P&K: Με 50% θα τρέξουν τα κέρδη των τραπεζών

Ετήσια αύξηση 50,1% στα καθαρά κέρδη αναμένει η Π&Κ να εμφανίσουν οι ελληνικές τράπεζες στο 9μηνο του 2006. Την υψηλότερη κερδοφορία εκτιμά ότι θα εμφανίσει η Τράπεζα Κύπρου με 145%, ακολουθούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς (142%). Αναλυτική παρουσίαση. Οι τιμές - στόχοι. Οι συστάσεις.

P&K: Με 50% θα τρέξουν τα κέρδη των τραπεζών
Ετήσια αύξηση 50,1% στα καθαρά κέρδη αναμένει η Π&Κ να εμφανίσουν οι ελληνικές τράπεζες στο 9μηνο του 2006. Την υψηλότερη κερδοφορία εκτιμά ότι θα εμφανίσει η Τράπεζα Κύπρου με 145%, ακολουθούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς (142%).

Επίσης, κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής τα καθαρά έσοδα από τόκους θα εμφανίσουν άνοδο κατά 17,5%, τα έσοδα κατά 18,9% και τα έξοδα κατά 11,3%.

Η P&K δίνει σύσταση ”overweight” για τις μετοχές των Alpha Bank (τιμή-στόχος 28 ευρώ), Eurobank (στα 35 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (στα 25 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (στα 11 ευρώ) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (στα 21 ευρώ).

Για τις μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας και της Αγροτικής Τράπεζας δίνει σύσταση ”equalweight”, με τιμή-στόχο στα 26 ευρώ και 4,80 ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται πως η P&K δεν καλύπτει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το report της χρηματιστηριακής με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου, η P&K εκτιμά πως τα ελληνικά ιδρύματα θα συνεχίσουν και στο γ΄ τρίμηνο να εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, διεύρυνση των καταθετικών περιθωρίων, ισχυρές προμήθειες, χαμηλότερους λόγους κόστους προς έσοδα, ηπιότερη πολιτική για τις προβλέψεις και περαιτέρω διείσδυση στα Βαλκάνια.

Το επιχειρησιακό περιβάλλον κατά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικό για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι ρυθμοί χορηγήσεων αναμένεται να επιβραδυνθούν και ο ανταγωνισμός να ενταθεί, τονίζεται.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι στην επόμενη διετία, το περιβάλλον θα είναι πιο δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η σταδιακή ωρίμανση του κλάδου θα συνεχίσουν να πλήττουν τα περιθώρια κερδοφορίας από τα προϊόντα δανεισμού.

Ωστόσο, τα spreads των καταθέσεων αναμένεται να εμφανίσουν βελτίωση κατά 50 μονάδες βάσης περίπου λόγω των αυξήσεων επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η χρηματιστηριακή περιμένει μια σταδιακή αύξηση του κόστους των καταθέσεων καθώς αυξάνονται τα επιτόκια λόγω του ενισχυμένου λόγου δανεισμού/καταθέσεων (ιδίως στη Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και του ανταγωνισμού από μικρότερες τράπεζες στην προσπάθεια να κερδίσουν μερίδια αγοράς.

Ωστόσο, συμπληρώνει η χρηματιστηριακή, οι καλές εποχές για τις ελληνικές τράπεζες δεν έχουν παρέλθει, και εκτιμά ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από πιστωτική επέκταση υπεράνω του μέσου όρου, από ικανοποιητικά επιτοκιακά περιθώρια, από χαμηλή διείσδυση στο asset management και στα ασφαλιστικά προϊόντα και από επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Π&Κ, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να είναι υποστηρικτικές, παρά την έως τώρα σημαντική ενίσχυση των τιμών των μετοχών τους από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της για τα μεγέθη του 2008, ο κλάδος διαπραγματεύεται 11,3 φορές τα καθαρά κέρδη με μέση ετήσια αύξηση κερδών στο 20% και μέση ετήσια απόδοση κεφαλαίων (ROE) στο 23%.

Εν τω μεταξύ, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι υπάρχει σαφώς περιθώριο περαιτέρω σύγκλισης του κλάδου στην Ελλάδα, ιδίως μεταξύ των μικρών ιδρυμάτων.

Όπως εξηγεί, η Τράπεζα Αττική αναμένεται να πωληθεί εντός του 2007 ενώ κινητικότητα αναμένεται και σε άλλες μικρές τράπεζες, όπως η Probank και η Aσπίς. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναμένεται επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο εξαγοράζοντας μικρότερο ίδρυμα, αλλά η απόκτηση ιδιωτικής τράπεζας από κρατική ”ίσως δεν ταιριάζει στην κυβερνητική ατζέντα”, αναφέρει η Π&Κ.

Εθνική Τράπεζα

Αναφορικά με τα αποτελέσματα 9μήνου της Εθνικής Τράπεζας, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι θα επηρεαστούν από την ενοποίηση με τη Finansbank για 40 ημέρες, τα κέρδη 111 εκατ. ευρώ από την πώληση της Atlantic Bank στις ΗΠΑ και κόστος 24 εκατ. ευρώ από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου σε θυγατρικές της κατά το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι στο τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας θα ενισχυθούν κατά 17% σε ετήσια βάση ενώ και οι προμήθειες αναμένεται να ενισχυθούν κατά 19% σε ετήσια βάση.

Σε γενικές γραμμές, η Π&Κ εκτιμά ότι η Εθνική θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 760 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και 771 εκατ. ευρώ μετά την ενοποίηση μεριδίου 46% στη Finansbank για έναν μήνα. Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας εκτιμώνται στα 2.105 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17% σε ετήσια βάση.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα πιθανότατα κατά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

EFG Eurobank

Οι βασικές τάσεις που καθορίζουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Eurobank είναι η αύξηση του δανεισμού κατά 20% στην Ελλάδα και κατά 70% από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, ενώ τα περιθώρια κερδοφορίας από τόκους αναμένεται να παραμείνουν σταθερά. Τα λειτουργικά έξοδα αναμένεται να ενισχυθούν κατά 20% σε ετήσια βάση λόγω αυξημένου κόστους από τις θυγατρικές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο θα αυξηθούν κατά 22% στα 471 εκατ. ευρώ με έσοδα 1.640 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 19%.

Η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα στις 31 Οκτωβρίου.

Alpha Bank

H χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Alpha Bank θα εμφανίσει αύξηση της κερδοφορίας της κατά 28% στο εννεάμηνο, στα 463 εκατ. ευρώ με αύξηση των εσόδων της κατά 18% στα 1.477 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου στις 15 Νοεμβρίου.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει σημαντική αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, υψηλότερη του μέσου όρου του κλάδου, λόγω της αύξησης του δανεισμού κατά περίπου 28%, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Πειραιώς εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 142% στα 330 εκατ. ευρώ λόγω και του έκτακτου στοιχείου της διάθεσης της συμμετοχής στην ING. Εάν εξαιρεθεί αυτό το στοιχείο, τα αποτελέσματα της τράπεζας θα ενισχυθούν κατά 59% στα 216 εκατ. ευρώ με έσοδα 891 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα στις 6 Νοεμβρίου.

Τράπεζα Κύπρου

Ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα εννεαμήνου θα εμφανίσει η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με την Π&Κ, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου θα ενισχυθούν κατά 145% στα 216 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με έσοδα 664 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 25%.

Αγροτική Τράπεζα

Αύξηση 27% στα καθαρά της κέρδη στο εννεάμηνο, στα 115 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει η Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με την Π&Κ. Τα έσοδα της τράπεζας αναμένεται να μειωθούν οριακά (3%) στα 592 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ανάκαμψη στα καθαρά έσοδα από τόκους στο τρίτο τρίμηνο ενώ προσθέτει ότι η αύξηση στα καθαρά κέρδη θα μετριαστεί από το στοιχείο του έκτακτου μερίσματος ύψους 29,9 εκατ. ευρώ που διανεμήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο.

Η Αγροτική αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Εμπορική Τράπεζα

Αύξηση 88% στα καθαρά της κέρδη, στα 127 εκατ. ευρώ, θα εμφανίσει η Εμπορική Τράπεζα, με ενίσχυση των εσόδων κατά 15% στα 709 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, σύμφωνα με την Π&Κ.

Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει την ανακοίνωση της Credit Agricole ότι δεν θα καταβληθεί μέρισμα από την Εμπορική για την επόμενη διετία, λόγω της ανάγκης ενίσχυσης των επισφαλειών κατά 300 εκατ. ευρώ.

Η Εμπορική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Η εντυπωσιακή ενίσχυση στον καταναλωτικό δανεισμό αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η οποία προβλέπει και επιτάχυνση της αύξησης στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Τα καθαρά κέρδη του Ταμιευτηρίου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 101 εκατ. ευρώ με έσοδα ύψους 306 εκατ. ευρώ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προβλέπεται να ανακοινώσει αποτελέσματα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v