Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος: Νέο σύστημα εποπτείας συναλλαγών

Η ΕΧΑΕ θα υιοθετήσει σύντομα νέο σύστημα εποπτείας συναλλαγών, δήλωσε ο κ. Σπύρος Καπράλος, σημειώνοντας ότι πλέον θα υπάρχει προληπτική εποπτεία, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί νέο σύστημα διαχείρισης κινδύνου.

Καπράλος: Νέο σύστημα εποπτείας συναλλαγών
Η ΕΧΑΕ θα υιοθετήσει σύντομα νέο σύστημα εποπτείας συναλλαγών, δήλωσε ο κ. Σπύρος Καπράλος, σημειώνοντας ότι πλέον θα υπάρχει προληπτική εποπτεία, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί νέο σύστημα διαχείρισης κινδύνου.

Ο κ. Καπράλος ανακοίνωσε επίσης την εισαγωγή ομολόγων το 2010 στο Χ.Α. τόσο για να υπάρχει εναλλακτική επιλογή για τους ιδιώτες όσο και για να ενισχυθεί το πρόγραμμα δανεισμού των εισηγμένων και του Δημοσίου.

Στόχος είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τόσο κρατικών ομολόγων και η παράλληλη διαπραγμάτευση εκδόσεων εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται ήδη σε αγορές του εξωτερικού (σ.σ. κυρίως στο Λουξεμβούργο).

Αναφερόμενος στο θέμα του φόρου υπεραξίας, ο κ. Καπράλος τόνισε ότι έτσι όπως είναι να εφαρμοστεί θα ισχύει μόνο για τους Έλληνες και όχι για τους ξένους, δημιουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο περιβάλλον άνισου ανταγωνισμού. "Αυτό με κάθε τρόπο θα πρέπει να αποφευχθεί", υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Χ. Α επανέλαβε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τον φόρο υπεραξίας χρειάζεται αναθεώρηση δηλώνοντας χαρακτηριστικά «έτσι όπως ψηφίσθηκε δεν μπορεί να εφαρμοσθεί». Επανέλαβε δε ότι η ΕΧΑΕ θα πρέπει να πληρωθεί για τις υπηρεσίες παρακράτησης και απόδοσης του φόρου.

Ο πρόεδρος του Χ. Α εκτίμησε ότι ο ανταγωνισμός στις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα ενταθεί και φέτος. «Προς το παρόν οι εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στο να κερδίσουν μερίδια στις μεγάλες ευρωπαικές αγορές όπως την Βρετανική ή την γερμανική και δεν έχουν ασχοληθεί με την μικρή ελληνική αγορά» ανέφερε ο πρόεδρος του Χ. Α συμπληρώνοντας ότι το Χ. Α «θωρακίζεται» διατηρώντας ακριβό το κόστος δήλωσης στο Σ. Α. Τ. των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ ανέφερε ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκε μικρή μείωση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών, με τους Έλληνες θεσμικούς να εμφανίζονται πωλητές και αγοραστές Έλληνες ιδιώτες.

Το Χ. Α διερευνά την προμήθεια και εγκατάσταση νέου αλγοριθμικού συστήματος παρακολούθησης συναλλαγών σε υποκείμενη και παράγωγα το οποίο θα εντοπίζει παραβατικές συμπεριφορές πριν αυτές συντελεστούν.

Ταυτόχρονα αμέσως μετά το Πάσχα το Χ. Α θα ξεκινήσει να παρέχει στα μέλη του υπηρεσίες πρόσβασης (μετάδοση χρηματιστηριακής πληροφορίας και διόδευση εντολών), αρχικά, στις αναπτυγμένες αγορές, ενώ εν συνέχεια θα προστεθούν και οι αναδυόμενες αγορές της Ανατολικές Ευρώπης.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Χ. Α, σύμφωνα με τον κ. Σ. Καπράλο, σε σχέση με τις πλατφόρμες που έχουν αναπτύξει αυτόνομα κάποιες ΑΧΕΠΕΥ είναι ότι προσφέρει φύλαξη χαρτοφυλακίου.

Το Χ. Α επιδιώκει να εισαγάγει προς διαπραγμάτευση στις αγορές του και επιπλέον εκδόσεις κρατικών ή εταιρικών ομολόγων ώστε να υπάρχει άλλη μια εναλλακτική επενδυτική επιλογή στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, και ταυτόχρονα να βοηθήσει και το Ελληνικό Δημόσιο στο πρόγραμμα δανεισμού του 2010.

* To πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Σπ. Καπράλου και αναλυτικά στοιχεία για τις OTC συναλλαγές, τις ανοικτές πωλήσεις αλλά και την κατάταξη των χρηματιστηρίων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v