουν τις τράπεζες τουλάχιστον για το α΄ εξάμηνο του 2009, καθώς και τις μετοχές εταιριών ταξιδίων και λιανικών πωλήσεων (εκτός της Jumbo και της Σαράντης).

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Ιασώ.

Στις κορυφαίες της επιλογές αναφέρονται επίσης η Jumbo (καθώς εκτιμά ότι θα αποδειχτεί ανθεκτική στην πτωτική τάση της αγοράς), η Εθνική Τράπεζα (λόγω του ισχυρού ισολογισμού της) και ο τίτλος της Ελλάκτωρ (λόγω ελκυστικής αποτίμησης).

Όπως επισημαίνει, με το Χ.Α. να διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 6,9, ή περισσότερο από 50% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ετών και 19% χαμηλότερα του DJ Euro Stoxx, θεωρεί πως "εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές".

Ωστόσο, προβλέπει μία ακόμη αρνητική έκπληξη, της τάξεως του 10%, στα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών του Χ.Α. εντός της επόμενης διετίας. Η πρόβλεψή της είναι για μέση ετήσια μείωση των κερδών ανά μετοχή των εταιριών του Χ.Α. κατά 4,2% έναντι μέσης υποχώρησης κερδοφορίας 3,6% για τους τίτλους του DJ Eurostoxx.

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι 60 εταιρίες που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. θα εμφανίσουν αύξηση των εσόδων τους κατά 13% το 2008, κατά 1,5% το 2009 και σε ποσοστό7% το 2010. Σε επίπεδο EBITDA, η χρηματιστηριακή βλέπει άνοδο μόλις 0,5% το 2008, με αύξηση 10,2% το 2009 και 9,6% το 2010. Τα καθαρά κέρδη των εταιριών εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 14% φέτος, κατά 5,9% το 2009, ενώ αναμένεται βελτίωση 13,6% το 2010.

Για τις τράπεζες αναφέρει ότι την περίπτωση που οι μακροοικονομικές ή πιστωτικές συνθήκες βελτιωθούν θα μπορέσουν να επαναξιολογηθούν, ενώ σημειώνει πως σε επίπεδο Ρ/Ε διαπραγματεύονται 20% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του Χ.Α.

Ιδέες για αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων

Από την Intralot στον ΟΠΑΠ, καθώς τα λειτουργικά περιθώρια για την πρώτη ακολουθούν πτωτική πορεία. 

Από την ΕΥΔΑΠ στην ΕΥΑΘ, λόγω υψηλότερης "ορατότητας" στην κερδοφορία. 

Από τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς στην Εθνική Τράπεζα, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας έχει πιο ισορροπημένο μίγμα χορηγήσεων, σχέση δανείων προς καταθέσεις χαμηλότερη της μονάδας και ισχυρό ισολογισμό. 

Από τη Folli Follie και τη Sprider στην Jumbo, καθώς το εκτελεστικό ρίσκο της Jumbo είναι μηδαμινό, ενώ τα φθηνότερα προϊόντα της ενδέχεται να προσελκύσουν καταναλωτές ακόμη και εν μέσω κρίσης.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v