Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί "χτυπιούνται" οι τραπεζικές μετοχές

Μεγάλη πτώση και χθες για τις τραπεζικές μετοχές και τα νέα στην αγορά δεν φαίνονται "καλά" αφού, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, η πίεση στους τραπεζικούς τίτλους δεν αποδίδεται σε profit taking.

Γιατί χτυπιούνται οι τραπεζικές μετοχές
Μεγάλη πτώση και χθες για τις τραπεζικές μετοχές και τα νέα στην αγορά δεν φαίνονται "καλά". Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, η πίεση στους τραπεζικούς τίτλους δεν αποδίδεται σε profit taking, στους όρους των ανακεφαλαιοποιήσεων και στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Βασική αιτία είναι οι "καραμπόλες" που παρατηρήθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με το τέλος ή μη της διαπραγμάτευσης.

Ο δείκτης των τραπεζών, μετά το μεγάλο μαύρο κερί της Δευτέρας, σε συνδυασμό με το μεγάλο gap που δημιούργησε στο διάγραμμα τιμών, δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για θετική συνέχεια, οπότε άκρως αναμενόμενη ήταν η πτωτική κίνηση στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Βρήκε τελικά στήριξη πάνω από τα επίπεδα των 300 μονάδων ή στο 38,2% της διόρθωσης της ανοδικής κίνησης από τις 181,58 μονάδες στα τέλη Ιουλίου, έως τις 411,56 την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου. Νέο σημαντικό επίπεδο είναι οι 280-285 μονάδες.

Όπως επισημαίνουν τεχνικοί παρατηρητές της αγοράς, η θετική στάση και προσέγγιση δεν έχει παραβιαστεί ακόμα όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τις 810-815 μονάδες. Σε περίπτωση όπου η πίεση συνεχιστεί περαιτέρω και χαθούν οι 790 μονάδες, το επόμενο κρίσιμο επίπεδο είναι οι 765 μονάδες του ΕΚΜΟ των 55 ημερών, όπου συμπίπτει και το επίπεδο του 38,2% από τα χαμηλά του Ιουλίου και τα υψηλά των 911 μονάδων.

Για τις τραπεζικές μετοχές, ωστόσο, η επιμέρους εικόνα είναι οριακή, αφού στη χθεσινή συνεδρίαση προσεγγίστηκαν σημαντικά επίπεδα στήριξης τα οποία θα πρέπει να διατηρηθούν, γιατί διαφορετικά το ανοδικό momentum θα έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα:

Alpha Bank: Η στήριξη βρίσκεται στο 1,73-1,75 ευρώ, ενώ χθες η μετοχή πραγματοποίησε χαμηλό στο 1,77 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα βρίσκεται και ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 55 ημερών. Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι το παραπάνω επίπεδο θα δοκιμαστεί εκ νέου πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια νέας ανοδικής κίνησης. Χαμηλότερα η στήριξη στο 1,60 ευρώ για τη μετοχή της Alpha.

Εθνική Τράπεζα: Η διαγραμματική εικόνα της ΕΤΕ είναι εμφανώς πιο «πληγωμένη» από ό,τι της Alpha Bank, αφού στη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της έκλεισε κάτω από τον ΕΚΜΟ των 55 ημερών και κινήθηκε μέχρι και τον κινητό μέσο των 200 ημερών, στο 1,78 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Ο τίτλος έχασε με μεγάλη ευκολία το 0,52 και κινήθηκε έως και το 0,421 ευρώ ενδοσυνεδριακά, ενώ ο απλός κινητός μέσος όρος των 50 ημερών είναι στο 0,41 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε τελικά στο 0,451 ευρώ, ωστόσο η στήριξη του 0,45 είναι οριακή και παρακάτω βρίσκεται το επίπεδο του 0,4.

Eurobank: Η μετοχή διέσπασε ενδοσυνεδριακά και τον ΕΚΜΟ των 200 ημερών και πραγματοποίησε χαμηλό στο 0,928 ευρώ, για να κλείσει τελικά στο 0,956 ευρώ. Σημαντικό είναι το επίπεδο του 0,90 ευρώ.

Τράπεζα Κύπρου: Η μετοχή, αφού έχασε το 0,30 ευρώ, πραγματοποίησε χαμηλό πολύ κοντά στη στήριξη του 0,285 ευρώ και αντέδρασε πολύ δυνατά πάνω από το 0,315. Ο ΕΚΜΟ των 55 ημερών είναι στο 0,271 ευρώ.

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τεχνικοί αναλυτές της αγοράς επιμένουν ότι οι 300 μονάδες, επίπεδο στο οποίο έκλεισε χθες, αποτελούν την πρώτη στήριξη.

Ωστόσο, πιθανή πτώση χαμηλότερα των 293 μονάδων, σημείο που προσέγγισε στη χθεσινή συνεδρίαση, θα μας οδηγήσει στις 280-282 μονάδες των ΕΚΜΟ 55 και 200 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v