Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ξεκινούν οι… καραμπόλες

Το εναρκτήριο λάκτισμα της ΕΤΕ. Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για ΑΤΕ, ΤΠΔ, Αττικής στη ΔΕΘ. Ο ρυθμιστικός ρόλος του Τ.Τ., η ετοιμότητα της ΕΤΕ και η πίεση σε Alpha Bank - Eurobank.

Τράπεζες: Ξεκινούν οι… καραμπόλες
Πριν καλά-καλά το σφύριγμα του διαιτητή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η κυβέρνηση, ξεκίνησε το ματς στις τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα.

Η απόφαση της ΕΤΕ να προχωρήσει με δύο (ΑΜΚ και ΜΟΔ) συν μία (διάθεση έως 20% της Finansbank) κινήσεις σε κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 2,8 δισ. ευρώ ανοίγει και επίσημα τον χορό των εξελίξεων στις τράπεζες.

Μπορεί η διοίκηση της ΕΤΕ να επιμένει μονότονα από το βράδυ της Τρίτης ότι η κεφαλαιακή της ένεση αποσκοπεί στην ισχυροποίηση της ρευστότητάς της και στη μείωση του ρίσκου της χώρας, η αγορά, παρ' όλα αυτά, εκτιμά ότι είναι ταυτόχρονα και κίνηση προετοιμασίας.

Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα δεν θα μπορούσε να περιμένει τις κινήσεις τρίτων για να ακολουθήσει. Λόγω ειδικού βάρους, άλλωστε, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, θα ήταν ο μοναδικός παίκτης που θα μπορούσε χωρίς "κράχτη" να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Το timing της απόφασης, επίσης, μερικά 24ωρα πριν από την πρωθυπουργική εμφάνιση στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την αγορά, δεν είναι τυχαίο.

Η απόφαση της ΕΤΕ να προχωρήσει σε αύξηση και σε μετατρέψιμο ομολογιακό προσθέτει βαρύτητα τόσο στο κυβερνητικό επιχείρημα για βελτίωση του κλίματος της ελληνικής οικονομίας μετά τα μέτρα όσο και στο εγχείρημα επανόδου της χώρας στις αγορές.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι μία πρώτης τάξεως πάσα για να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την τύχη των κρατικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει, πιθανώς από το βήμα της ΔΕΘ, την απόφασή της να δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος τραπεζικός πυλώνας με τη συγχώνευση των ΑΤΕ - Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζας Αττικής. Η πρόταση Πανταλάκη έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ώρες, μετά τις εκθέσεις αποτίμησης και τις εισηγήσεις των τριών συμβούλων.

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φαντάζει σχεδόν βέβαιη.

Και η απόφαση της Εθνικής να ενισχυθεί κεφαλαιακά ερμηνεύεται από την αγορά ως πρόθεση διεκδίκησης και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Βάσει των ευρωπαϊκών στάνταρ, άλλωστε, δεν φαίνεται να προκύπτει κώλυμα εξαιτίας του ότι το Τ.Τ. αποτελεί έναν από τους συμβούλους έκδοσης της ΑΜΚ και του ΜΟΔ της ΕΤΕ.

Για το Τ.Τ. όμως θα ενδιαφερθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά μόνας ή από κοινού η Alpha Bank και η EFG Eurobank όπως βέβαια και η Πειραιώς. Ενδεχομένως και άλλοι εγχώριοι και ξένοι παίκτες.

Η απόφαση πώλησης του Τ.Τ. δίνει επίσης μια εξαιρετική πάσα σε όλες τις τράπεζες να διενεργήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με κράχτη τη διεκδίκηση του Ταμιευτηρίου. Εξ ου και ο ρόλος του είναι ρυθμιστικός, πέραν των συνεργιών που προσφέρει σε όλους ενδεχόμενη απόκτησή του, λόγω της χαμηλής σχέσης χορηγήσεων προς καταθέσεις και της ρευστότητας των 4,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη και ένα σχήμα Alpha - Eurobank θέλει το Τ.Τ. για να βελτιώσει τους δείκτες του και να διενεργήσει αύξηση για την εξαγορά του, αλλά και την εξασφάλιση ρευστότητας, η οποία θα συμβάλει στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών. Η δε απόκτηση του Τ.Τ. από την Πειραιώς θεωρείται ιδανική για τη βελτίωση των δεικτών της τράπεζας.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν το Τ.Τ. περιέλθει στην ΕΤΕ. Θα ενταθεί η πίεση στο δίδυμο Alpha - Eurobank για συγχώνευση και εν συνεχεία συμφωνία με ξένο τραπεζικό όμιλο ή όχι; Και τι θα πράξει η Πειραιώς;

Παρότι οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών διχάζονται, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν καραμπόλες και κάποια deals θα γίνουν, ενώ η ρευστότητα που θα έχει εξασφαλίσει η Εθνική θα της επιτρέπει, εφόσον αγοράσει και το Τ.Τ., να δράσει ως… διασώστης εφόσον χρειαστεί αγοράζοντας τράπεζα που θα μείνει εκτός χορού συγκέντρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v