Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετοχές που... σε στέλνουν στο ταμείο

Υπεραποδόσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου για μετοχές που ανταμείβουν τους κατόχους με καταβολές μετρητών. Τα πέντε παραδείγματα του φετινού φθινοπώρου. Ποιες είναι οι άλλες οκτώ «ενδιαφέρουσες» περιπτώσεις.

ΧΑ: Μετοχές που... σε στέλνουν στο ταμείο
Ικανοποιητική πορεία στο ταμπλό του Χ.Α. παρουσιάζουν στις περισσότερες περιπτώσεις οι μετοχές των εταιρειών που επιστρέφουν συστηματικά μετρητά στους μετόχους τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, οι περισσότερες εταιρείες που είτε επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους τους, είτε προχωρούν στη διανομή υψηλών μερισμάτων, καταφέρνουν να υπεραποδίδουν έναντι του μέσου όρου της αγοράς, τουλάχιστον σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους κύκλους, αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους:

Πρώτον, στο ότι οι εταιρείες που έχουν την... πολυτέλεια να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους τους σε περιόδους χρηματοπιστωτικής στενότητας θεωρείται πως δεν διαθέτουν προβλήματα ρευστότητας και δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλους κινδύνους όσο οι υπόλοιπες.

Και δεύτερον, οι τακτικές διανομές μετρητών στους μετόχους (π.χ. μία φορά τον χρόνο, ή έστω τη διετία) όχι μόνο ενισχύουν τη ρευστότητα των επενδυτών, αλλά επιπλέον αποτρέπουν πολλούς από το να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε περίοδο κρίσης, ακόμη και αν βλέπουν πως η τρέχουσα αξία της τοποθέτησής τους είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το κόστος κτήσης της.

Τα παραδείγματα του φθινοπώρου

Τα παραδείγματα από το ταμπλό είναι αρκετά. Ειδικότερα, μερικές από τις περιπτώσεις του φετινού φθινοπώρου είναι οι εξής:

Autohellas: Μετά από απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης, η εισηγμένη θα διανείμει στις 2 Δεκεμβρίου ποσό 0,64 ευρώ ανά σημερινή μετοχή με τη μορφή της επιστροφής κεφαλαίου. Η εισηγμένη που έχει γυρίσει πολλές φορές στο παρελθόν χρήματα στους μετόχους της έχει σημειώσει (με βάση το κλείσιμο της 12ης Νοεμβρίου) άνοδο 140% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 153% την τελευταία πενταετία, όταν την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει υποχωρήσει κατακόρυφα (-42,9%).

Quest Holdings: Για την 21η Νοεμβρίου προγραμματίζεται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας προκειμένου να επιστραφεί στους μετόχους 0,275 ευρώ ανά σημερινή μετοχή. Η Quest Holdings διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο και έχει προχωρήσει σε σημαντική επιστροφή κεφαλαίου και στο παρελθόν. Η μετοχή έχει κερδίσει (με βάση το κλείσιμο της 12ης Νοεμβρίου) 102,5% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 100% την τελευταία πενταετία!

ΚΡΙ ΚΡΙ: Τον Σεπτέμβριο του 2013 η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία επέστρεψε στους μετόχους της 0,06 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που έχει επαναλάβει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Με βάση το κλείσιμο της 12ης Νοεμβρίου, ο τίτλος έχει σημειώσει άνοδο 136,8% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 207,5% την τελευταία πενταετία.

Motor Oil: Πολιτική του πετρελαϊκού ομίλου τα τελευταία χρόνια είναι η πάγια διανομή του υποχρεωτικού μερίσματος και συνήθως μιας επιπρόσθετης επιστροφής κεφαλαίου. Έτσι, στις 12 Νοεμβρίου διανεμήθηκε ποσό 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος έχει καταγράψει κέρδη 17,6% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 6,14% την τελευταία πενταετία (χωρίς την προσμέτρηση των μερισμάτων).

MEVACO: Στις 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Η εισηγμένη, παρά την αρνητικότατη συγκυρία των τελευταίων ετών, έχει κατά διαστήματα διανείμει μερίσματα, ενώ έχει προχωρήσει και σε επιστροφή κεφαλαίου μία ακόμη φορά. Το τελευταίο δωδεκάμηνο, ο τίτλος έχει κερδίσει 53,4%, ενώ την πενταετία έχει υποχωρήσει κατά 11%, δηλαδή πολύ λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς.

Κάπως διαφορετική -λόγω του αντικειμένου δραστηριοποίησής της- είναι η περίπτωση της Αιολικής ΑΕΕΧ, που έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για την 25η Νοεμβρίου, με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου.

Η μετοχή της γνωστής εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου έχει αποφέρει κέρδη 22,5% το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ έχει υποχωρήσει 9% την τελευταία πενταετία, υπεραποδίδοντας χαρακτηριστικά έναντι του Γενικού Δείκτη (-42,9%).

Οι «αγελάδες μετρητών»

Υπάρχουν φυσικά και άλλες εισηγμένες που στέλνουν τακτικά τους μετόχους τους στο ταμείο. Για παράδειγμα, σε μία ακόμη επιστροφή κεφαλαίου (0,10 ευρώ ανά μετοχή) προχώρησε φέτος (πρώτο εξάμηνο) η εταιρεία Στέλιος Κανάκης, η μετοχή της οποίας έχει καταγράψει κέρδη 106% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 16% την τελευταία πενταετία.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επέστρεψε τον Σεπτέμβριο στους μετόχους της 0,09 ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο της να έχει κερδίσει 74,8% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 9,1% στην πενταετία.

Άλλες τέτοιες περιπτώσεις υψηλών μερισμάτων ή και επιστροφών κεφαλαίου είναι: Καρέλιας (+396% στην πενταετία), MLS (+382% στην πενταετία), ΜΕΤΚΑ (+67% στην πενταετία), Ευρωπαϊκή Πίστη (+56,4% στην πενταετία), ΕΧΑΕ, Πλασίο και αρκετές άλλες.

Να σημειωθεί πως οι συνολικές αποδόσεις των μετοχών στην πράξη ήταν ακόμη μεγαλύτερες, αν συνυπολογίσουμε και τα υψηλά μερίσματα που διένειμαν οι εταιρείες αυτές τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v