Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες «στήριξαν» τις τράπεζες

Είκοσι δύο εισηγμένες με μικρό ή μεγάλο ταμείο έβαλαν λεφτά σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Αττικής. Οι μεγάλες επενδύσεις των ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η έκπληξη της Intracom. Ποιες επιχειρήσεις πούλησαν τίτλους. Ο χάρτης των τοποθετήσεων.

Ποιες εισηγμένες «στήριξαν» τις τράπεζες

Περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ έβαλαν 22 εισηγμένες στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, αποδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξή τους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο από άποψη ρευστότητας.

Εταιρείες με μικρό ή μεγάλο ταμείο, με υψηλό ή μηδενικό δανεισμό, όλες όμως με παραδοσιακές σχέσεις με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, έβαλαν τον περασμένο Ιούνιο το χέρι στην τσέπη και ενίσχυσαν κεφαλαιακά τις Εθνική, Alpha, Πειραιώς αλλά και την Τράπεζα Αττικής.

Τη μερίδα του λέοντος έλαβε η Εθνική καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ διατέθηκαν από τις 22 εισηγμένες για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.  Ήταν, άλλωστε, γνωστό ότι στην αύξηση της Εθνικής μπήκαν περισσότεροι από 400 Έλληνες επιχειρηματίες, είτε βάζοντας προσωπικά λεφτά είτε μέσω των εταιρειών τους ή με συνδυασμό των δύο.

Πέραν της οικογένειας Λάτση και του ομώνυμου ιδρύματος και επιχειρηματιών όπως οι κ. Μελισσανίδης, Μαρινάκης, Παπαλεξόπουλος, Δαυίδ, Μυτιληναίος, Θεοδωρόπουλος, η εξέταση των οικονομικών καταστάσεων β΄ τριμήνου των εισηγμένων επιβεβαιώνει ότι στην αύξηση της Εθνικής συμμετείχε πλήθος μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτό του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Ο όμιλος, που απασχολεί εντόνως την επικαιρότητα λόγω της απόφασης μεταφοράς της έδρας του στο Βέλγιο, έβαλε στην αύξηση της Εθνικής 21,3 εκατ. ευρώ μέσω της μητρικής (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) και των θυγατρικών της Σωληνουργεία Κορίνθου και ΕΛΒΑΛ.

Τη μεγαλύτερη τοποθέτηση την έκανε η ΕΛΒΑΛ η οποία συμμετείχε στην ΑΜΚ της Εθνικής αποκτώντας 2.913.572 μετοχές και ισάριθμα warrants, συνολικής αξίας 12,5 εκατ. ευρώ. Η θέση στις 30/6 αποτιμώνταν στα βιβλία της ΕΛΒΑΛ στα 11,1 εκατ. ευρώ. Περίπου 6,6 εκατ. ευρώ έβαλε στην ΑΜΚ της Εθνικής η Σωληνουργεία Κορίνθου, ενώ τα υπόλοιπα τα έβαλε η μητρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Πάνω από τα 19 εκατ. ευρώ τοποθέτησε σε εισηγμένες στο Χ.Α. μετοχές το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Ελλάκτωρ μέσω κυρίως της Αττική Οδός Α.Ε. στην οποία κατέχει το 59,2%.

Η Ελλάκτωρ δεν διευκρινίζει τους τίτλους στους οποίους έγινε η τοποθέτηση, με δεδομένο όμως ότι κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha, Εθνικής και Πειραιώς με συμμετοχή των ιδιωτών, είναι αρκετά πιθανό οι τοποθετήσεις της να σχετίζονται με αυτές τις ΑΜΚ.

Κατά 5,4 εκατ. ευρώ αύξησε στη διάρκεια του β΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης τις βραχυπρόθεσμες επενδυτικές τοποθετήσεις της η Γρ. Σαράντης. Η εισηγμένη δεν αναλύει το χαρτοφυλάκιο διαθέσιμων προς πώληση χρεογράφων που έχει, η αγορά, όμως, εικάζει ότι οι νέες επενδύσεις ύψους 5,4 εκατ. ευρώ έχουν να κάνουν με συμμετοχή στις αυξήσεις μιας ή περισσότερων τραπεζών.

Περί τα 5 εκατ. ευρώ τοποθέτησε στις αυξήσεις τραπεζών η Folli Follie χρησιμοποιώντας μικρό μέρος των διαθεσίμων της, ενώ κεφάλαια ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ έβαλε στην αύξηση της Εθνικής η Ιασώ. Οι ιατροί του ομίλου συμμετείχαν και στην ΑΜΚ της Alpha Bank.

Με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ συμμετείχε στην αύξηση της Εθνικής Τράπεζας η Jumbo αποκτώντας μετοχές και δικαιώματα τα οποία πούλησε κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου με τιμή ελαφρώς υψηλότερη (3,029 εκατ. ευρώ) της τιμής κτήσης. 

Περίπου 2 εκατ. ευρώ έβαλε στις ΑΜΚ των τραπεζών η Ιατρικό Αθηνών, ενώ με 1 εκατ. ευρώ συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής η Quest Συμμετοχών και στις 30/6 κατείχε 233.100 μετοχές της τράπεζας και ισάριθμα warrants.

Στην αύξηση της Εθνικής συμμετείχε και η Πλαστικά Θράκης. Η εισηγμένη απέκτησε 50.000 μετοχές και 50.000 warrants Εθνικής, αξίας 214.500 ευρώ, τα οποία στις 30/6 αποτιμώνταν στα βιβλία της με 191.000 ευρώ.

Η Inform Λύκος συμμετείχε και αυτή στην ΑΜΚ της Εθνικής με 499 χιλ. ευρώ, αποκτώντας 116.449 τίτλους της και ισάριθμα warrants. Στις 13 Αυγούστου η επιχείρηση πούλησε το σύνολο μετοχών και δικαιωμάτων της Εθνικής εισπράττοντας 486,3 χιλ. ευρώ.

Ποιες μπήκαν στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς συμμετείχε όπως προκύπτει ο όμιλος Φουρλή αφού πρόσφατα ανακοίνωσε την πώληση 300.034 μετοχών της τράπεζας, αξίας 328.637,06 ευρώ, καθώς και ισάριθμων warrants, συνολικής αξίας 211.243,13 ευρώ, σε τιμές -αθροιστικά- ανώτερες της τιμής έκδοσης.

Στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και της Εθνικής συμμετείχε η εισηγμένη στο Χ.Α. Autohellas, συμφερόντων του επιχειρηματία Θ. Βασιλάκη.

Όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, η Autohellas διατηρούσε από το 2011 επενδυτική θέση στην Πειραιώς και συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας βάζοντας 1,5 εκατ. ευρώ και αποκτώντας 892 χιλ. μετοχές και warrants.

Έτσι κατέχει πλέον 1.012.000 μετοχές της Πειραιώς, από τις οποίες έγραψε ζημία 299 χιλ. ευρώ, καθώς και 892 χιλ. warrants. Ταυτόχρονα, η Autohellas έβαλε και 1,99 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Εθνικής αποκτώντας 466.200 μετοχές (ζημία 191 χιλ. στις 30/6) καθώς και ίσο αριθμό warrants.

Σχεδόν συμβολικά συμμετείχε στις ΑΜΚ της Εθνικής και της Πειραιώς η Αλουμύλ αποκτώντας μετοχές τους συνολικής αξίας 148 χιλ. ευρώ.

Η έκπληξη της Intracom

Σε αντίθεση με τους άλλους μεγάλους του εγχώριου επιχειρείν, η Intracom έκανε την έκπληξη και συνέβαλε μόνο στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Αττικής βάζοντας 1,5 εκατ. ευρώ και αποκτώντας μετατρέψιμες ομολογίες.

Στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών συμμετείχαν επιπλέον αρκετές επιχειρήσεις με μικρά ποσά. Από αυτές ξεχωρίζουν η Revoil, η Δρομέας (θέσεις σε ΕΤΕ, Πειραιώς, Αττικής), η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, η FG Europe (Alpha), η Creta Farms κι η Μπήτρος.

Παλαιά θέση στη Eurobank διατηρεί η Λεβεντέρης από το 2005 η οποία μετά από διαδοχικές απομειώσεις αποτιμώνταν στις 13,5 χιλιάδες ευρώ στις 31/12/2012, ενώ στις 30/6 η αποτίμηση είχε φθάσει στις 41 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v