Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί αγοράζουν τώρα Σοφοκλέους οι ξένοι

Όσοι έχασαν το ράλι των ευρωπαϊκών αναδυόμενων αγορών αγοράζουν κατά τις τελευταίες ημέρες ελληνικές μετοχές. Πώς πιέζουν τα funds οι εισροές κεφαλαίων. Ποιοι χτίζουν θέσεις σε ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς.

Γιατί αγοράζουν τώρα Σοφοκλέους οι ξένοι
Κύμα αγορών από τα ξένα funds που "έχασαν" το ράλι των ευρωπαϊκών αναδυόμενων αγορών εκδηλώνεται εδώ και μερικές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με επίκεντρο δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους.

Σύμφωνα με επικεφαλής μεγάλων χρηματιστηριακών εταιριών, οι αγορές που εκδηλώνονται εδώ και περίπου 7 - 8 συνεδριάσεις στο Χ.Α. είναι πραγματικές και δεν έχουν να κάνουν με short covering ή με γρήγορα πονταρίσματα από κακής ποιότητας hedge funds.

Σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο μη τραπεζικής ΑΧΕ, "σε τίτλους, όπως της Alpha Bank, της Eθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και δευτερευόντως στις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες, είναι ορατό ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις χτίζονται θέσεις από ξένους". Οι αγορές τους εκδηλώνονται επιθετικά λόγω της ρηχής αγοράς και της απουσίας προσφοράς.

Ο βασικός όμως λόγος των επιθετικών αγορών είναι η πίεση που υφίστανται οι ξένοι από τις εισροές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία έχασαν μέρος ή το σύνολο του ράλι ανόδου στις αναδυόμενες αγορές και σπεύδουν να τοποθετηθούν στο Χ.Α. που εμφάνιζε υποαπάδοση σε σχέση με τις αναδυόμενες.

Το κύμα αγορών από τους υστερήσαντες εξηγεί, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος asset management εγχώριας τράπεζας και την αυτονόμηση του Χ.Α. σε σχέση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και την Αμερική κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Μένει να φανεί, σύμφωνα με τον ίδιο, αν ακολουθηθεί και ο ίδιος ρυθμός στη διόρθωση. Δηλαδή, αν το Χ.Α. ακολουθήσει με απόσταση μιας ή δύο συνεδριάσεων ενδεχόμενη διόρθωση των αναδυόμενων αγορών ή αν βρεθεί στην πρώτη γραμμή.

Ο δεύτερος σοβαρός κίνδυνος είναι καθαρά ενδογενής, σύμφωνα με τον ίδιο, και προέρχεται από τον "ξαφνικό θάνατο" που μπορεί να προκαλέσει η πρώτη ανακοίνωση αύξησης κεφαλαίου από ελληνική τράπεζα.

Πού χτίζουν θέσεις οι ξένοι

Μεταξύ των αγοραστών των τελευταίων συνεδριάσεων συμπεριλαμβάνονται και τα τμήματα asset management μεγάλων ξένων τραπεζών, όπως η Goldman Sachs, η Credit Suisse, η Merrill Lynch, η Morgan Stanley και η Citigroup.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δύο ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια αγοράζουν επιθετικά μετοχές Alpha Bank με την προσφορά να βγαίνει κατά κύριο λόγο από εγχώριο παίκτη, ο οποίος διαθέτει μέση τιμή κτήσης σε χαμηλότερα επίπεδα.

Θέση στον τίτλο της ΕΤΕ "χτίζει" εδώ και μερικές συνεδριάσεις ξένος πελάτης της Goldman Sachs, ο οποίος χθες απορρόφησε περίπου 1,5 εκατομμύριο μετοχές της Εθνικής που πούλησε η Εκκλησία, όπως αναφέρει ο Χαμαιλέων.

Επιθετικά θέση στην Πειραιώς δημιουργεί μέσω της Merrill Lynch και εγχώριας ΑΧΕ έτερο ξένο χαρτοφυλάκιο, με την προσφορά να βγαίνει από εγχώριους κωδικούς μέσω και της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v